Prachtig, het weekend van Feyenoord – Ajax. De echte originele klassieker die bovendien in een spannende periode wordt gespeeld. We kijken vooruit naar de klassieker en natuurlijk ook naar de overige duels.

Wat zijn de kansen deze Feyenoord – Ajax?

eredivisie 2017-2018 stand voor Feyenoord - AjaxZondagmiddag zitten we klaar voor Feyenoord – Ajax in de Kuip. Vorige twee seizoenen troffen de grootmachten elkaar maar liefst vijf keer, waarvan een keer in het kader van de KNVB Beker. Die wedstrijd werd door Feyenoord thuis gewonnen met 1-0 (28 oktober 2015). De competitiewedstrijden de afgelopen twee eredivisie seizoenen verliepen echter volgens een vast patroon. Feyenoord – Ajax werd thuis beide keren een 1-1 gelijkspel. Ajax – Feyenoord werd steeds 2-1 voor Ajax. Dus als we op de statistieken afgaan ligt een 1-1 voor de hand.

Maar ook zonder statistiek is een gelijkspel geen onlogische voorspelling. Beide ploegen ontlopen elkaar ook in de huidige stand nauwelijks. Vijf wedstrijden gewonnen, één gelijk en twee verloren. Zes doelpunten tegen allebei, alleen scoort Ajax net een fractie makkelijker met drie doelpunten meer op zak. Beide ploegen draaien ook verre van vlekkeloos tot op heden.

Ajax een stijgende lijn, Feyenoord daalt juist

Wel lijkt men bij Ajax er na een dramatische start langzamerhand weer een beetje in te geloven. De laatste twee wedstrijden werden tegen Heerenveen en Sparta met 4-0 gewonnen. Bij Feyenoord was de start juist sterker en stond de ploeg lang bovenaan, maar vallen inmiddels met name de tegenvallende prestaties in de eigen Kuip op (verlies tegen NAC Breda en gelijk tegen PEC Zwolle). En de vreugdeloze Europese campagne helpt ook niet echt, al zouden ze bij Ajax natuurlijk graag willen dat ze af en toe nog naar Europa mogen. Alles bij elkaar klinkt die 1-1 ook dit jaar weer niet zo gek. Maar voor het spektakel mogen het best wat meer doelpunten worden natuurlijk.

Maar eerst de aftrap vrijdagavond met FC Groningen – Willem II

Vrijdagavond staat er traditioneel één openingswedstrijd op het programma. FC Groningen – Willem II is een aardig duel. FC Groningen is lastig te verslaan in het eigen stadion en bovendien is Lars Veldwijk hersteld van zijn enkelblessure. Bij Willem II toont Erwin van de Looi zich enthousiast over keeper Mattijs Branderhorst. Die verving in de gewonnen wedstrijd tegen FC Twente vaste keeper Timon Wellenreuther en deed dat zo goed dat van der Looi voorlopig voor hem kiest:

“De rangorde van keepers verandert niet als hij een keer een foutje zou maken. Het begrip definitief bestaat niet in het voetbal. Maar het is duidelijk dat Branderhorst nu een serieuze kans krijgt.” (Van de Looi in het Brabants Dagblad).

De eredivisie zaterdagavondwedstrijden met NAC Breda – PEC Zwolle

Op zaterdag staan er vier wedstrijden gepland:

  • NAC Breda – PEC Zwolle. NAC kwam vorige week met een behoorlijk kater terug uit Kerkrade waar Roda JC van ze won. PEC wist daarentegen met een gelijkspel terug te komen uit de Kuip. Dat wordt dus een lastig avondje NAC deze zaterdag.
  • Excelsior – Sparta. De laatste twee keer ging de winst in het Rotterdamse onderonsje met 3-2 naar Excelsior. Ook dit keer zou je op het eerste gezicht je geld op de mannen uit Kralingen zetten. Sparta staat inmiddels onderaan en beleeft een moeilijk periode.
  • VVV-Venlo – ADO Den Haag. De revelatie van de eredivisie tegen de Haagse knokkers. Alfons Groenendijk moest ongetwijfeld even slikken deze week toen hij vernam dat Tom Beugelsdijk alsnog vier duels wordt geschorst voor een eerdere elleboogstoot tegen NAC. De aanjager kon de thuisnederlaag vorig weekend tegen Excelsior ook niet voorkomen maar is wel belangrijk binnen het team.
  • FC Twente – Roda JC. FC Twente ontsloeg deze week René Hake na de nederlaag tegen Willem II. Gert-Jan Verbeek zou zijn opvolger zijn, maar dat is nog niet bevestigd. Voorlopig staat assistent Marino Pusic dus voor de groep. Benieuwd of er tegen Roda JC sprake is van een schokeffect.

Eredivisie ronde 9 op zondag met SC Heerenveen – Vitesse

  • PSV – Heracles Almelo. De koploper is in goeden doen en versloeg vorige week VVV-Venlo overtuigend (2-5) met onder andere een doelpunt van de 18-jarige Braziliaanse debutant Mauro Júnior. Of Heracles daar iets tegenin kan brengen in Eindhoven?
  • AZ – FC Utrecht. Dit is altijd een mooi affiche tussen twee stabiele subtoppers. Net als bij Feyenoord – Ajax ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks op de ranglijst. Beiden zijn even wisselvallig met vier overwinningen, een gelijkspel en drie verliespartijen en ook qua doelsaldo ontlopen ze elkaar nauwelijks.
  • SC Heerenveen – Vitesse. SC Heerenveen kreeg klop van FC Utrecht afgelopen week. Vitesse kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Heracles Almelo en had ook op meer gehoopt bij het Europa League duel tegen Zulte Waregem (1-1). Het kan zondag alle kanten op in het Abe Lenstra stadion.