EK Voetbal – 12 juni 2016

Engeland loopt weer averij op in eerste EK-duel

Hoog torende Berezoetsky uit boven de hele Engelse verdediging, inclusief doelman Hart en met een briljante kopbal bezorgde hij Rusland in de 92-ste minuut een verdiend punt. 

Er ligt een vloek op de eerste wedstrijden van Engeland op een groot toernooi. Nog nooit won de ploeg het eerste duel en ook nu weer ging het mis dus. Dat dat gebeurde in blessuretijd, was extra wrang voor de goedwillende, maar in de twee helft machteloze ploeg, waarin Rooney, Smalling en Kane weliswaar wat kansjes hadden, maar waarin de Russen steeds meer grip op het spel kregen.

Hooligans ontsieren Marseille EURO 2016

Na deze partij speelden ook de hooligans uit Rusland en Engeland min of meer gelijk door via een massale vechtpartij het straatbeeld in Marseille te veranderen in een veldslag, met enkele zwaargewonden aan beide zijden.

Zwitserland verslaat Albanië

Zwitserland won in poule A met 1-0 van Albanië, door een vroege goal van Schär. Nadat Albanië kort voor rust met tien man verder moest – rode kaart Cana – kregen de Zwitsers het nog zwaar en werd doelman Sommer de grote man bij de Helvetiërs door een paar knappe reddingen in de slotfase.

Wales als winnaar uit de strijd tegen Slowakije

Wales won moeizaam van Slowakije, via onder meer een goal van Gareth Bale, ster bij de Whelsman. Bale begint helaas steeds meer trekjes te krijgen van Real-ploeggenoot Ronaldo, vooral bij het nemen van vrije trappen en dat maffe gedrag zou hij per direct weer moeten afleren. Sterallures horen niet thuis in een ploeg die over het geheel genomen weliswaar degelijk in elkaar zit maar het vooral van werklust moet hebben.

In alle drie wedstrijden van 11 juni stonden de keepers ter discussie omdat bij zeker drie doelpunten twijfel ontstond over de opstelling bij vrije trappen, een basiscompetentie die je bij doelwachters op dit niveau wel mag verwachten.

Programma EURO 2016 zondag 12 juni

Voor vandaag staan in poule C de wedstrijden Polen tegen Noord-Ierland (18.00 uur) en Duitsland-Oekraïne (21.00 uur) op de affiches. Polen won nog nooit een EK-duel en kan dus geschiedenis schrijven als bijvoorbeeld topschutter Lewandowski in vorm blijkt te zijn.
In poule D wordt om 15.00 uur gestart met Turkije-Kroatië.

Duitsland tegen Oekraïne

Duitsland is als vanouds een serieuze titelkandidaat en staat – met de meeste titels en finales op zak – ook nu weer hoog op de lijsten van de bookmakers, maar dat geldt ook voor de Turkse ploeg, waarvan veel spelers hun opleiding in Duitsland en andere sterke Europese competities hebben genoten en mede daardoor een gevaarlijke outsider zijn geworden.

Nu Oranje op dit toernooi ontbreekt, staan onze zuiderburen breed in de belangstelling van veel Nederlanders. De Belgische ploeg komt morgen op het veld en de berichten bevatten eigenlijk alleen maar positieve geluiden: geen blessures, geen twijfels, geen overmoed. De druk neemt echter toe, evenals de spanning.

Inzetten op winst voor de Belgen heeft al massaal plaatsgevonden. Nog een nachtje slapen en dan weten we of Marc Wilmots en zijn mannen de verwachtingen waar kunnen maken.