eredivisie voor ronde 26We hebben nog negen speeldagen voor de boeg in de eredivisie en de spanning neemt toe. Afgelopen week leek Feyenoord een gigantische tik te krijgen door het verlies van Sparta. Maar een paar uur later haalde iedereen in Rotterdam-Zuid opgelucht adem toen Ajax punten liet liggen tegen Groningen.

Netto is Ajax dus maar een puntje dichterbij gekropen. Alleen PSV pakte de volle winst en waar die ploeg leek uitgeschakeld voor de kampioensschaal, hebben ze nu toch weer wat hoop in Eindhoven. Wat heeft komend weekend in petto?

Wedstrijden van de Eredvisie Top 3

Welke wedstrijden heeft de top 3 van de ranglijst in speelronde 26 voor de boeg? PSV heeft het het meest gemakkelijk, zo lijkt het:

Want met Go Ahead Eagles – PSV op zaterdagavond hebben de Brabanders op papier de minste tegenstander. Daar staat wel tegenover dat Go Ahead knokt voor lijfsbehoud en afgelopen weekend netjes Heerenveen op 2-2 hield. Het zal de mannen van Hans de Koning moed geven. Ze staan op de 15e plek met 20 punten, evenveel als nummer 16 en 17. Je gunt dit team wel de winst, want bij welke andere club wedden de spelers en trainer nog om vijf euro per doelpunt of assist?

“Als ik een assist geef of een doelpunt maak, moet de trainer mij betalen. Nu moet ik hem betalen, want ik heb geen assist gegeven of goal gemaakt. Dat geld verdwijnt in een potje. Daar gaan we dan aan het einde van het seizoen iets mee doen. Het is 5 euro.” (aanvaller Jarchinio Antonia bij FOX Sports na de wedstrijd tegen Heerenveen).

Feyenoord – AZ staat voor zondagmiddag op de rol. We zijn benieuwd hoe het verlies tegen Sparta is aangekomen in de hoofden van de Rotterdammers. AZ heeft overigens ook geen perfecte voorbereiding. Ze lieten een punt liggen tegen Excelsior.

Zondag eind van de middag wordt er afgetrapt voor Ajax – FC Twente. FC Twente is altijd een lastige tegenstander voor de Ajacieden en kan heerlijk vrijuit voetballen. De ploeg staat zesde maar kan door de tijdelijke verbanning van de Europese velden zich niet kwalificeren voor de play-offs. Ajax liet dure punten liggen tegen FC Groningen vorige week en zal dus met een minder gerust gevoel aan de start verschijnen.

De degradatiekandidaten dit weekend

Naast Go Ahead Eagles dat PSV op bezoek krijgt, staat er ook voor de andere degradatiekandidaten weer een spannend weekend voor de deur. Excelsior ontvangt SC Heerenveen zaterdagavond op Woudestein en mag na het gelijkspel tegen AZ weer op punten hopen. Ook al omdat Heerenveen wel eens betere periodes heeft gekend dit seizoen. Vorig weekend speelden ze gelijk tegen Go Ahead Eagles. Bij ADO Den Haag – NEC kunnen we zien of ADO inderdaad aan de beterende hand is. Afgelopen weekend pakte Groenendijk met zijn mannen een punt tegen FC Utrecht en dat had met iets meer geluk zelfs meer kunnen zijn. Roda JC tenslotte speelt tegen FC Groningen. De Groningers maken nog kans op de play-offs – omdat AZ of Vitesse de beker wint – maar Roda JC moet punten pakken om van de voorlaatste plaats af te komen.

Overige eredivisie duels

Vrijdagavond start de 26e speelronde met Vitesse – Sparta in het Gelredome. Omdat Vitesse met AZ om de beker strijdt, maakt Sparta zelfs nog een kleine kans op de play-offs. Maar de Rotterdammers zullen toch vooral bezig zijn om weg te blijven uit de degradatiezone. Vorige week deden ze daarin prima zaken tegen Feyenoord.

Heracles Almelo – FC Utrecht is een leuke weddenschap op zaterdag tussen twee fris spelende ploegen. Zondag staat Willem II – PEC Zwolle nog op het programma. Beide ploegen staan vier plaatsen van elkaar maar het verschil is toch maar twee punten. Omdat alles nog zo dicht op elkaar zit, maken ze ook beiden nog kans op de play-offs.