Donderdag weten we wie naast Ajax (na de deceptie tegen Valencia) nog meer de knock-out fase Europa League bereiken. Van AZ weten we dat al, maar lukt het ook Feyenoord om tegen de verdrukking in te overwinteren in Europa? We duimen voor Dick Advocaat en z’n mannen.

Nederlandse ploegen naar de knock-out fase Europa League?

De poulefase van de Champions League levert bij mindere resultaten – een derde plaats – dus gelukkig nog steeds een ticket op voor de knock-out fase Europa League. In de Europa League zelf is die ontsnappingsclausule er niet. Daar moet je nummer een of twee van de groep worden. PSV is al uitgeschakeld en speelt donderdag tegen Rosenborg BK voor niets meer dan wat eerherstel.

Voor AZ ligt er een prachtwedstrijd te wachten op Old Trafford tegen Manchester United. Het gaat daarbij om niets anders dan de groepswinst. Beide ploegen staan volledig los van concurrenten Partizan en Astana en zijn al zeker van de knock-out fase Europa League. Maar groepswinst is wel gunstiger bij de loting voor die fase. Dat maakt het een aantrekkelijk slotakkoord voor de Alkmaarders, die momenteel voor niemand bang hoeven te zijn.

De kansen voor Feyenoord in de Europa League

Haalt Feyenoord de knock-out fase Europa League onder Dick Advocaat (foto wikipedia)Feyenoord gaat een spannende donderdag tegemoet. De ploeg staat onderaan in groep G maar is desalniettemin niet volledig kansloos:

  • Feyenoord heeft 5 punten gehaald uit de voorgaande 5 wedstrijden, Porto staat tweede met 7 punten. Als Porto – Feyenoord door de Rotterdammers wordt gewonnen, eindigen ze met 8 punten waarschijnlijk nog als tweede in de poule.
  • Rangers staat bovenaan met 8 punten maar kan alsnog derde worden als het verliest van Young Boys en Porto zou winnen van Feyenoord. Reden voor ze om de wedstrijd tegen de Zwitsers serieus te nemen en minimaal gelijk te willen spelen. Wat goed is voor de kansen van Feyenoord.

Hoe ziet de knock-out fase Europa League er uit?

Zoals aangegeven is er geen plek voor de derde plaatsen in de Europa League poules. De knock-out fase Europa League gaat in 2020 van start met 32 teams. Dat zijn de 12 groepswinnaars en de 12 nummers twee uit de Europa League groepsfase, aangevuld met alle 8 de nummers drie van de Champions League poulefase, waaronder dus Ajax.

Spannend Eredivisie schema komend weekend

Aanstaand weekend is ook een bijzondere speelronde in de eredivisie:

  • Zondagmiddag is Feyenoord – PSV ondanks alle tegenslag dit jaar natuurlijk toch nog een topper. Lukt het PSV om het lichtpuntje van afgelopen weekend (de winst tegen het bijzonder zwakke Fortuna Sittard) door te zetten naar een echte stap vooruit? Of weet Dick Advocaat juist iets extra’s te halen uit dit Feyenoord dat nog maar 8e staat en het rechter rijtje bijna kan ruiken?
  • AZ – Ajax wordt later die zondagmiddag gespeeld en gaat daadwerkelijk om de koppositie in de Eredivisie. Weliswaar heeft Ajax nog een beter doelsaldo, maar AZ kan qua punten op gelijke hoogte komen. Extra opsteker – naast hun heerlijke en onbevangen spel van de afgelopen tijd – is het feit dat de Alkmaarders van de gemeente weer in hun eigen stadion mogen spelen. En is Ajax al over de tik van Valencia heen?

Meer sport in de week van 9 december tot 15 december

  • Het WK handbal voor vrouwen in Japan kent een bizar verloop waarbij overtuigende winstpartijen en verlies elkaar constant afwisselen. Voor de Nederlandse vrouwen wacht woensdagochtend 7 uur Nederlandse tijd de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea. Winnen ze die, gaan ze verder. Bij verlies liggen de dames eruit en bij een gelijkspel zijn er nog scenario’s mogelijk waarbij ze alsnog mogen doorgaan.
  • Naast veel andere wintersporten hebben ook de Nederlandse schaatsers weer wereldbeker wedstrijden. Dit weekend schaatsen ze in Nagano, Japan. Het driedaagse spektakel begint op vrijdag en duurt tot zondag.
  • De dartliefhebbers stemmen vanaf vrijdag af op het WK darts dat tot en met Nieuwjaarsdag doorgaat. En natuurlijk is daar de vraag ook hoe Barney op zijn laatste WK voor de dag komt.