Gelukkig, we hebben de eredivisie winterstop er weer op zitten. Natuurlijk zijn al die andere sporten ook leuk. In Australië zijn ze op de Australian Open al druk aan het tennissen (Kiki Bertens begon goed). In Peru wordt de Dakar Rally gereden en dichter bij huis zijn we de afgelopen tijd vermaakt door schaatsers en shorttrackers. Maar een mooie pot voetbal op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad. In Engeland waren ze alweer bezig en gelukkig gaat ook onze eigen eredivisie komend weekend weer van start. Hoogste tijd om even te kijken hoe de verschillende clubs door de eredivisie winterstop zijn gekomen. Zijn er transfers, ruzies of ander nieuws dat het noemen waard is?

De top 9 na de eredivisie winterstop

Mark van Bommel komt vol zelfvertrouwen de eredivisie winterstop uitWe beginnen met de top 9 van de eredivisie. Hoe kwamen zij de eredivisie winterstop door:

 • PSV had een zeer ontspannen winterstop. En eerlijk is eerlijk, waarom zouden de Eindhovenaren stress hebben na zo’n eerste seizoenshelft? Mark van Bommel heeft indruk gemaakt bij zijn trainersdebuut. Bij PSV beseffen ze dat Mark van Bommel zijn plafond dan ook nog niet heeft bereikt. Om met Ton Gerbrands te spreken:

“Hij gaat een absolute topcoach in Europa worden.” (Algemeen directeur Ton Gerbrands over Mark van Bommel)

 • Ajax stak de oceaan over richting Orlando voor de Florida Cup. De ploeg van Erik ten Hag had een rustige oefenperiode waarbij de vraag vooral was of er geen schokkende verkopen zouden komen. Behalve David Neres die wellicht nog richting China vertrekt en de verkoop van Maximilian Wöber aan Sevilla blijft de selectie echter bij elkaar. Er zijn versterkingen in de vorm van Lisandro Magallán en Lassina Traore. Diego Lainez komt op de valreep toch niet naar Amsterdam.
 • Bij Feyenoord leek er nog even hoop te zijn dat men Rick Karsdorp een half jaartje kon huren van AS Roma, maar dat lijkt niet door te gaan. Wel lijkt er binnenkort nieuws te zijn over de plannen van Giovanni van Bronckhorst na dit seizoen.
 • Vitesse heeft nogal wat blessureleed achter de rug en de gifbeker is nog niet leeg voor Leonid Slutsky. Maikel van der Werff is terug in de selectie maar Matus Bero liep een schouderblessure op. Terwijl de blessures van Tim Matavz en Charly Musonda langer duren dan gehoopt. Ook het vertrek van Thomas Bruns naar FC Groningen komt daar nog bij.
 • Bij FC Utrecht liet Dick Advocaat weten dat hij zijn succes niet wil verlengen na dit seizoen. Het goede nieuws is de entree van oud Ajacied Riechedly Bazoer in de Galgenwaard. Hij wordt gehuurd van VfL Wolfsburg.
 • Heracles Almelo bleef met de winterstop nuchter thuis en deed rustig aan. Trainer Frank Wormuth is optimistisch en denkt dat het team nog beter kan presteren dan in de eerste seizoenhelft. Ook prettig is dat Brandley Kuwas en Kristoffer Petersen aan boord lijken te blijven.
 • AZ had een wisselvallige eerste seizoenshelft, maar een rustige winterperiode met een trainingskamp in Turkije met maar liefst 34 spelers. Er is tussendoor ook nog afscheid genomen van wat spelers en dat levert ruimte op voor nieuwe aankopen of spelershuur, maar voorlopig bleef het stil in Alkmaar.
 • Minder goed nieuws komt er bij Fortuna Sittard vandaan. Dat verloor in de enige oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Spanje Wessel Dammers die zijn kruisband finaal afscheurde en de rest van het seizoen zal missen. Ook Lisandro Semedo liep een blessure op.
 • Zoals bij de meeste ploegen in de linkerrij van de eredivisie was het ook bij VVV Venlo rustig. De mannen uit Venlo gingen op trainingskamp in Den Haag terwijl de ploeg direct na de winterstop ook tegen ADO Den Haag moet spelen.

De eredivisie winterstop van het rechterrijtje

Ook de ploegen in de rechterrij hadden hun winterstop. En wellicht met iets meer stress en onrust, zeker voor de degradatiekandidaten:

 • Bij SC Heerenveen was er onrust rondom Morten Thorsby, die tegen de afspraken in met Sampdoria onderhandelde. Het lijkt erop dat de relatie niet meer goedkomt en de Noor nog deze winterstop vertrekt. Gelukkig keerde Stijn Schaars wel terug tussen de lijnen.
 • Bij ADO Den Haag houdt men nog steeds de ‘fingers crossed’ in de hoop dat niemand voor de transfer deadline Nasser El Khayati wegkaapt uit de Hofstad.
 • Bij Willem II komen ze misschien wel met het slechtste nieuws. Daar wordt Fran Sol waarschijnlijk verkocht aan Dinamo Kiev. Vooralsnog heeft Adrie Koster geen vervanger klaar staan die zijn doelgerichtheid kan evenaren.
 • FC Emmen vertrok onder leiding van trainer Dick Lukkien vrolijk naar Spanje. De Noorderlingen versterkten zich bovendien met Nico Neidhart en Michael de Leeuw. Zeker die laatste zou een behoorlijke versterking kunnen zijn.
 • Excelsior is nog steeds op zoek naar een spits die de bal kan vasthouden en scoren. Ook verder werden er nog geen spelers aangekocht. Het enige echte nieuws is dat men met de verbouwing van het stadion ook weer echt gras gaat inzaaien.
 • FC Groningen heeft zich na een zeer matige eerste seizoenshelft versterkt met Ilias Bel Hassani, Kaj Sierhuis en Thomas Bruns. Als klap op de vuurpijl werd Ko Itakura gehuurd van Manchester City. Danny Buijs moet nu dus echt punten gaan leveren.
 • PEC Zwolle presenteerde tijdens de winterstop Jaap Stam als vervanger van John van ’t Schip. Er werd ook een nieuw blik spelers opengetrokken met onder andere Pelle Clement, Lennart Thy en Yuta Nakayama. Wellicht komt ook Joost van Aken nog naar Zwolle. Men moet hoe dan ook direct aan de bak tegen Feyenoord na de winterstop.
 • NAC Breda heeft eigenlijk meer versterkingen nodig dan de tot nu toe gehaalde Khalid Karami (en waarschijnlijk Alex Gersbach).
 • Ook de Graafschap beseft dat er meer nodig is om de huidige situatie te veranderen. Met slechts één aankoop tot nu toe – Azor Matusiwa – ligt er nog een hoop werk. In Doetinchem zoeken ze nog een spits, verdediger en een keeper (want Agil Etemadi lijkt te vertrekken). Behalve Matusiwa leverden de plannetjes tot nu toe niets op.