eredivisie stand speelronde 3 2017 2018

Stand eredivisie (bron: wikipedia)

Na een weekje waarin het Nederlandse interlandvoetbal weer even stevig op zijn plek werd gezet – terwijl Bert van Marwijk zich met Saudi-Arabië (!) al voor het WK kwalificeerde – gaan we gelukkig dit weekeinde weer gewoon voetballen. We hebben weer een volledig programma in een tot nu toe alleraardigste eredivisie. Vrijdag beginnen we nog niet, zaterdagavond is de aftrap.

Eredivisie zaterdag met Ajax – PEC Zwolle

Ajax ontvangt zaterdagavond in de Arena PEC Zwolle. De Zwollenaren onder leiding van oud-ajacied John van ’t Schip staan op een meer dan verdienstelijke derde plek. Ajax wist na het debacle in de Europa League en de dramatische seizoenstart tegen Heracles een acute crisis af te wenden door daarna van FC Groningen en VVV Venlo te winnen. Dat doet niets af aan het feit dat Ajax een zwaar jaar tegemoet lijkt te gaan met een selectie die niet in balans is.

Overige eredivisiewedstrijden op zaterdag

  • Willem II – ADO Den Haag. De nummer laatst tegen de voorlaatste. Bij ADO Den Haag zijn ze op dit vlak misschien net iets meer gewend. Bij Willem II haalden ze op de valreep nog versterkingen in de vorm van Ben Rienstra en Jop van der Linden. En na het sluiten van de transfermarkt kwam de aanvaller Etien Velikonja. Maar ADO zorgde voor een grotere verrassing door ex-Ajacied Ricardo Kishna bij Lazio te huren voor de rest van het seizoen.
  • Heracles Almelo – Feyenoord. Bij Feyenoord staan de seinen op groen voor een eventuele titelprolongatie. Ajax is niet zonder problemen en aderlatingen de voorbereiding uitgekomen en bij Feyenoord staan ze met 9 punten alweer trots bovenaan. Al doet PSV het voorlopig nog boven verwachting goed.Heracles is met een overwinning en twee gelijke spelen het seizoen goed begonnen, maar de vraag is natuurlijk wel hoe het vertrek van Samuel Armenteros wordt verwerkt. Bij Heracles zelf zijn ze er klaar voor, zeggen ze:

“We zijn trots dat we weer een speler kunnen afleveren aan een grote competitie. Samuel heeft bij ons een topseizoen gehad en hij bekroont dat nu met deze transfer. Wij hebben met Paul Gladon en Vincent Vermeij twee prima spitsen binnen onze selectie, dus we kunnen het vertrek van Samuel opvangen. We wensen hem alle succes toe in Italië” (algemeen directeur Nico-Jan Hoogma).

  • Excelsior – Vitesse. Excelsior is slagvaardig omgegaan met de zware blessure van doelman Alessandro Damen. Bij het sluiten van de transfermarkt werden zowel een nieuwe keeper als een reservekeeper gepresenteerd (Ögmundur Kristinsson en Theo Zwarthoed). Vitesse is het seizoen goed gestart. De verwachtingen in Arnhem zijn hooggespannen nu technisch directeur Mohammed Allach het verlies van spelers als Ricky van Wolfswinkel en Marvelous Nakamba meer dan redelijk wist op te vangen. Met namen als Luc Castaignos en Tim Matavz is Vitesse zeker niet slechter uit de transferperiode gekomen. Wel viel de eerste serieuze test dit seizoen – thuis tegen AZ – tegen. De Alkmaarders waren dominanter en wonnen in de Gelredome.

Zondag eredivisie: sc Heerenveen – PSV

Na de enorm ontluisterende Europaleague campagne leek PSV zware tijden tegemoet te gaan. Verkochte spelers, geen Europees voetbal, het leek een recept voor problemen. Toch zijn de Eindhovenaren het seizoen prima gestart met drie overwinningen uit evenveel wedstrijden. Interessant wordt de tweestrijd voor een positie in de spits tussen Jürgen Locadia en Luuk de Jong. Beiden dachten PSV te verlaten en beiden zagen op de valreep een transfer afketsen. Van Heerenveen weten we nog niet goed hoever ze dit seizoen kunnen komen. Al is hun start beter dan vorig jaar en toen stonden ze halverwege strak op de vierde plaats.

De overige eredivisieduels zondagmiddag

FC Utrecht – Roda JC Kerkrade. Toto liefhebbers zullen hier massaal een ééntje invullen. Toch is er iets van de flow verdwenen die FC Utrecht bij de start van het seizoen zo kenmerkte. Het uiteindelijke verlies in de Europa League tegen Zenit St. Petersburg kon iedereen billijken. Maar het verlies tegen FC Groningen in de derde competitieronde was echt een teleurstelling, zeker omdat de Utrechters beter waren.

Sparta Rotterdam – FC Twente. Sparta is met twee gelijke spelen en een verlies wel eens beter aan een seizoen begonnen. Maar dat geldt helemaal voor tegenstander FC Twente dat nog op zijn eerste punten wacht. Moeilijk te voorspellen dus.

AZ – NAC Breda. AZ tankte in de vorige speelronde zelfvertrouwen door van Vitesse te winnen in Arnhem, en met dominant spel bovendien. Of NAC Breda daar iets tegenin kan brengen is zeer de vraag. De Brabanders begonnen het seizoen met twee stevige verliespartijen (twee keer 4-1). De derde wedstrijd werd een gelijkspel, maar wel nadat een 2-0 voorsprong tegen Sparta weer werd weggegeven.

FC Groningen – VVV-Venlo. De ploeg van trainer Ernest Faber staat er eigenlijk redelijk voor na drie wedstrijden. De seizoensopening tegen Heerenveen leverde na een dramatische eerste helft alsnog een puntje op, voor een verlies tegen Ajax hoeft niemand zich te schamen en van FC Utrecht werd – hoewel er over geluk niet te klagen viel – gewonnen. Of het tegen VVV genoeg is? De debutant doet het met twee overwinningen (en alleen een verlies tegen Ajax) geweldig goed en versterkte zich ook nog met huurling Kelechi Nwakali van Arsenal.