Het was een prachtige voetbaldag dinsdag met als grootste sensatie natuurlijk de 2-1 overwinning van Kroatië op Spanje. De Kroaten vochten zich prima terug in de wedstrijd nadat de Spanjaarden de score hadden geopend.

Nadat Kalinic met een prachtig doelpunt gelijk had gemaakt, gaf scheidsrechter Björn Kuipers de Spanjaarden een strafschop, die Ramos echter niet benutte. Uitblinker Ivan Perisic scoorde vervolgens de winnende goal vlak voor het einde. Het maakt Kroatië onverwachts groepswinnaar en Spanje tweede.

Turkije pakte tegen Tsjechië op karakter de laatste kans met een 2-0 overwinning. De Turken zijn nu derde in de poule maar nog wel afhankelijk van de laatste groepswedstrijden om te weten of ze door zijn.

Groep C – Duitsland groepswinnaar

In Groep C wonnen zowel Polen als Duitsland hun wedstrijd met 1-0. Duitsland is daarmee groepswinnaar en Polen wordt tweede met een net iets minder doelsaldo. Noord-Ierland blijft derde.

EK Voetbal 22 juni: De ontknoping in groep E

Woensdag 21.00 worden de laatste twee wedstrijden van de EK groepsfase gespeeld. In Lille trappen Italië en Ierland af en gelijktijdig wordt in het Zuid-Franse Nice het beginsignaal gegeven voor Zweden – België. Een echte wedstrijd om geld op in te zetten!

Voor de Belgen wordt dit een spannende avond. Italië heeft twee keer gewonnen en is al zeker van de groepswinst. Dat betekent niet alleen dat voor de andere teams alles nog mogelijk is, het betekent vooral ook dat Italië tegen de Ieren misschien wel rustig aan doet en de Ieren een kans hebben die wedstrijd te winnen.

Omdat zowel Ierland als Zweden een punt hebben, kunnen ze beiden nog boven België eindigen. Dus als Ibrahimovic het op z’n heupen krijgt tegen de Belgen en Italië het rustig aan doet tegen Ierland zouden de Rode Duivels zomaar onderaan in de groep kunnen eindigen. Verwachten doen we het echter niet, want daarvoor was de België show tegen Ierland té overtuigend. Maar spannend wordt het wel, zeker voor een weddenschap.

De slotschermutselingen in groep F

Gaat Ronaldo het nu eindelijk doen? Dat is de grote vraag voorafgaand aan de slotwedstrijden in groep F. Want de wedstrijd tegen Oostenrijk moet traumatisch voor hem zijn geweest met prachtige schoten die er niet in gingen, een gemiste penalty en een kopgoal in buitenspelpositie.

Zijn meest geslaagde actie was z’n geduld voor een fan na de wedstrijd en samen met het medelijden dat mensen langzamerhand gaan voelen, maakt dat hem kandidaat voor de sympathieprijs.

Het zou zijn nachtmerrie compleet maken: als meelijwekkende speler zonder doelpunten in de groepsfase worden uitgeschakeld en dan na de vakantie bij Real Madrid de hele dag naar de grijnzende tronie van de uiterst succesvolle Gareth Bale moeten kijken. Hij moet er niet aan denken en zal dus messcherp zijn vanavond.