Na de deceptie van de Europa League Play-offs moeten FC Utrecht maar vooral Ajax zich komend weekend in speelronde drie even herpakken.

Aftrap vrijdagavond: NAC Breda – Sparta

eredivisie 2017 2018 ronde 2 stand

Stand eredivisie (bron: Wikipedia)

NAC Breda heeft nog geen potten kunnen breken in de eredivisie. De eerste duels werden beiden verloren met maar liefst drie doelpunten verschil. Eerst 4-1 bij Vitesse uit, de week erna werd het thuis 1-4 tegen PSV. Nu moet het dus gebeuren tegen Sparta dat ook nog maar één punt wist te verzamelen in twee wedstrijden. Coach Stijn Vreven was duidelijk over zijn insteek voor komende vrijdag:

“Sparta is een concurrent, we spelen thuis en hebben de punten hard nodig. Ik besef dat de tegenstander ook zo denkt, maar wij zijn NAC. Wij moeten op onze winkel passen. De manier waarop is vrijdag van ondergeschikt belang aan het resultaat.” (Vreven in BN de Stem)

Mooi wordt het dus waarschijnlijk niet, maar als het aan Vreven ligt wordt het wel een traditioneel heet avondje NAC.

Zaterdagavond eredivisie met Vitesse – AZ

Koploper Vitesse speelt zaterdagavond in het eigen Gelredome tegen AZ. Vitesse zit in een positieve flow. Het gaat Europa in en is de eredivisie bijzonder goed begonnen met overwinningen tegen NAC Breda en Roda JC. Dat is gelijk de kritische noot bij het verhaal want de vraag is natuurlijk in hoeverre de Arnhemmers al echt zijn getest. De thuiswedstrijd tegen AZ is zeker zo’n echte test. AZ heeft zich afgelopen weekend met een 2-0 overwinning op ADO Den Haag hersteld van de deceptie van de openingswedstrijd. Daarin werd niet alleen van PSV verloren, maar ook zag talent Calvin Stengs zijn seizoen in rook zag opgaan door een knieblessure. Hij is inmiddels succesvol geopereerd.

Overige wedstrijden zaterdagavond

  • ADO Den Haag – SC Heerenveen. Bij ADO Den Haag zijn ze blij dat Nasser El Khayati na een huurperiode van een half jaar nu definitief voor drie seizoenen heeft getekend. De Hagenaars wachten overigens nog op punten, en zelfs nog op doelpunten. Tegen Heerenveen is er perspectief. De Friezen draaien nog niet optimaal en haalden twee moeizame gelijke spelen tegen Heracles en FC Groningen. Ook verloren ze Sam Larsson definitief aan Feyenoord.
  • PEC Zwolle – FC Twente. PEC Zwolle haalde afgelopen weekend een gelijkspel bij Sparta en staat inmiddels met vier punten op de 6e Een mooi uitgangspunt voor John van ’t Schip. FC Twente wacht nog op de eerste punten en heeft zich versterkt met huurling Adnane Tighadouini.
  • Heracles Almelo – Excelsior. Excelsior heeft er al een duel tegen topclub en stadsgenoot Feyenoord opzitten (en verloren), maar gewonnen van Willem II en dus netjes drie punten. Heracles zet het goede voetbal van vorig jaar gewoon door. De uitslag kan dus alle kanten op.

Voetbal zondag 27 augustus: VVV-Venlo – Ajax

Op papier is het geen topper maar het is wel een wedstrijd om met extra aandacht naar uit te kijken. Ajax komt met een ongelooflijke kater terug uit Noorwegen. Het gemor zwelt aan in de commentaren na de uitschakeling door Rosenborg. Was de wissel van Dolberg door Devoyaisio Zeefuik een blunder van Marcel Keizer? Willen spelers nog blijven na de Europese uitschakeling of zien we komende week nog mensen vertrekken? De sfeer is onder het vriespunt bij de Amsterdammers terwijl ze bij VVV in de Koel hun lol juist niet op kunnen. Ze hebben twee overwinningen op zak na twee rondes en staan in de stand ruim boven Ajax. Maakt VVV de ellende compleet voor Keizer?

Verdere eredivisiewedstrijden zondagmiddag

  • Feyenoord – Willem II. Feyenoord is het seizoen niet spectaculair maar wel gewoon goed begonnen. Met twee overwinningen op plaatsgenoot Excelsior (vorig jaar nog angstgegner) en FC Twente. Willem II moet punten halen want de Tilburgers staan nog droog.
  • PSV – Roda JC. PSV is een mooi voorbeeld voor Ajax hoe je jezelf na een deprimerende Europese voorronde in de eigen thuiscompetitie weer uit het moeras kunt trekken. De Eindhovenaren zijn na hun Europese deceptie gewoon goed van start gegaan met twee duidelijke overwinningen. Roda JC heeft na twee duels al zeven tegendoelpunten geïncasseerd en heeft deze week verdediger Jannes Vansteenkiste overgenomen van Royal Antwerp FC. Benieuwd of dat helpt.
  • FC Groningen – FC Utrecht. Een mooi affiche waarbij de vraag voor velen vooral zal zijn hoe FC Utrecht met de teleurstelling omgaat van het verlies tegen Zenit St. Petersburg. Hoewel iedereen besefte dat verliezen geen schande was, waren de Utrechters er zó dicht bij dat de teleurstelling er toch wel eens onverwacht stevig kan inhakken.