Wie wordt eredivisie kampioen 2018? Volgende week gaan we gelukkig weer lekker van start met voetbal. Tot die tijd maken we even pas op de plaats en nemen de huidige stand met je door. Vorige week bespraken de rechterzijde van de ranglijst en deze week het linker rijtje. Ofwel, hoe worden de ereplaatsen verdeeld en wie zal eredivisie kampioen 2018 zijn aan het einde van de rit?

De subtop van de eredivisie

  • Bij Vitesse is het zelden rustig. De club wordt niet voor niets FC Hollywood aan de Rijn genoemd. Deze winterstop werd in ieder geval duidelijk dat Henk Fraser vertrekt aan het einde van het seizoen. Oorzaak is onder andere onvrede met bemoeienis vanuit de commissarissen. Iets dat eerder al technisch directeur Mo Allach hielp bij zijn keuze om te vertrekken. Alexander Büttner zal er niet rouwig om zijn, al lijkt zijn eigen vertrek niet meer te voorkomen. De vleugelverdediger werd na de winterstop teruggezet naar het beloften team vanwege een te hoog vetpercentage. Hij heeft na zijn terugkeer in Arnhem vorige winterstop veel te weinig gebracht en lijkt zichzelf niet te kunnen motiveren.
  • ADO Den Haag staat na alle perikelen in het voorseizoen op een plek die het zeker niet zal hebben verwacht. Waar Alfons Groenendijk vorig jaar werd binnengehaald om op de valreep degradatie te voorkomen, heeft hij nu een team neergezet dat evenveel wedstrijden heeft gewonnen als verloren (8 om 8 en twee gelijke spelen). Vraag is natuurlijk of we Michiel Kramer na krokettengate als speler zien opduiken bij ADO Den Haag. Hij kan daar voor anderhalf jaar tekenen maar wil zich slechts voor dit seizoen vastleggen.
  • FC Utrecht moet het plotselinge vertrek van Erik ten Hag naar Ajax verwerken. Dat kan nog wel eens een lastige tweede seizoenshelft opleveren in de Domstad. Niet iedereen in Utrecht lijkt enthousiast over de promotie van assistent Jean-Paul de Jong tot hoofdtrainer. En openlijke twijfel over de capaciteiten van een trainer bij diens aanstelling levert zelden iets positiefs op. Daar kan Marcel Keizer over meepraten.

Strijd om de derde plaats?

maakt van persie feyenoord eredivisie kampioen 2018Gaan Feyenoord, PEC en AZ strijden om de derde plaats die recht geeft op de 2e voorronde Europa League? Zelf zullen ze de lat misschien nog hoger hebben liggen en wellicht dromen ze er nog van eredivisie kampioen 2018 te kunnen worden. Maar of dat realistisch is?

  • Groot nieuws bij Feyenoord. Robin van Persie komt inderdaad naar de Kuip. Het is natuurlijk twijfelachtig of van Persie in staat zal zijn nog iets te doen aan de enorme achterstand op de top 2. Maar zijn doelstelling zal in ieder geval een derde plaats zijn aan het eind van het seizoen. Om vervolgens volgend jaar een ‘Dirk Kuijtje’ te doen? Als alles loopt zoals gepland sluit hij komende week al aan en zou er dus tegen Ajax al bij kunnen zijn.
  • PEC Zwolle is natuurlijk de relevatie dit seizoen en staat keurig vierde. Het mooie is dat zoiets een zichzelf versterkend effect heeft. Zo heeft AZ belangstelling getoond voor centrale verdediger Philippe Sandler, maar wimpelde PEC Zwolle dat bod direct af:

“Hij blijft. Dat hebben we hem duidelijk gemaakt en dat weet hij ook. Daar is hij heel professioneel in. Er is ook niks aan te merken op zijn focus” (trainer John van ’t Schip tegen FOX sports)

Naar verluidt bood AZ twee miljoen en twee spelers maar dat kon PEC niet verleiden. Niet voor niets hebben de Zwollenaren hun ambitie verlegd naar Europees Voetbal.

  • AZ heeft inmiddels aangegeven het contract met John van den Brom te willen verlengen en dat is begrijpelijk. AZ voetbalt uitstekend en is vooral veel constanter dan het vorige seizoen. Overigens mogen ook technisch directeur Max Huiberts en zijn jeugdopleiding meedelen in het succes. Want het is bijna ongelooflijk hoeveel talent er binnen AZ rondloopt en direct bijdraagt aan het succes. Illustratief is de verhuur van Fred Friday aan Sparta. Hij wordt binnen de selectie vervangen door de zestienjarige aanvaller Kenzo Goudmijn.

Eredivisie kampioen 2018 PSV of Ajax?

  • Bij Ajax zijn we natuurlijk benieuwd hoe de trainerswisseling gaat uitwerken. Het lijkt er bovendien op dat Erik ten Hag direct Zakaria Labyad overneemt van zijn oude club. Labyad heeft een uitstekend half jaar achter de rug en er is ook buitenlandse belangstelling voor hem. Ook de transfer van linksback Nicolás Tagliafico naar Ajax is afgerond. Ten Hag heeft een simpele opdracht voor de rest van het seizoen, PSV inhalen. Dat begint direct met de loodzware topper tegen Ajax.
  • Eigenlijk leek al voor de winterstop beslist wie eredivisie kampioen 2018 zou worden. PSV leek met een enorme voorsprong te gaan overwinteren. Maar door te verliezen van Ajax en gelijk te spelen tegen FC Groningen zijn daar inmiddels nog maar 5 punten van over. Met een minder doelsaldo bovendien. Wel heeft PSV al direct na de winterstop de beschikking over aanwinst Maximiliano Romero.

Voetbal kijken in het weekend

Geen eredivisie dit weekend maar de Premier League speelt natuurlijk wel. Op zaterdag is Tottenham Hotspur – Everton interessant, maar het klapstuk is op zondag Liverpool – Manchester City. In de Bundesliga is op zaterdag RB Leipzig – FC Schalke 04 iets om naar uit te kijken en in Spanje Real Madrid – Villarreal. Italië heeft tenslotte nog Internazionale – AS Roma op het programma staan dit weekend. Genoeg om naar uit te kijken dus.