Het was een heerlijke voetbalavond gisteren op het EK 2016. Voorspelden we eerder al dat Ierland een kans maakte tegen Italië dat al veilig en wel groepswinnaar was, gisteren deuro 2016 ekeden de Ieren het ook daadwerkelijk.

Ieren verslaan Italianen op EK voetbal

In de 85e minuut kopte Robbie Brady ze ijskoud voorbij een Italiaans elftal met veel reservespelers. Een enorme sensatie en dus blijven we genieten van de Ierse supporters, want als derde van groep E mogen ze aantreden tegen Frankrijk in de achtste finales. Gelukkig voor de Belgen wisten die de wedstrijd tegen Zweden ook winnend af te sluiten, zodat ze tweede in de groep bleven. Het betekent het definitieve eind van de interlandcarrière van Zlatan Ibrahimovic.

Zowel Hongarije als Ronaldo op dreef

Minstens zo spectaculair was wat ons eerder op de dag werd voorgeschoteld. Het leek er zelfs op, zoals we al een beetje hadden voorspeld, dat Ronaldo er een persoonlijk missie van had gemaakt om zich niet door Real Madrid teamgenoot Bale te laten overklassen.

De Portugees stond tot nu toe droog op het toernooi, maar liet zich nu stevig gelden met een fraaie assist en twee fabelachtige doelpunten. De einduitslag tegen Hongarije was toch verrassend, want met drie Portugese doelpunten denk je aan een overwinning, maar het werd gelijk: 3-3.

Omdat IJsland de Oostenrijkers versloeg, nog zo’n verrassing, werd Portugal slechts derde in de groep, na IJsland en Hongarije. Maar door mogen ze wel.

De EK knock-out fase: Wie wint dit EK?

Vanaf morgen gaan we lekker de achtste finales voorbeschouwen, tijd om eens even wat andere vragen te stellen.

  • Wie wordt er Europees Kampioen en wie wordt er topscorer? Dat vraagt iedere voetballiefhebber zich natuurlijk af en het levert ook hele leuke weddenschappen op.
  • Wie gaat er Europees kampioen worden? Voor die vraag is het nu interessant om naar het verdere EK wedstrijdschema te kijken, want niet iedereen kan elkaar tegen uitkomen.

We zien dat het aan de ene kant van het schema relatief dunbevolkt is met toplanden, want daar komen we Portugal en België tegen. En natuurlijk heeft ook Kroatië zich van zijn goede kant laten zien.

De andere helft van het speelschema bevat met Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland veel meer échte toppers en daar wordt voorafgaand aan de finale dan ook flink huisgehouden. Het kan dus zomaar dat we België, Portugal of Kroatië op 10 juli terugzien in de finale.

Of ze die ook winnen? Dat is een andere vraag.

En wie wordt de absolute EK vedette?

De goals van Ronaldo zal zijn odds bij de bookmakers weer hebben verhoogd, zeker door de manier waarop hij scoorde. Maar er zijn natuurlijk veel meer spelers die kans maken op de topscorerstitel. De Spanjaard Álvaro Morata heeft er al drie in liggen en spelers als Lukaku (die gisteren overigens heel erg tegenviel), Payet, Dzsudzsák en Perišić kunnen er natuurlijk ook nog zo maar een paar inschieten. Spannende weddenschap dus.