Na een weekje Europacup voetbal staan we weer even collectief met twee voeten in de klei. Vitesse deed het overigens bepaald niet slecht, maar het geeft te denken dat Lazio het niet nodig vond om met de sterkste elf te beginnen. De echte klap was echter Feyenoord dat in de eigen Kuip – waar het vorig jaar nog won van Manchester United – genadeloos klop kreeg van de andere topclub uit Manchester. Hoe gaan de ploegen de eredivisie in dit weekend? We gaan het zien.

Eredivisie speelronde 5, vrijdagavond: Sparta – AZ

Sparta slaagde er vorige week in de eerste winst van dit speelseizoen te boeken. Tegen een zwak FC Twente werd het 1-0. Of dat ook genoeg is tegen AZ is zeer de vraag. De formatie van John van den Brom is het seizoen zeer voortvarend begonnen. De club verloor alleen de openingswedstrijd van PSV. Daarna won AZ alles en wist bovendien iedere wedstrijd twee keer te scoren. Afgelopen week tegen NAC scoorde talent Jeremy Helmer de openingsgoal.

Zaterdagavond eredivisie wedstrijden met PEC Zwolle – Heracles Almelo

Deze zaterdag staat onder andere een boeiende confrontatie op de rol in het oosten van het land. De Zwollenaren van John van ’t Schip hadden vorige week tegen Ajax – met een gedreven Ziyech en een vlijmscherpe Huntelaar – geen kans. Tegen Heracles thuis moet er meer mogelijk zijn in een hopelijk mooie derby. Ook de Almeloërs voetbalden vorige week tegen een topclub. Thuis werd het 2-4 tegen Feyenoord, waarbij het wel een wedstrijd met twee gezichten was. Voor rust hadden de Rotterdammers het er eigenlijk al opzitten (0-3). Maar de tweede helft lonkte zelfs nog even een gelijkspel toen Heracles terugkwam tot 2-3.

Overige zaterdagwedstrijden week 37

  • Excelsior – SC Heerenveen. Heerenveen legde afgelopen weekend PSV genadeloos over de knie. Voor de veelvoudig landskampioen – maar nu even niet – realiseerde dat de wedstrijd begonnen was, was die al weer over door twee doelpunten van Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad. Voor Excelsior zal het tegen dit Heerenveen in topvorm alle hens aan dek zijn om er thuis in ieder geval een punt uit te halen.
  • Roda JC – Willem II. Het is cru zo aan het begin van het seizoen, maar het degradatievoetbal lijkt al begonnen. Op een of andere manier lijkt Erwin van de Looi het team van Willem II niet aan het voetballen te krijgen en werd afgelopen week ook van ADO verloren. Roda JC zet het weinig vrolijk stemmende beeld van vorig jaar door. Tegen FC Utrecht werd voor de tweede achtereenvolgende keer verloren zonder zelf te scoren.
  • NAC Breda – FC Groningen: NAC Breda moest vorige week zijn meerdere erkennen in AZ maar dat is geen schande met de huidige vorm van de Alkmaarders. Wat dat betreft lijkt coach Stijn Vreven meer kans te hebben bij een echt avondje NAC tegen FC Groningen. Dat draait nog verre van optimaal en liet afgelopen weekend thuis bijvoorbeeld eenvoudig punten liggen tegen VVV Venlo. In plaats van een 1-0 voorsprong uit te bouwen, liepen de Groningers in de blessuretijd nog tegen een tegengoal aan.

Zondag 17 september: PSV – Feyenoord

Voor de objectieve toeschouwer is het zondagmiddag om kwart voor 5 vooral de vraag wie er een grotere psychologische tik heeft gekregen afgelopen week. PSV dat bij SC Heerenveen al na vijf minuten een verloren wedstrijd speelde en bovendien Hirving Lozano moet missen na een rode kaart? Of Feyenoord dat ongenadig voetballes kreeg van Manchester City?

Wellicht heeft Feyenoord iets betere papieren. Hoe groot de afstraffing van Manchester City ook was, het niveauverschil was niet helemaal onverwacht en niet helemaal ongewoon in de Champions League anno 2017. En verloor Juve ook niet ‘gewoon’ met 0-3 van Messi? Bovendien kun je jezelf oprecht afvragen of het resultaat minder slecht zou zijn geweest als de tactiek niet te nadrukkelijk was aangepast aan Manchester. PSV daarentegen verloor daarentegen afgetekend van een club die maximaal een subtopper is.

Het verdere eredivisieprogramma zondagmiddag

fantastic game ado den haag

De materiaalman van ADO vond het een Fantastic Game!

ADO Den Haag – Ajax. We verwachten niet dat de materiaalman van ADO komende zondag weer een filmpje uit de kleedkamer zal sturen over de ‘fantastic game’ die ADO heeft gespeeld. Maar feit blijft dat de Amsterdammers het op een of andere manier vaak niet zo lekker vinden voetballen tegen de Hagenezen. Of, zoals Alfons Groenendijk het verwoordt:

“Van nature is er natuurlijk een bepaalde rivaliteit met Ajax. Het is een wedstrijd waarin je altijd weet dat je tot de bodem moet gaan om een resultaat te kunnen behalen. We moeten daarom ongelofelijk scherp en agressief zijn. (..) Ze kunnen goed voetballen, maar alleen als je dat toelaat. Het is aan ons om dat niet toe te staan en te bepalen wat hier gebeurt.” (Alfons Groenendijk bij ADO Den Haag TV)

FC Twente – FC Utrecht. Bij FC Twente is langzamerhand het ‘the shit hits the fan’ niveau bereikt. Na vier verliezen op rij tegen – Feyenoord uitgezonderd – middenmoters, lijkt FC Utrecht niet echt de ideale tegenstander om daar verandering in aan te brengen. Voorlopig heeft technisch en commercieel directeur Jan van Halst aangegeven dat hij nog achter trainer René Hake staat. Maar meestal wordt die tekst alleen in het openbaar gebruikt als dat juist niet meer het geval is. Kunnen we zondag het eerste ontslag van dit seizoen verwachten?

Vitesse – VVV-Venlo. Een alleraardigst affiche voor een leuke zondagmiddag. Vitesse zit ondanks het verlies tegen Lazio in een positieve periode, terwijl VVV ronduit de relevatie van de eredivisie is. Wat kunnen deze ploegen tegen elkaar brengen?