Ben je er klaar voor? We gaan een absoluut mooi Eredivisie weekend in, want de competitie wordt erg spannend afgesloten. In Rotterdam knijpen ze hem.

De aanloop naar speelronde 34, wat gebeurde er vorige week?

Ja, wat gebeurde er vorige week? Was het stiekem toch onderschatting? Want het kan toch eigenlijk niet misgaan als er zelfs mensen uit Australië naar hun geboortestad komen vliegen omdat je kampioen wordt? Kan het misgaan als je tegenstander een Rotterdamse ploeg is die alleen in theorie nog niet helemaal veilig is? En kan het misgaan als heel Woudestein vol zit met Feyenoord supporters en de Excelsior supporters te gast zijn in hun eigen stadion?

Ja, dan kan het misgaan. Feyenoord was eigenlijk geen moment in goeden doen, maar wist dat tot rust nog te verhullen door het in ieder geval gelijk te houden. Maar tussen de 56e en 65e minuut sloeg Excelsior genadeloos toe. Met drie doelpunten en voetbal waar eigenlijk niets op af te dingen viel. Ze waren beter en ze wonnen terecht.

Wie wordt er dit weekend kampioen?

eredivisie stand speelronde 33

Stand eredivisie (bron: wikipedia)

Wat betekent die nederlaag voor het slotweekend van de eredivisie? We zien alle wedstrijden parallel starten om 14.30 en drie ervan zijn belangrijk voor de titelstrijd:

Willem II – Ajax

Ajax heeft het niet in eigen hand natuurlijk. Als Feyenoord gewoon wint, kunnen de Ajacieden weinig anders doen dan met hun handen in de zij berusten. Maar verliest Feyenoord of speelt het gelijk, dan is Ajax gewoon kampioen als het wint. En dus is het voor de Amsterdammers simpel. Gewoon winnen. De tegenstander is gunstig. Weliswaar is het uit bij Willem II maar die club heeft niets meer te winnen of verliezen. En Ajax zelf? Die zijn behoorlijk ontspannen in de wetenschap dat ze een Europa League finale mogen gaan spelen.

Feyenoord – Heracles

Feyenoord moet dus ‘gewoon’ winnen. Nu is gewoon winnen een heel jaar lang de gewoonte geweest, maar dat ligt inmiddels anders. Feyenoord speelt natuurlijk thuis in de eigen Kuip. Daar hebben ze dit seizoen nog niet verloren en twee keer gelijk gespeeld. Een keer tegen Ajax en eenmaal tegen SC Heerenveen. De rest wonnen ze.

Maar de tegenstander is Heracles en dat is het probleem. Van alle clubs in de Eredivisie is Heracles een van de weinigen die echt nog iets te winnen hebben op de slotdag. De mannen uit Almelo staan met drie punten voorspong op een positie die recht geeft op de play-offs. FC Groningen kan echter nog gelijk komen en heeft een beter doelsaldo. Als Heracles minimaal gelijk speelt tegen Feyenoord, is het zeker van de play-offs. Zo niet, dan moeten ze het resultaat van FC Groningen afwachten. Dat willen ze niet en Heracles is ook nog eens in een geweldige vorm met oud-Feyenoorder Samuel Armenteros als superspits. Kijk maar naar de 4-0 tegen ADO Den Haag afgelopen weekend. Feyenoord speelt dus tegen een Heracles in vorm dat minimaal een punt wil. En Feyenoord speelt in de wetenschap dat ze afgelopen weekend verloren van een club die toch echt een maatje kleiner is dan Heracles.

FC Twente – FC Groningen

En dat brengt ons bij de laatste wedstrijd die invloed kan hebben op het kampioenschap. FC Groningen heeft in ieder geval drie punten nodig voor een laatste minimale kans op de play-offs. FC Twente speelt nergens meer om. Tenzij het bij rust al 3-0 staat voor de Tukkers zullen de spelers van Heracles er niet gerust op zijn en minimaal gelijk willen spelen tegen Feyenoord. In de Kuip zit dus iedereen aan de radio in de hoop dat FC Twente de Groningers binnen een kwartier kansloos maakt.

De degradatiewedstrijden

Vorige week degradeerde Go Ahead Eagles definitief toen het van Ajax verloor. Het was niet meer dan de formele bevestiging van wat iedereen al wist. Deze week wordt bepaald wie er de promotie/degradatie play-offs ingaan:

  • Bij Vitesse – Roda JC weten de Limburgers dat ze bij verlies zowel door Sparta als NEC ingehaald kunnen worden. Bij een gelijkspel is alleen Sparta concurrent. Dus eigenlijk moet Roda JC winnen om helemaal zeker te zijn. Vitesse speelt nergens meer voor.
  • Bij Go Ahead Eagles – Sparta treft ook Sparta een tegenstander die niets meer te winnen of verliezen heeft. Voor Sparta is de opdracht simpel, ze moeten winnen. En hopen dat Roda niet wint in Arnhem.
  • SC Heerenveen – NEC. Alleen NEC speelt tegen een tegenstander die nog moet opletten. SC Heerenveen kan zijn play-off plek nog kwijtraken als de club verliest, FC Groningen wint en Heracles een punt weghaalt bij Feyenoord. Voor NEC geldt hetzelfde als Sparta, alleen winnen biedt nog een kleine kans om uit de play-offs weg te blijven.

De rest van de wedstrijden?

Die gaan sportief gezien nergens meer over. Maar dat maakt het soms nog erg leuk voetbal. We zien het dus wel bij ADO Den Haag – Excelsior, AZ – FC Utrecht en PSV – PEC Zwolle.