We gaan een heerlijk weekend tegemoet met de absolute topper Feyenoord – PSV. PSV zal moeten winnen om nog een kleine kans te maken op het kampioenschap.

De opening op vrijdag: ADO Den Haag – FC Twente

eredvisie week 23

bron: Wikipedia

Ach, wie moet ADO Den Haag nog redden? De Hagenaars staan inmiddels met twee punten achterstand op de rest stijf onderaan in de Eredivisie. Waar veel andere degradatiekandidaten zich in de winterstop nog hebben versterkt, zaten ze in den Haag bij de rechter om hun miljoenen te claimen van eigenaar Wang. Ook is trainer Željko Petrovic inmiddels vervangen door Alfons Groenendijk. Die kwam en zag maar overwon voorlopig nog nergens. Ook al was het verschil met Feyenoord maar klein vorige week (0-1).

Eredivisie Zaterdagavond duels

Geen absolute toppers zaterdagavond en ook geen keiharde degradatiekrakers. Dat neemt niet weg dat er nog genoeg interessants overblijft voor een warme zaterdagavond in de stadions of voor de tv:

  • FC Groningen – FC Utrecht is de opening deze avond en wat voor een. FC Utrecht doet het prima na de winterstop en verloor alleen van ploegen uit de top drie. Groningen moet het tegen de Utrechters zonder Juninho Bacuna. Dat is volgens zijn trainer een hele goede voetballer en hij is nog een doorzetter ook. Omdat een rode kaart tegen Feyenoord twee weken geleden werd geseponeerd, probeerde hij het afgelopen week tegen Sparta gewoon nog een keer. Nu lukte het wel en is hij twee wedstrijden geschorst.
  • Excelsior – Willem II kan een alleraardigst treffen worden, want de Rotterdammers hebben absoluut punten nodig om het degradatierisico te verkleinen. Het wordt erop of eronder op Woudestein en dan moet je het zeker tegen wisselvallige ploegen als Willem II laten zien.
  • Bij NEC – Sparta zien we een duel tussen twee markante trainers. Peter Hyballa heeft NEC dit seizoen tot mooie prestaties gebracht en staat met zijn team inmiddels met 25 punten op een keurige twaalfde plaats. Bij Sparta heeft Alex Pastoor de wind momenteel tegen. Stond zijn ploeg bij de winterstop nog 13e – en toen was de daling uit het linker rijtje al een tijdje bezig – inmiddels staan de Rotterdammers alleen op doelsaldo nog boven de degradatiestreep.
  • SC Heerenveen – Roda JC is een interessante weddenschap, want lastig in te schatten. De Friezen zijn na de winterstop geen schim meer van de droomploeg ervoor. Roda JC heeft zich versterkt en als we de prestaties na de winterstop bekijken, scoren ze hoger dan SC Heerenveen. Maar de punten om echt weg te blijven uit de degradatiezone zijn nog steeds keihard nodig. Een boeiend duel dus in het Noorden.

De klapper op zondag: Feyenoord-PSV

Er zijn van die wedstrijden die een keerpunt in het seizoen kunnen zijn. De top drie van de eredivisie speelt ongenaakbaar na de winterstop. Alle wedstrijden werden gewonnen.  Feyenoord heeft bovendien in heel 2017 nog geen competitiedoelpunt tegen gehad (12 voor, 0 tegen). PSV wel, maar de ploeg scoort ook beduidend meer (18 voor, 7 tegen). Voor PSV is minder leuk dat werkelijk iedereen de Rotterdammers een overwinning gunt. Trainer Phillip Cocu toonde zich geïrriteerd door operationeel KNVB directeur Gijs de Jong – een Brabander – die op de KNVB website vrolijk schreef:

“Ik zal thuis duimen voor Feyenoord. Ja, sorry Eindhoven, maar ik meen dat. Die ongelooflijk grote club Feyenoord, komend van zo ver, jaar-in-jaar-uit geploeterd om financieel en ander onheil af te wenden, eindelijk staat die volksclub weer op de drempel van een landstitel”

Handig is het natuurlijk niet. Iedere discutabele beslissing die de voetbalbond de komende weken eventueel neemt, variërend van de aanstelling van de scheidsrechter tot eventuele schorsingen, zal onder een vergrootglas worden gelegd. Overigens heeft Bas Nijhuis de eer in de Kuip te mogen fluiten komende zondag.

Overige zondagwedstrijden Eredivisie

  • Go Ahead Eagles ontvangt in Deventer Vitesse. Bij Go Ahead begint het erom te spannen langzamerhand. Vorige week verloren ze van mede degradatiekandidaat Roda JC en daarmee wordt het steeds lastiger om uit de zuiging van de degradatiezone te komen. Want nu komen er juist lastige wedstrijden aan met onder andere Heerenveen en PSV. In dat licht geeft Vitesse thuis nog de grootste kans op punten.
  • Ajax – Heracles Almelo moet gewonnen worden door de Amsterdammers want dit is het weekend waarin ze zaken kunnen doen. Het droomscenario is natuurlijk verlies van Feyenoord tegen PSV en zelf winnen. Dan houdt Ajax de voorsprong op PSV en kruipt op twee punten van de Rotterdammers. Eén team kan roet in het eten gooien. Heracles is lekker bezig deze periode, kan vrijuit voetballen met een plek in de middenmoot en liet dat afgelopen week tegen Excelsior ook zien met vier doelpunten.
  • PEC heeft geen droomseizoen, maar klautert langzamerhand weer omhoog na de winterstop. De Zwollenaren gaan op bezoek in Alkmaar. Uit doen ze het even goed als thuis dus we dichten ze bij AZ – PEC Zwolle zeker kansen toe om punten te pakken. Want AZ heeft natuurlijk een enorme kater te verwerken na het recordverlies in de Europa League.