Mocht je denken dat voetbal voorspelbaar is, ben je daar deze week wel van genezen. Want zou er iemand hebben voorspeld dat PSG-Barcelona een 4-0 overwinning voor de thuisploeg zou opleveren? Ook in de eredivisie kan het dus nog alle kanten op. Kijk even mee naar het komende weekend.

Degradatiekraker: Roda JC – Go Ahead Eagles

eredivisie stand ronde 22Het is ijzingwekkend spannend aan het worden in de onderste regionen van de Eredivisie. De teams zitten dicht op elkaar qua punten en iedere wedstrijd – zeker tegen andere degradatiekandidaten – is belangrijk. Vrijdagavond wordt er zo’n degradatiekraker gespeeld. Roda JC heeft winst nodig en vooralsnog brengen de nieuwe spelers nog geen overwinningen. Go Ahead Eagles kwam vorige week op de 15e plaats terecht maar heeft maar één punt voorsprong op de nummer 16 en twee punten op de laatste clubs op de ranglijst. Nagelbijten dus.

Zaterdag: FC Twente – SC Heerenveen

De eerste wedstrijd tussen deze subtoppers werd nog afgetekend gewonnen door de Friezen. Maar bij de formatie van Jurgen Streppel is de glans er een beetje af na de winterstop. FC Twente blijft daarentegen aardig voetballen. Af en toe wordt er verloren, maar altijd is het een tegenstander om rekening mee te ouden.

Overige zaterdagwedstrijden 18 februari

Er wordt op zaterdag nog meer gevoetbald. Hieronder een overzicht:

PSV – NEC is zoals ieder duel voor PSV een duel dat gewonnen moet worden. De afstand tot de top twee (drie punten op Ajax en acht op Feyenoord) mag zeker niet groter worden en de drie topclubs laten allemaal geen punten liggen dit jaar.

Heracles Almelo – Excelsior kan een boeiend duel worden. Excelsior deed goede zaken vorige week door een punt te pakken van FC Twente. Het zorgde voor een 14e positie op de ranglijst, nipt boven de degradatiezone. Heracles staat wat comfortabeler met een 10e plek. Wij gokken op een 3-1 of 1-3, want bij de laatste 5 duels was dat drie keer de uitslag.

Bij FC Utrecht – PEC Zwolle missen de Zwollenaren Erik Israelsson en Bart Schenkeveld vanwege blessures. Goed nieuws voor PEC is de terugkeer van Youness Mokhtar na een lange afwezigheid door een liesblessure.

Eredivisie zondag 19 februari

Op zondag is het meest aantrekkelijke affiche misschien wel Vitesse – Ajax. Vitesse kan als het z’n dag heeft – dat verschilt nogal – heel aantrekkelijk voetballen. Dat is voor een deel de verdienste van de vorige trainer Peter Bosz die hiervoor een aardige basis heeft gelegd in Arnhem. Diezelfde Bosz mag nu met Ajax naar de Gelredome. Geen eenvoudige wedstrijd voor de Amsterdammers die met gemengde gevoelens uit Warschau zullen zijn teruggekomen.

Meer eredivisie wedstrijden op zondag

Willem II – AZ zal voor AZ in het teken staan van de recovery. De competitie verloopt goed maar de laatste Europese wedstrijd tegen Olympique Lyon werd een afgetekende 1-4 verliespartij en dat zal aangekomen zijn. Bij AZ is uiteraard alles er nu op gericht om de vierde plek te handhaven. De voorsprong van PSV is te groot om te overbruggen, maar FC Utrecht hijgt in de nek. Willem II deed goede zaken door van Vitesse te winnen vorige week en krijgt langzamerhand wat lucht ten opzichte van de degradatiezone.

Sparta – FC Groningen. Voorafgaand aan het seizoen was het voorspelbaar dat Sparta degradatievoetbal zou spelen. Maar de eerste maanden lieten een sprankelend Sparta zien dat in het linkerrijtje terechtkwam. Dat is inmiddels bijna vergeten. Pastoor en de zijnen spelen na het verlies tegen Ajax vorige week nu gewoon degradatievoetbal.

ADO Den Haag – Feyenoord wordt voor Alfons Groenendijk belangrijk. Kan hij toch iets teweegbrengen als nieuwe coach van een dolend elftal, of wordt hij voor de tweede achtereenvolgende week met een teleurstelling geconfronteerd? Want de reactie van Groenendijk na zijn debuut met ADO tegen Go Ahead Eagles was overduidelijk:

“Een verloren avond, in alle opzichten. Hier had ik mij wel wat anders bij voorgesteld (..) Ik ben toch een klein beetje geschrokken. De onzekerheid zit toch wel diep.” (Alfons Groenedijk bij de NOS)

Feyenoord voetbalt week in week uit lekker verder. Als zelfs voetballers als Jan-Arie van der Heijden briljante acties laten zien, kunnen we stellen dat de Rotterdamse titelfavoriet momenteel vleugels heeft.