De wedstrijden van 15 Juni op EURO 2016

ek wedstrijden donderdag 16 juni

Frankrijk sloopt dapper Albanië in slotfase: 2-0

Ongelooflijk boeiend was de tweede helft van de wedstrijd Frankrijk-Albanië. Nadat er in de eerste 45 minuten vrijwel geen kansen konden worden geregistreerd ging na de thee alles uit de kast en ontstond er een fantastisch schouwspel met een terechte winnaar.

Dat de Albanezen daarbij strijdend ten onder gingen, ook nog een keer de paal raakten en op basis van moed wel een puntje hadden verdiend, maakte het duel nog aantrekkelijker. Griezmann en Payet scoorden pas in de 90ste en de 96ste minuut waardoor Frankrijk als eerste land zeker is van de volgende ronde.

Roemenië – Zwitserland delen de punten

Roemenie-Zwitserland werd gistermiddag 1-1 en daarmee kregen de Zwitsers geen loon naar werken. Tegenslag was een onterecht gegeven penalty aan de Roemenen maar vooral het ontbreken van de gebruikelijke Zwitserse precisie was debet aan het uitblijven van de zege. Door dit resultaat blijft de spanning in Groep A in elk geval in stand tot de derde ronde. En de quotes voor weddenschappen blijven zo ook interessant.

Russchische slaapliedjes werken niet tegen Slowaken

Slowakije was de meer dan terechte winnaar van de wedstrijd tegen Rusland. De slaapverwekkende speelwijze van de Russen resulteerde in een verdiende zege van de Slowaken. Met name de tweede goal van Hamsik er één was om van te smullen: heel erg diagonaal in de kruising, via binnenkant paal, goals die je niet alleen kunt zien maar ook kunt horen, dat zijn de mooiste exemplaren.

De eerste goal van Vladimir Weiss had ook een bijzonder tintje. Hij scoorde als eerste speler die buiten Europa actief is, namelijk in Qatar.

De bloeddruk van de Russische bondscoach Leonid Sloetski was direct evenredig aan het scoreverloop en zat tegen het einde van de partij op een zichtbaar desastreus niveau.

EK wedstrijden programma voor Donderdag 16 Juni

Engeland-Wales, thriller vanuit het Britse schiereiland waar men volgende week heel andere zaken dan voetbal aan het hoofd heeft. Een Brexit op het Europese toernooi wil echter geen van beiden en dat belooft een spektakel te worden. Heb jij al een weddenschap afgesloten op de uitslag?

Duitsland-Polen, kraker met vele vedetten vanuit de Duitse competitie, met als belangrijkste Polen-pion Lewandowski en met Björn Kuipers als arbiter.

Oekraïne-Noord Ierland is op papier de minst interessante ontmoeting, maar beiden moeten winnen om een overlevingskans te behouden.

Overig nieuws EURO 2016

Christiano Ronaldo niet blij

Het commentaar van Christiano Ronaldo op speelwijze van IJsland tegen Portugal komt uiteraard voort uit frustratie (1-1) maar was, ook naar de mening van veel voetbalkenners, wel een beetje terecht. Met alleen verdedigen, zonder echte aanvallende intenties, kun je wellicht ver komen op een toernooi als het EK maar de publieksprijs win je in elk geval nooit. IJslands bondscoach Lagerback denkt daar uiteraard heel anders over en is apetrots op zijn jongens. ‘Ronalda en Pepe kunnen beter in Hollywood gaan werken’, aldus de coach.

Hoe hoog is het niveau op dit Europees Kampioenschap

In het verlengde van de discussie over de hoge kwaliteit van het EK-voetbal worden ook vergelijkingen gemaakt met het huidige niveau van het Nederlands voetbal. Die vergelijking gaat doorgaans direct gepaard met een vernietigende conclusie: Oranje is qua niveau ver verwijderd van het gemiddelde tijdens de afgelopen wedstrijden en volgens kenners zit’m dat vooral in passie en fysieke kracht. Werk aan de winkel dus voor de sportscholen en voor de echte ijzervreters binnen het trainersgilde.

Russen maken geen vrienden

De politiek in Rusland heeft verontwaardigd gereageerd op de maatregelen tegen Russische supporters na de recente rellen. Minister Lavrov heeft zich zeer negatief uitgelaten over de aanhouding van een aantal hooligans in een bus. Misschien dat een lesje realiteitszin aan de hand van wat beelden kan leiden tot een sprankje inlevingsvermogen jegens de Franse autoriteiten. Na de Russische nederlaag van gisteren is het probleem wellicht sneller uit de wereld dan vooraf was verwacht omdat de Russen nu de laatste plaats in de groep innemen. Wedden dat ze niet leuk zullen vinden!