Het vervolg van de achtste finales was in ieder geval beter dan de wedstrijden van zaterdag. Toen was met name de wedstrijd tussen Portugal en Kroatië een gedrocht, op de laatste 5 minuten na.

Zo niet zondag. Die begon al met spektakel toen de Ieren tegen Frankrijk na 2 minuten met 1-0 voorstonden dankzij een slim uitgelokte penalty. Ze hielden daarna nog een uurtje knap stand en waren zelfs dicht bij een 2-0, waarna Antoine Griezmann in de tweede helft alsnog de show stal met twee doelpunten.

Duitsland – Slowakije en België – Hongarije

Duitsland – Slowakije en België – Hongarije waren geen superspannende wedstrijden, want daarvoor was het klassenverschil te groot. Aantrekkelijk was het wel.

Duitsland won met 3-0 en België met 4-0 en kunnen vooruit gaan kijken naar de kwartfinales. Duitsland krijgt de eerste echt zware wedstrijd tegen de winnaar van Italië – Spanje. België zal zich misschien stiekem al in de halve finale wanen met een kwartfinale tegen Wales in het vooruitzicht.

Tien doelpunten op één avond, een luxe dit EK. Tijd voor een vooruitblik naar de laatste twee wedstrijden van de 8e finales.

Italië – Spanje

Er werd door veel mensen niet zoveel verwacht van de Italianen, maar dat is na de groepsfase anders. Natuurlijk, de laatste wedstrijd leverden ze in tegen de Ieren, maar dat was met een veredeld B-team omdat de groepswinst al binnen was.

Coach Antonio Conte heeft een effectieve machine neergezet die zowel België als Zweden redelijk probleemloos wist te verslaan. Zorgpunt voor de Italianen is wel dat Antonio Candreva, de middenvelder van Lazio Roma, nog steeds niet inzetbaar is nadat hij tegen de Zweden een blessure opliep.

We voorspellen geen eenvoudige overwinning voor Spanje, minder makkelijk in ieder geval dan de finale van het EK 2012. Hoewel Iniesta als vanouds de briljante spil van het elftal is en er vol lof over Spanje werd gesproken, is dat na het laatste groepsduel toch wat verstild toen Kroatië te sterk bleek.

Het wordt dus spannend deze maandag, de passie en teamgeest van Italië tegen het normaliter geoliede Spanje zou het hoogtepunt van de achtste finales kunnen zijn.

Engeland – IJsland

Engeland eindigde met 5 punten uit drie wedstrijden in de groep en werd tweede achter groepswinnaar Wales. Het zal de ploeg van coach Hodgson niet echt met heel veel vertrouwen de achtste finales insturen, ook al hebben ze met IJsland een tegenstander die op papier te verslaan moet zijn.

Maar ook de IJslanders wisten in hun groep 5 punten te verzamelen en Oostenrijk en Portugal achter zich te houden. Met een overwinning op Oostenrijk en gelijke spelen tegen Portugal en Hongarije is er eigenlijk niets te bedenken waarom het voor Engeland een walk-over zou moeten zijn.

De winnaar van het duel staat in de kwartfinales tegen het gastland.