De halve finales zitten erop. Waar de rest van het toernooi nog wel eens bleef steken in traag, afwachtend voetbal, hebben we nu toch twee mooie halve finales achter de rug. En nadat Portugal woensdag tegen Wales eindelijk iets liet zien van zijn kracht, was het gisteren-avond in Marseille een echte clash.

Halve finale Duitsland – Frankrijk

Frankrijk begon furieus en binnen 10 minuten had het thuisland via Griezmann op voorsprong kunnen staan, maar uiteraard stond Neuer op zijn plek. Daarna zakte het Franse offensief in en begon Duitsland kansen te creëren. En zo ontwikkelde zich een meeslepende wedstrijd waarin Frankrijk eigenlijk steeds minder wist wat het moest doen. Tot de laatste minuut waarin aan Duitse zijde onnodig een hoekschop werd weggegeven.

Toen die hoekschop vervolgens door Schweinsteiger met de arm werd beroerd, kreeg Frankrijk onverwacht een strafschop. Zwaar bestraft, maar het is opvallend dat Duitsland nu al twee keer op deze manier een penalty tegen krijgt. Griezmann maakte vervolgens geen fout en Frankrijk ging onverwacht – en onverdiend – de rust in met een voorsprong.

Na rust lukte het Duitsland niet om terug te komen. Toen vervolgens Boateng er met een blessure uit moest, zag je een soort on-Duitse moedeloosheid over het team komen. Die werd realiteit toen Pogba zijn directe bewaker dolde en wist voor te zetten, Neuer een zeldzaam foutje maakte en Griezmann de 2-0 simpelweg in wist te tikken. (Waarmee hij waarschijnlijk ook topscorer van het toernooi wordt, want ook Ronaldo haalt dit niet meer in. )

Duisters te zwak of Muller te afwezig?

muller-ek-2016-duitsland

foto: goal.com

Daarna lukte het niet meer voor de Duitsers en met ballen op de kruising en net over zat het ze ook niet mee. Hoewel de ploeg veel meer balbezit heeft gehad, was het over. Grote afwezige bij de Duitsers was overigens Thomas Muller.

Althans “afwezige” is wellicht niet de juiste woordkeuze want hij was er constant en met van alles bezig… behalve waar hij voor geselecteerd was.. voetballen! Dat Low deze speler niet eerder van het veld heeft getrokken kan de trainer zichzelf aanrekenen.  Zes wedstrijden nul doelpunten is voor een spits echt niet te accepteren!

Afijn, Frankrijk speelt in eigen land een EK finale, hetzelfde scenario als in 1984 en 1998 en met dit elftal is de kans groot dat de Fransen ook de Portugezen gaan verslaan. Een opsteker die het land na alle ellende van de afgelopen jaren overigens goed kan gebruiken!

Vooruitkijken naar de EK Finale: Portugal – Frankrijk

ek finale Portugal FrankrijkDe komende dagen gaan we natuurlijk uitgebreid vooruitkijken naar de finale van zondag. We duiken eens in de cijfers van beide ploegen en hun onderlinge statistieken. Met goede statistieken kun je beter inschatten wie er de grootste kans maakt om de wedstrijd te winnen en dus ook beter inschatten welke EK weddenschappen je wel of juist niet af kunt sluiten.

Maar ook de fysieke gesteldheid van de selecties is natuurlijk interessant voor het totaalplaatje. Blessures kunnen een grote rol spelen, zeker als het spelbepalende spelers betreft zoals bijvoorbeeld bij de Duitsers.

De meest intrigerende vraag is overigens hoe blij Portugal met Frankrijk is. Want als de Duitsers in goeden doen zijn, lijken ze toch beter en completer dan Frankrijk. Maar gisteren waren ze dat dus niet. Fijn voor Portugal of is dit Frankrijk ook voor hen te sterk?!