eredivisie stand 21

Bron: wikipedia

Het duurde dit seizoen erg lang voor er een trainer sneuvelde in de eredivisie. Maar deze week was het zover toen ADO Den Haag het roer omgooide. Ook bij andere clubs gebeurde er natuurlijk weer van alles. We gaan dus even voorbeschouwen op de komende 22e eredivisie competitieronde.

PEC Zwolle – NEC

Vrijdagavond trappen we af met een interessant duel. PEC deed vorig weekend uitstekende zaken door in een rechtstreeks degradatieduel Sparta te verslaan. Het bracht de Zwollenaren op de 13e plaats. Bij NEC hebben ze een pijnlijke nederlaag in de benen tegen Go Ahead Eagles dat zelfs met tien man stand wist te houden.

Zaterdagavond: Feyenoord – FC Groningen

Feyenoord heeft zich tot nu toe zonder kleerscheuren door 2017 heen gewerkt met vier overwinningen, negen doelpunten voor en nul tegen. Het kampioenschap nadert en de ploeg toont zich bovendien zelfbewust en straalt kracht uit. Alleen Willem van Hanegem was in zijn AD-column als vanouds kritisch na het gewonnen duel tegen FC Twente:

“Feyenoord speelde hele periodes onsamenhangend. Het ging ook een paar keer mis bij het druk zetten op de bal, waardoor op het veld opeens grote ruimtes voor de tegenstander ontstonden. Het zag er moeizaam uit.” (van Hanegem in het AD)

Is het kenmerk van een kampioen juist niet dat je ook de moeizame wedstrijden wint? Groningen sprokkelt zijn punten bij elkaar met drie achtereenvolgende gelijkspelen. Of dat genoeg is aanstaande zaterdag?

Overige zaterdagavondwedstrijden

  • Bij Heracles Almelo – Roda JC mag Heracles keeper Bram Castro toch opstellen. Zijn rode kaart tegen Willem II is ingetrokken. Het zal een opsteker zijn voor de mannen uit Almelo, na het toch al positieve nieuws van de overwinning op Willem II. Roda JC moet gaan bewijzen dat de investeringen van de nieuwe geldschieter effect hebben. Vorige week tegen Ajax kwam het er nog niet van.
  • Tijdens Go Ahead Eagles – ADO Den Haag gaan we kijken of het veelgenoemde schokeffect werkt. Deze week gingen de club en trainer Zeljko Petrovic uit elkaar en werd een dag later Alfons Groenendijk gepresenteerd. ADO treft in Deventer een Go Ahead dat vorige week onverwacht met tien man wist te winnen van NEC.
  • Bij Vitesse – Willem II is de vraag of Vitesse in de positieve flow van de afgelopen weken blijft. Afgelopen week zorgde Henk Fraser met de 0-2 overwinning in den Haag er waarschijnlijk voor dat zijn opvolger bij ADO Petrovic definitief afscheid mocht nemen. Vitesse treft in de wellicht verkochte Gelredome een wisselvallig Willem II.

Twee eredivisie topduels op zondag

De zondag heeft twee topwedstrijden in petto. Bij SC Heerenveen – AZ treffen twee ploegen elkaar die allebei de winst nodig hebben na een mindere periode waarin ze allebei slechts één punt uit drie wedstrijden haalden. Bij PSV – FC Utrecht kan PSV eigenlijk alleen maar verliezen want winst is absoluut noodzakelijk om nog iets van een kans op de titel te houden. FC Utrecht staat na een prima overwinning op SC Heerenveen op een prachtige vierde plek en kan die positie met een overwinning verstevigen. En waarom niet, de ploeg speelt zonder druk. Pech heeft de club in de aanloop wel, want zowel Amrabat als Brama zijn geblesseerd.

Overige wedstrijden op zondag

  • Bij Excelsior – FC Twente lijken de beste kansen toch voor FC Twente. Vorige week verloren ze van Excelsior’s grote broer Feyenoord, maar nu zou het tegen degradatiekandidaat Excelsior moeten kunnen lukken. Al speelde Excelsior wel gelijk tegen FC Groningen en dat zal de Rotterdammers moed geven.
  • Ajax – Sparta is een wedstrijd tussen twee positieve spelopvattingen. Al is de vraag wat daar bij Sparta nog van over zal zijn want het voetbal wordt moeizamer. De ploeg verloor het laatste duel tegen mede-degradatiekandidaat PEC Zwolle, een duur verlies. Ajax zal deze wedstrijd uiteraard moeten winnen. Met vijf punten achterstand en nog maar 13 duels te gaan is ieder punt nodig. Concurrent Feyenoord heeft met FC Groningen op papier iets meer kans op een uitglijder.