Yes! We gaan de slotfase van de Eredivisie in. En is het eigenlijk nog spannend? Jazeker wel. Al moet Feyenoord zijn best doen om de titel nog te ontlopen, toch kan één gekke nederlaag de spanning zomaar terugbrengen. Bovendien, voor de liefhebber is de strijd die erachter woedt om de play-offs en de ‘doodsstrijd’ van clubs in degradatienood ook ronduit fascinerend.

Speelronde 33 van de eredivisie: gelijke omstandigheden

stand eredivisie 2017 speelronde 32

Stand eredivisie (bron: Wikipedia)

Nog even een reminder voor de mensen die gepland hebben om ook vrijdag- en zaterdagavond van een spannende voetbalwedstrijd te genieten. De wedstrijden in laatste twee speelrondes worden traditioneel op hetzelfde moment gespeeld, zondagmiddag om 14.30. Op die manier kan er geen sprake zijn van competitievervalsing waarbij de ene club rustig kan gaan wachten op wat de concurrent doet om de tactiek daar vervolgens op aan te passen. Ook voor de liefhebbers van eredivisie weddenschappen is dat een prettig gevoel.

Wie wordt er kampioen? Wie wordt tweede?

Aan kop is de situatie eenvoudig na het eerdere verlies van Ajax uit bij PSV. Feyenoord heeft vier punten voorsprong en een aanmerkelijk beter doelsaldo dan de Amsterdammers. In de laatste twee speelrondes zijn de volgende scenario’s mogelijk:

 • Feyenoord wint minimaal een keer: Dan is Feyenoord hoe dan ook kampioen.
 • Feyenoord speelt twee keer gelijk: Ook in dat geval is Feyenoord kampioen. Tenzij Ajax twee keer wint en daarbij ook nog het doelsaldo (12 doelpunten minder dan Feyenoord) weet te repareren.
 • Feyenoord speelt een keer gelijk en verliest een keer: Dan is Ajax kampioen als het twee keer wint. Maar anders is alsnog Feyenoord de kampioen.
 • Feyenoord verliest twee keer: Dan is Ajax kampioen als het twee keer wint. Ajax kan in theorie dan ook nog kampioen worden met winst en een gelijkspel. Maar ook dan zullen ze een enorm doelsaldo moeten inhalen. Anders is Feyenoord kampioen

Dus op papier lijkt Ajax nog kansen te hebben, maar in de praktijk zijn die kansen minimaal, en stiekem is de club misschien ook wel meer met de Europa League bezig. Komend weekend bezoekt Feyenoord stadsgenoot Excelsior op Woudestein. Die club is inmiddels wat verder weg van degradatiezorgen en het zou dus zomaar kunnen zijn dat er zondagavond een feestje is op de Coolsingel. Op de achtergrond speelt nog het feit dat ook PSV nog tweede kan worden, de Eindhovenaren hebben drie punten achterstand op Ajax.

De strijd om de play-off plaatsen voor Europees voetbal

Vitesse heeft de KNVB Beker gewonnen en zowel FC Utrecht als AZ staan hoog genoeg om zeker te zijn van de play-offs. Omdat FC Twente Europa nog niet in mag komend seizoen, zijn vooral SC Heerenveen, Heracles Almelo en FC Groningen kandidaat voor de laatste twee plaatsen. SC Heerenveen staat al redelijk veilig op de achtste plaats. Heracles en Groningen staan respectievelijk 9e en 10e met een punt verschil. Voor die clubs gaat het erom spannen.

Degradatievoetbal

Go Ahead Eagles heeft in theorie nog een kans om niet rechtstreeks te degraderen. Maar met vijf punten achterstand op NEC en Sparta is dat weinig realistisch, crisismanager Maaskant gaat het niet redden met zijn team. Voor NEC en Sparta wordt het erg moeilijk om de degradatie play-offs nog te ontlopen. Ze hebben twee punten achterstand op Roda JC dat zich uiteraard ook nog volop zorgen maakt. PEC Zwolle staat na een toch erg slecht seizoen alsnog vier punten los van de degradatiezone. Excelsior heeft zich knap opgericht de tweede seizoenshelft en heeft zelfs een veilig gat van zes punten met de degradatiezone.

Het programma komende zondag 14.30 uur

We zetten nog even in het kort alle wedstrijden van komend weekend op een rij:

 • Ajax – Go Ahead Eagles : Ajax speel in theorie nog om kampioenschap. Go Ahead kan zich alleen in theorie nog handhaven.
 • Sparta – FC Twente: Sparta moet drie punten halen om alsnog de nacompetitie te ontlopen.
 • FC Utrecht – Vitesse: Leuke pot voetbal zonder enig verder belang.
 • Excelsior – Feyenoord: Jammer genoeg voor Ajax is Excelsior vrijwel veilig en kun je je dus afvragen of er ook maar één Rotterdammer bij die club is die er serieus over denkt het Feyenoord lastig te gaan maken. Je moet de volgende dag toch weer over straat, immers? Gaat Feyenoord hier al feestvieren?
 • Roda JC – Willem II: Roda JC heeft nog punten nodig om veilig te zijn.
 • PEC Zwolle – SC Heerenveen: PEC Zwolle moet nog een beetje achterom kijken. SC Heerenveen ook voor het behoud van de play-off plek. Gelijkspelletje?
 • Heracles Almelo – ADO Den Haag: Heracles knokt voor zijn play-off plaats. ADO is veilig.
 • NEC – AZ: NEC vecht voor lijfsbehoud en moet winnen. AZ is zeker van de play-offs.
 • FC Groningen – PSV: FC Groningen heeft nog kansen op de play-offs. PSV kan nog tweede worden.