Italië ontgoochelt voetbalminnend België

In een prachtige pot voetbal heeft Italië gisteravond aangetoond hoe een elftal met goede voetballers kan winnen van een zekere titelkandidaat. Belangrijkste termen daarbij: passie, inzet en sluwheid.

Oudste man beste van het veld?

Voor Gianluigi Buffon wordt vast en zeker op korte termijn een standbeeld opgericht. De 38-jarige Italiaanse doelman gaat voorop in de strijd en dat begint met het zingen van het volkslied, dat met volle overgave wordt neergezet, waarmee hij direct een stempel drukt op de bedoelingen van die avond.
Verder is hij ook nog eens wereldkampioen ‘goed opgesteld staan’ en die elementen hebben bijgedragen aan de spectaculaire zege op de Belgen met de fantastische later treffer van Graziano Pelle.

De voorspellingen van de bookmakers kunnen flink worden bijgesteld want Italië doet mee, en hoe!
Bondscoach Wilmots zal ongetwijfeld kritiek te verduren krijgen want met name de eerste helft liepen de Belgen achter de feiten aan en vertoonde het spel zelfs Nederlandse trekjes door het vele geschuif in de breedte. Er is nog niets verloren voor onze Zuiderburen maar alleen een krachtig herstel tegen Ierland op 18 juni kan het toernooi nog redden.

Wat deed titelkandidaat Spanje?!

De partij van Spanje tegen Tsjechië was veel minder boeiend. Spanje was de bovenliggende partij en vooral de kleine Iniësta was de grote spelbepaler. De enige goal viel pas in de 87-ste minuut en kwam tot stand via een kopbal van verdediger Piquet, waarmee de geringe aanvalskracht van Spanje nog eens extra tot uitdrukking kwam.

In de wedstrijd Zweden-Ierland werd uiteraard veel verwacht van Ibrahimovic, maar de Ieren hadden een soort viermansverdediging rond het idool geposteerd die bijna perfect uitpakte. Bijna, want hij zorgde er wel voor dat de Ier Clark de bal in eigen doel schoot, waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde, waar beide landen niet zoveel mee opschieten.

De doelpunten zijn nog steeds vrij schaars tijdens het EK. In 10 wedstrijden is nu 15 keer gescoord, een gemiddelde van 1,5 dus en dat is lager dan ooit. Daar staat tegenover dat het aantal gele kaarten hoger is dan in voorgaande kampioenschappen. De teller staat nu al op 32.

Het EK programma voor 14 juin 2016

Vandaag staan slechts twee wedstrijden op het programma: In Bordeaux treedt Oostenrijk aan tegen Hongarije, een minder tot de verbeelding sprekende wedstrijd van respectievelijk de nummers 10 en 20 van de wereldranglijst.

Veel leuker lijkt de partij Portugal tegen IJsland te worden. De ploeg van macho-ster Ronaldo neemt het op tegen de ’angstgegner’ van Oranje, IJsland dus. Als de Vikingen, voor het eerst aanwezig op een groot toernooi, met hetzelfde open vizier de strijd aangaan als in de kwalificatiereeks, dan kunnen we een lekkere pot tegemoet zien.

Toch Nederlands optreden EURO 2016!

Verder is onze nationale arbitertrots, Björn Kuipers, aangewezen voor de topwedstrijd Duitsland-Polen op 16 juni en daar is hij uiteraard mee in zijn nopjes. Hij wordt geassisteerd door z’n vaste hulpjes Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.