Nadat op het eind van de achtste finales de vlam eindelijk in de pan sloeg, gaan we vanaf morgen de kwartfinales afwerken. Vier wedstrijden in vier dagen en daar zitten alleen maar leuke bij. Vanaf morgen kijken we natuurlijk naar de individuele wedstrijden en onze ‘last minute’ prognoses, maar nu doen we nog even een rondje langs de teams. Hoe zit het met blessures? En oh ja, wie wordt er topscorer?

Blessureleed in aanloop naar de kwartfinales?

Hoe zit het met de fysieke problemen en afwezigheid door gele kaarten bij de kwartfinalisten? Want naast de resultaten tot nu toe is het natuurlijk ook de vraag hoe fit iedereen nog is en wie er inmiddels teveel aan de noodrem heeft getrokken.

Portugal en Italië blijken zorgenkindjes. Bij Portugal zijn voorafgaand aan het duel met de Polen op 30 juni twijfels over middenvelder André Gomes en linksback Raphaël Guerreiro. Beiden hebben de laatste training overgeslagen en zijn een onzekerheidje.

Bij Italië ontbreekt Thiago Motta omdat hij geschorst is. Ook Daniele De Rossi is met zijn heupproblemen een twijfelgeval in de ploeg van bondscoach Antonio Conte.

Wel heeft die wat langer de tijd want de kwartfinale tegen Duitsland staat pas voor 2 juli op de agenda. Wellicht is Antonio Candreva er dan ook weer bij, nadat die tegen Spanje nog verstek moest laten gaan.

Bij Duitsland is Boateng inmiddels klachtenvrij, zijn kuitproblemen zijn achter de rug.

Wie wordt er topscorer dit EK 2016?

Naast de belangrijkste prijs, de Europese titel, is er natuurlijk ook nog de topscorer die voor altijd in de boeken komt. En wie maken daar kans op?

Als we ons even concentreren op de spelers die tot nu toe 2 of 3 keer hebben gescoord en nog meedoen, zien we een select groepje kanshebbers: Antoine Griezmann en Gareth Bale hebben er beiden drie inliggen en kijkend naar het verdere traject schatten wij met name de kansen van Griezmann hoog in.

Frankrijk moet nog zeker een ronde verder weten te komen want ooit houdt het IJsland sprookje een keer op (toch?) en hij is nu op schot. Bale kan veel maar toch,

België zou toch wel eens het slotakkoord van de Welshmen kunnen zijn. Het rijtje spelers met twee treffers bestaat uit zeven spelers: Lukaku, Gómez, Payet, Pellè, Błaszczykowski, Nani en Ronaldo. Bij dit twee rijtje heeft toch Ronaldo de beste papieren, want moet Portugal er tegen Polen niet gewoon staan en is die finale dan niet plotseling heel dichtbij?