Eind deze week gaat het EK Volleybal mannen 2019 van start. Het is dé kans om de lange mannen van dichtbij in eigen land te bewonderen. Het toernooi wordt namelijk gedeeltelijk afgewerkt in Nederland. En naast topvolleybal is er uiteraard nog meer te doen deze sportweek.

EK Volleybal mannen 2019 toernooi opzet

EK Volleybal mannen 2019 twitterNet als het net afgelopen vrouwen EK, wordt ook het EK Volleybal mannen 2019 in meerdere landen gehouden. Nederland, België, Frankrijk en Slovenië zijn gezamenlijk gastland van het Europees Kampioenschap. Uiteraard spelen de gastlanden hun poulewedstrijden wel zoveel mogelijk in eigen land en dus heb je de komende weken de gelegenheid om de Nederlandse volleybalmannen zelf te gaan ondersteunen in de speelsteden Rotterdam en Amsterdam. Ze spelen eerst hun poulefase in groep D tegen een aantal Oost-Europese landen:

 • Vrijdag 13 september start het EK Volleybal mannen 2019 voor de Nederlandse volleyballers met Nederland – Montenegro in Ahoy, Rotterdam.
 • In het weekend is het op zaterdag tijd voor Oekraïne – Nederland en zondag Nederland – Polen. Ook allebei in Ahoy.
 • Dinsdag en woensdag volgende week spelen de Nederlandse mannen nog tegen respectievelijk Estland en Tsjechië. Deze wedstrijden worden in Sporthallen Zuid in Amsterdam gespeeld.

Verdere verloop van het EK Volleybal

Na de poulefase gaat het toernooi verder met achtste finales voor de beste vier van iedere groep, de nummers 5 en 6 vallen af. De achtste en kwartfinales worden in de periode van zaterdag 21 tot 24 september gespeeld, met een aantal duels in Apeldoorn (Omnisport). Van 26 t/m 29 september zijn er de halve finales en finalewedstrijden. Die zijn allemaal buiten Nederland.

De eredivisie stand van zaken

Na een enerverend en lang EK kwalificatieweekend gaat eind deze week ook de eredivisie weer verder. We zijn inmiddels bij speelronde 6 van 34 aangekomen en de contouren van het seizoen worden wat duidelijker. Eerder deden we wat voorspellingen over de eredivisie dit jaar en we zaten er vooralsnog zeker niet naast:

 • Zo is Feyenoord het seizoen matig begonnen met onder andere drie gelijke spelen tegen Heerenveen, Utrecht en promovendus Sparta. Sparta, dat het inderdaad beter doet dan menigeen verwachtte. De ploeg van Henk Fraser staat doodleuk op een vijfde plaats met een welverdiende 8 punten.
 • Ajax is wat weifelend gestart maar draait inmiddels. PSV oogt nog een stuk minder overtuigend maar kan de Amsterdammers nog wel bijhouden. Vitesse staat ietwat vertekend bovenaan.
 • Voor velen nog verrassender dan de start van Sparta is die van FC Twente. De Tukkers onder leiding van de Uruguayaans-Spaanse trainer Gonzalo Manuel García García hebben al negen punten bij elkaar gevoetbald.
 • Onderin staan momenteel FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk. Van die laatste club voorspelden we dat het volgens ons direct een degradatiekandidaat zou zijn. Dubbel is wel dat er helemaal niet onaardig wordt gevoetbald onder leiding van Fred Grim, maar de resultaten blijven uit.

Komend weekend kunnen we weer volop genieten van een volle competitieronde. Ook in het buitenland gaan de competities weer verder. Met hoeveel nieuw elan keren Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt terug naar respectievelijk Barcelona en Juventus? Dat kunnen ze wel gebruiken na de wat onzichtbare (de Jong) en juist veel te zichtbare (de Ligt) competitiestart van beide golden boys.

Meer sport in de week van 9 tot 15 september

 • Geen Formule 1 na het spektakel op Monza, maar wel is er voor de snelheidsfreaks een MotoGP race in San Marino. De MX GP crossers verkassen richting China. De rallyfans kijken naar de WRC rally in Turkije.
 • Ook genieten we van de slotweek van de Vuelta.
 • Behalve de heren zijn ook de vrouwen weer aan het volleyballen. In Japan start dit weekend de wereldbeker volleybal voor vrouwen.
 • Er is een wereldbeker veldrijden in Iowa, Verenigde Staten.