Op voetbalgebied is de voorbereiding op het nieuwe seizoen natuurlijk al in volle gang en daar hou ik je graag over op de hoogte. Maar als we de Champions League finale als het toetje van dit voetbalseizoen beschouwen, is er ook nog iets als een chocolaatje bij de koffie: De Confederations Cup. De FIFA doet zijn uiterste best dit toernooi te promoten. Veel deelnemers zitten er niet echt op te wachten, maar toch kan het nog aardige duels opleveren komende twee weken. We kijken dus even vooruit naar dat toernooi en lopen ook even wat transfernieuws langs. En we doen natuurlijk een recap van het interlandvoetbal van vorige week.

De WK Kwalificatie na Nederland – Luxemburg

Weseley Sneijder

Wesley Sneijder (Bron: Wikimedia)

Het was een wat vreemd aandoende avond. Dick Advocaat en Ruud Gullit leunden bij hun terugkeer op ervaring en vertrouwen. Wesley Sneijder leek de afgelopen tijd vooral als reserve ingebracht te worden om van der Sar als recordinternational te passeren. Maar bij de wedstrijd waarin hij daadwerkelijk recordinternational werd, stond hij weer in de basis centraal op het middenveld. Ook centraal in de verdediging werd niet meer geëxperimenteerd, maar was er gewoon het centrale duo van Lazio, Wesley Hoedt en Stefan de Vrij. En het werd dan ook een nette 5-0 overwinning met bij vlagen prima voetbal. Alleen, dit was Luxemburg en daar horen we zelfs nog van te winnen als onze spelers in het gips lopen. Kortom, wat deze overwinning nu echt betekent moeten we nog zien.

Vervelend was wat parallel in Zweden gebeurde. Daar kreeg Zweden voor elkaar wat ons niet was gelukt. Het won in de slotseconden van Frankrijk. Zouden we bij een overwinning van Frankrijk de tweede plaats in het vizier hebben gehad, dat ligt nu lastiger. We kunnen nog eerste worden in de groep, dat wel. Maar we hebben op zowel Zweden als Frankrijk nog de volle drie punten achterstand. De resterende wedstrijden worden moeilijk voor Advocaat en Gullit. Erg moeilijk.

Voorbeschouwing Confederations Cup 2017

Dit mini-WK vindt net als het hoofdtoernooi volgend jaar plaats in Rusland. Deelnemers zijn de kampioenen van de verschillende FIFA regio’s. Daarnaast de huidige wereldkampioen en het gastland Rusland. Samen zijn dat acht landen die starten in twee poules:

  • Poule A: Rusland, Nieuw-Zeeland, Portugal en Mexico
  • Poule B: Kameroen, Chili, Australië en Duitsland

De animo verschilt per land. Zo laat Duitsland veel basisspelers thuis. Blikvanger en aanvoerder is Julian Draxler, de aanvaller van Paris Saint-Germain. Bij Portugal is Cristiano Ronaldo echter eerzuchtig genoeg om op te draven. Een overwinning hier zou er voor hem een ongelooflijk seizoen van maken.

De poulefase wordt komende week gespeeld en loopt tot en met 25 juni. De week daarna worden woensdag en donderdag de halve finales gespeeld. Zondag 2 juli worden de wedstrijd om de derde plaats en de finale (Duitsland – Portugal? Leuke pot) gespeeld.

Nieuws uit de voorbereiding

Even wat nieuwsberichten uit de voorbereiding en transferwereld:

  • Ajax komt niet met een verrassende of indrukwekkende trainerskeus als vervanging van Bosz. Marcel Keizer heeft het goed gedaan in de Jupiler League met jong Ajax en heeft – niet onbelangrijk – een goede band met Dennis Bergkamp. Of hij de uitstraling heeft om het pad van Bosz met deels nieuwe spelers voort te zetten? Ajax moet naar eigen normen toch eigen weer een keer kampioen worden in 2018. Worden ze dat met Keizer?
  • En zonder Davy Klaassen? Want de sleutelspeler van het huidige Ajax maakt de lang verwachte overstap naar Everton. Dat betaalt de voor Engelse begrippen niet enorme transfersom van 28 miljoen euro voor de middenvelder.
  • Heet van de naald is het nieuws dat het vertrek van Ronaldo bij Real Madrid aanstaande lijkt. Tot voor kort leek het erop dat het fenomeen zijn carrière zou afronden in Madrid. Maar problemen met de Spaanse fiscus lijken dat nu toch te veranderen. Toch weer Manchester United?
  • PSV raakt Héctor Moreno kwijt aan AS Roma. Ook wist ESPN te melden dat de andere Zuid-Amerikaan, Andrés Guardado rond de winterstop naar de Verenigde Staten verkast. Tegelijkertijd gaan er geruchten over de Mexicaanse international Hirving Lozano die juist richting Eindhoven zou komen.
  • Vitesse verlengde de overeenkomst met Milot Rashica. Tegelijkertijd raken de Arnhemmers goalgetter Ricky van Wolfswinkel kwijt. Hij tekende voor drie jaar bij FC Basel, waarmee hij komend seizoen Champions League kan spelen. Bovendien woont schoonpapa Johan Neeskens in Zwitserland en is zijn vrouw er opgegroeid.
  • Vitesse heeft ook nog Thulani Serero van Ajax overgenomen. En bij de buren van NEC lonken ze naar talent Ferdi Kadioglu. De kans dat die overkomt is echter klein. Ook FC Utrecht en Ajax hebben interesse, evenals een aantal buitenlandse clubs.
  • Zoals bekend vertrekt Eljero Elia bij Feyenoord. Hij tekende voor drie jaar bij het Turkse Basaksehir.