Morgen gaan we kijken of Portugal nu echt ontketend is na de halve finale tegen Wales. En of de goede uitslagen van Frankrijk in de kwartfinale en halve finale terecht waren of toch enigszins vertekend. Maar hebben deze landen eigenlijk al eerder tegen elkaar gespeeld op een EK? We zochten het op.

2000: Halve Finale EK, Frankrijk – Portugal

In 2000 werd het toernooi in Nederland en België gespeeld. De knock-out fase begon destijds met 8e finales, waarin Frankrijk van Spanje won en Portugal Turkije versloeg. In de halve finale troffen beide landen elkaar. Portugal kwam op voorsprong, maar Frankrijk wist dat in de tweede helft gelijk te trekken. De verlenging werd in die tijd met Sudden Death gespeeld en dat leidde tot een chaotisch slot. Frankrijk kreeg een penalty voor een vermeende handsbal bij de Portugezen (dat doet wat denken aan Schweinsteiger eergisteren). Zinédine Zidane benutte die strafschop waardoor Frankrijk direct won. Het trof in de finale Italië en won die wedstrijd met 2-1 en daarmee natuurlijk het toernooi.

1984: Halve Finale EK, Frankrijk – Portugal

frans elftal europees kampioen 1984In 1984 werd het toernooi net als nu in Frankrijk gespeeld. Eigenlijk had Nederland aan dit EK mee moeten doen. Maar de Spanjaarden wonnen (dankzij een envelop of niet?) met 12-1 van Malta in de kwalificatie en mochten naar het EK. Het toernooi had destijds maar 8 deelnemers. Twee groepen dus en de beste twee van iedere groep gingen door naar de halve finale.

Op 23 juni stonden in Marseille gastland Frankrijk en Portugal tegenover elkaar. Frankrijk had destijds een fabelachtig middenveld met namen als Platini en Tigana. De Portugezen hadden een mooie dribbelaar op het middenveld, Chalana en voorin namen als Nenė, Gomes en spits Jordão. Die laatste werd bijna de held van Portugal. Hij maakte in de reguliere speeltijd de 1-1 waardoor er werd verlengd.

In de verlenging scoorde hij 1-2. Frankrijk lag er bijna uit voor eigen publiek. Zes minuten voor tijd maakte Domerque (wie kent hem nog) de 2-2 en in de laatste minuut Platini (wie kent hem niet?) de 3-2. Frankrijk ging door. Eén van de mooiste wedstrijden uit de EK geschiedenis en een paar dagen erna werd Frankrijk Europees Kampioen op eigen bodem. Gaan we zondag een herhaling zien?

De laatste 7 winnaars van de finale EK voetbal

  • 2012 SPANJE
  • 2008 SPANJE
  • 2004 GRIEKENLAND
  • 2000 FRANKRIJK
  • 1996 DUITSLAND
  • 1992 DENEMARKEN
  • 1988 NEDERLAND

De laatste zeven is natuurlijk bewust gekozen zodat Nederland ook ergens een plek heeft!