De kop van de eredivisie is eraf, we zijn weer van start en het belooft vooralsnog een mooie competitie te worden. Na de eerste resultaten is de vraag vooral of alle traditionele topclubs hun positie bovenin weer kunnen pakken. Een aantal subtoppers lijkt nadrukkelijk ambities te hebben. Ik loop even het komend weekend met je door.

Vrijdagavond: Roda JC – Vitesse

De Limburgers zullen niet gerust zijn op de eerstkomende thuiswedstrijd. Het feit dat ze tegen de koploper moeten zegt na een ronde natuurlijk nog niet zo veel. Maar wel dat de ploeg van Henk Fraser vorige week zeer overtuigend eredivisie debutant NAC Breda aan de kant zette. Zelf kon Roda JC het een tijdje uithouden tegen PEC Zwolle, maar verloor uiteindelijk met 4-2.

De zaterdagavondwedstrijden van 19 augustus

We hebben een leuke zaterdagavond voor de boeg met drie interessante wedstrijden:

  • FC Twente – VVV-Venlo: FC Twente hield vorige week zeker verdedigend redelijk stand tegen Feyenoord, en vertrok uiteindelijk met een minimaal verlies (2-1) uit de Kuip. Benieuwd hoe de club het thuis houdt tegen de debutant VVV-Venlo. Dat verraste het publiek met een ruime overwinning op Sparta.
  • AZ – ADO Den Haag: AZ verloor vorige week van PSV. Maar vooral dramatisch was de aftocht van het grote talent van de Alkmaarders, Calvin Stengs. Al na acht minuten in het nieuwe seizoen scheurde hij zijn voorste kruisband af en was zijn seizoen ten einde. Vreselijk nieuws. ADO Den Haag begon het seizoen natuurlijk met een hoop problemen en FC Utrecht bevestigde dat door de Hagenaars thuis volkomen kansloos te laten (0-3).
  • SC Heerenveen – Heracles Almelo: De Friezen starten afgelopen weekend met een heerlijk derby tegen FC Groningen die uiteindelijk in 3-3 eindigde. Heracles zette het goede voetbal van afgelopen seizoen door en zorgde voor de eerste verrassing. Ajax werd verslagen in eigen huis.

Eredivisie zondag 20 augustus

  • Excelsior – Feyenoord: Dit moest vorige seizoen in de slotfase de kampioenswedstrijd worden. 7 mei werd echter een zwarte zondag want aan het eind had Excelsior zijn grotere stadsgenoot met 3-0 overklast. De mannen uit Kralingen zijn dit seizoen goed uit de startblokken gekomen met een overwinning bij Willem II.
  • Ajax – FC Groningen: Bij Ajax hangen de hoofden omlaag na het echec tegen Heracles en Rosenborg. Bovendien raken ze verdediger Davinson Sánchez kwijt aan Tottenham Hotspur. Of de Amsterdammers de negatieve trend thuis tegen Groningen kunnen ombuigen, is nog maar de vraag. De Groningers leken na 45 minuten in het nieuwe seizoen al in de touwen te hangen tegen SC Heerenveen, maar herstelden zich sterk in de tweede helft. Dat leverde een hoop zelfvertrouwen op.
  • FC Utrecht – Willem II: De meeste liefhebbers van sportweddenschappen zullen hier een thuisoverwinning aanklikken. FC Utrecht is in een winnende flow. ADO Den haag werd ruim verslagen, maar vooral de verdiende thuisoverwinning tegen Zenit St. Petersburg in de play-offs voor de Europa League was magistraal. Voor Willem II lijkt het seizoen eigenlijk te vroeg gekomen. Tegen Excelsior leken de Tilburgers nog niet helemaal klaar voor het echte werk.
  • Sparta – PEC Zwolle: Controlfreak Alex Pastoor moet vorige week tandenknarsend hebben toegekeken toen zijn ploeg met 3-0 klop kreeg van VVV Venlo. Dat gebeurde met name door slordigheden van de Rotterdammers en daar kon Pastoor niet bij:

alex pastoor snuift“Ik vind dat we dit aan onszelf te wijten hebben. We hebben prima gevoetbald in de eerste helft en we hadden afgesproken in de tweede helft precies hetzelfde te doen. Als ik dan zie hoe we de eerste paar minuten na rust dan spelen en direct de tweede tegengoal krijgen. Dan is de wedstrijd wel gespeeld. Het was een vreselijke attitude.” (Alex Pastoor tegen de NOS)

  • NAC Breda – PSV: NAC heeft geen makkelijke start. Vitesse liep eenvoudig over de Brabanders heen. Of streekgenoot PSV een makkelijker tegenstander wordt, is dan nog maar de vraag. PSV heeft een dramatisch voorseizoen achter de rug met uitschakeling voor Europees voetbal. Meer het startte de eredivisie wel effectief met een overwinning op AZ, waarbij de nieuwe spits Hirving Lozano zich een grote belofte voor het komende seizoen toonde. PSV heeft weer eens goed ingekocht in Midden-Amerika. Overigens had PSV ook hoog bezoek afgelopen weekend.