We vieren komend weekend het staartje van de Confederations Cup. Parallel daaraan is er nog meer voetbalnieuws. Laten we het even doornemen.

Finale Confederations Cup

confederations cupWe hebben een leuk Confederations Cup toernooi achter de rug. Het blijft natuurlijk een twijfelachtig toernooi waarvan niemand echt weet wat hij er mee aan moet, maar tegelijkertijd zagen we soms leuk voetbal en spektakel.

Toekomst van de video scheidsrechter?

We leerden onder andere dat een video scheidsrechter nog steeds ruimte open laat voor discussie. Want ook op zo’n scherm kun je zaken soms lastig beoordelen. En spelregel expert Marco van Basten toonde in een eigen analyse aan dat ook al zie je haarscherp wat er gebeurt, het vervolgens toch weer een kwestie van interpretatie is wat je daarmee doet. Nadat was gescoord bij Portugal-Mexico, werd die goal alsnog afgekeurd omdat er al in een eerder stadium sprake was geweest van buitenspel:

“Dit voelt niet juist. Na het buitenspel ontstaat een nieuwe situatie. Ik zou zeggen: zuiver doelpunt. Misschien goed om over na te praten of de regel wel perfect is. Als je zover terug moet gaan, weet ik niet of het zinvol is.” (Marco van Basten bekritiseert de videoscheidsrechter)

Dus voor de romantici die bang zijn dat we steriel voetbal zonder eindeloze discussies over buitenspel krijgen, dat valt best mee. De discussies worden hooguit anders.

De halve finales

We hebben inmiddels de twee halve finales achter de rug:

  • Ronaldo kwam gretig naar Rusland, maar moest het met zijn Portugal afleggen tegen Chili. De wedstrijd zelf was vooral vol strijd met flitsende openingsfases in de eerste en tweede helft. In de verlenging had Chili een penalty moeten krijgen, maar daar greep de videoscheidsrechter juist niet in. Na de verlenging werd keeper Claudio Bravo van Chili de held van de avond bij de penalty’s.
  • Duitsland stuurde het ‘tweede’ team naar Rusland, maar staat gewoon in de finale. Vooral om dat het Duitse team zonder de echte top natuurlijk wel degelijk hele goede voetballers kon opstellen. Als je spelers als Julian Draxler (PSG) en een keeper van het formaat ter Stegen (FC Barcelona) opstelt, heb je als bondscoach gewoon een goed team. Dat team liep dan ook over Mexico heen. Na 8 minuten had Leon Goretzka al twee keer gescoord en daarna was het eigenlijk een gelopen race. Einduitslag 4-1.

Finale op zondag

Zondag wacht dus een interessant duel: Chili – Duitsland. Enerzijds Chili dat een hoop kwaliteit in huis heeft (Alexis Sánchez, om maar een naam te noemen), maar vooral ook passie toonde in zijn wedstrijden. Daar tegenover een koel en professioneel maar ook jong Duitsland. Dat liet af en toe in de gewonnen positie tegen Mexico staaltjes uitverdedigen zien waar de Chilenen waarschijnlijk effectiever mee om zullen gaan. Jeugdig en degelijk voetbaltalent tegen Zuid-Amerikaanse klasse en passie. Ik geef Chili een behoorlijk kans.

Finale EK Voetbal Under 21: Duitsland – Spanje

Er liggen sowieso nog weinig Duitsers op het strand, want ook de beste spelers onder de 21 zijn nog actief. In Polen hadden de Duitsers in de halve finale van het EK Voetbal onder 21 een bloedstollende penaltyreeks nodig om langs Engeland te komen. Jong Spanje was een maat te groot voor de buren uit Italië (3-1). De finale Duitsland – Spanje wordt vrijdag gespeeld.

Champions League kwalificatie

Mocht je al weer nieuws over de Champions League horen, dat klopt. Je hebt nog niet veel gemist, maar de kwalificatierondes zijn al begonnen. Er zijn drie kwalificatierondes, waarvan de eerste twee geen klinkende namen tonen. Die rondes worden de komende weken midweeks afgewerkt. Ajax start in de derde kwalificatieronde op 25 of 26 juli. Even wachten nog dus. 14 juli loot Ajax een tegenstander.

Transfernieuws

  • Vitesse zag spits Ricky van Wolfswinkel naar FC Basel vertrekken, maar lijkt een vervanger gevonden te hebben in Tim Matavz. Volgens de meestal goed geïnformeerde De Gelderlander moet alleen de keuring nog plaatsvinden. De Sloveen komt bij FC Augsburg en speelde eerder in Nederland bij FC Groningen en PSV. Sinds 2014 zit zijn carrière in een dipje, maar Vitesse heeft wat dat betreft een naam hoog te houden. Ook van Wolfswinkel kwam in minder goede doen naar Arnhem.
  • ADO Den Haag zit in de problemen. De gemeente heeft de handen van de club afgetrokken en de club ziet nu spelers vertrekken. Randy Wolters vertrekt naar Dundee FC en spits Havenaar vertrekt naar het Japanse Vissel Kobe.
  • Bij Juventus heeft Dani Alves zijn doorlopende contract opgezegd. Hij vertrekt naar zijn oude trainer Pep Guardiola bij Manchester City. Maar zijn fantastische jaar Juve nemen ze hem natuurlijk niet meer af.
  • Marco van Ginkel zit nog even in de twilight zone. PSV wil hem graag weer bij de selectie hebben en bij voorkeur ook kopen van Chelsea. In Engeland komt hij niet voor in de plannen voor komend seizoen, maar ze schrijven hem niet af voor de toekomst. Ook verhuur is dus weer een optie.
  • Frank de Boer is inmiddels gepresenteerd bij Crystal Palace. Hij heeft voor drie jaar getekend. De Engelse pers speculeert ook over de komst van Robin van Persie naar de club.
  • Ik noemde vorige week de aankoop van Karsdorp door AS Roma. Ook die gaat door. Wel is de eerste handeling in Rome een meniscus operatie.
  • Edwin Mulder vertrekt zoals eerder aangekondigd bij SC Heerenveen. Hij tekende een contract bij Premier League club Swansea City, als back-up voor eerste keeper Lukasz Fabianski.
  • Opmerkelijk nieuws uit Italië waar Sampdoria Wesley Sneijder zou willen contracteren, nu hij in Galatasaray niet meer zeker lijkt van een basisplaats.