We hebben even kunnen bijkomen van de groepsfase van het EK 2016, waar met name de laatste wedstrijden spektakel en spanning brachten. Het eindresultaat is curieus. Relatief veel toppers presteerden net wat minder dan je zou kunnen verwachten.

Portugal eindigde derde in de groep, Kroatië werd groepswinnaar ten koste van Spanje en Wales hield Engeland achter zich. Het resultaat is een wat onevenwichtige verdeling van het knock-out schema.

Toplanden gaan afvallen deze ronde van het EK

In de ene helft van het schema treffen veel toplanden elkaar al voor de finale, in het andere schema moeten veel mindere goden het tegen elkaar opnemen, met een paar verdwaalde toplanden.

We gaan dus veel topwedstrijden krijgen in de achtste finales, maar maken ook kans op een outsider in de finale.

Vrijdag 25 Juni D-Day voor 6 landen

25 Juni trappen we af voor de achtste finales met drie wedstrijden. In onze voorbeschouwing morgen kijken we vooruit naar Kroatië – Portugal, de absolute kraker komende zaterdag. Maar laten we eerst even kijken naar twee andere wedstrijden.

EK 8e finale 25 juni: Wales – Noord-Ierland

wedden op wales - noord ierlandEchte krakers! Dat geldt natuurlijk helemaal voor Wales en Noord-Ierland, want clashes tussen landen uit Groot Brittannië hebben altijd extra sfeer.

Wales is er inmiddels aan gewend, al moesten ze het nog wel afleggen tegen grote broer Engeland. Het zal niets afdoen aan het zelfvertrouwen.

Wales eindigde het eerste EK dat ze ooit spelen wel als groepswinnaar boven Engeland en deden dat met leuk voetbal. Zes punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van +3 vormen het bewijs en Gareth Bale is in supervorm.

De Noord-Ieren zijn dan ook de underdog. Maar ook zij vierden dit toernooi hun eerste overwinning tegen Oekraïne en ze hebben natuurlijk hun geheime wapen want:

‘Will Grigg’s on fire! Your defence is terrified!’.

Zaterdag trappen ze af in het Parc des Princes en de UEFA kiest voor stevig Brits voetbal want scheidsrechter Martin Atkinson komt uit Engeland. Ingrediënten genoeg voor een heerlijke pot voetbal en een heerlijke weddenschap.

EK 8e finale 25 juni: Zwitserland – Polen

Een paar uur eerder op zaterdag trappen in Saint-Étienne Zwitserland en Polen af. Polen hield in de groep netjes Duitsland op een gelijkspel en werd tweede in de groep met overwinningen op Noord-Ierland en Oekraïne.

De Zwitsers op hun beurt wonnen de broederstrijd met de Albanezen en hielden Roemenië en Frankrijk op een gelijkspel. Dat in die wedstrijd om de haverklap Zwitserse shirts kapot scheurden leidde wat af van het feit dat Zwitserland prima partij gaf tegen de Fransen. Dus twee wat minder bekende teams die verdiend Duitsland en Frankrijk op een gelijkspel houden. Moeilijk om een favoriet te kiezen