Het is de week waarin Oranje het EK Kwalificatievoetbal moet gaan bekronen met een ticket naar het EK. De mannen staan er onder bondscoach Ronald Koeman uitstekend voor, maar uiteindelijk moeten de punten nog wel worden binnengehaald. In de schaduw ervan spelen ook de vrouwen een EK kwalificatiewedstrijd. We blikken even vooruit naar het landenvoetbal en de andere sportevenementen.

EK Kwalificatievoetbal succesvol onder Ronald Koeman

Je vraagt je regelmatig af waar Nederland had kunnen zijn als niet Guus Hiddink, maar Ronald Koman al in 2014 bondscoach was geworden. Gelouterd succestrainer Hiddink schoof zichzelf voorafgaand aan het WK 2014 naar voren om redder des vaderlands te worden ná dat WK dat volgens iedereen wel een blamage moest worden. Koeman was lang een serieuze kandidaat voor die bondscoach rol na van Gaal, maar moest dus op de valreep wijken voor Hiddink.

We weten hoe het vervolgens liep. Van Gaal deed iets magisch met de ogenschijnlijk matige lichting van 2014 maar na het WK stortte Oranje onder Hiddink en daarna Blind als een kaartenhuis in elkaar. Pas toen Koeman op het dieptepunt alsnog het stokje over pakte, ging het weer razendsnel omhoog en inmiddels zijn we weer wereldtop. Of dat met zijn vakmanschap te maken heeft of vooral met een snel komende toplichting weten we natuurlijk niet. Waarschijnlijk allebei, zoals ook bij Michels en Cruijff destijds.

Spannende laatste kwalificatiewedstrijden

Feit is dat we een ongekend luxe positie hebben in het EK Kwalificatievoetbal, voorafgaand aan het EK 2020. In een groep met onder andere Duitsland en Noord-Ierland staan we met nog twee wedstrijden te gaan op de eerste plaats. Qua punten gelijk met onze buren maar met een beter onderling resultaat. En drie punten voorsprong op Noord-Ierland dat nog wel een kans heeft zich te kwalificeren.

We beginnen 16 november met Duitsland – Wit Rusland en Noord-Ierland – Nederland. Wint Duitsland van Wit Rusland (wat te verwachten is) en verrassen de Noord-Ieren door van Nederland te winnen, dan kan het op de valreep alsnog misgaan. Alles hangt in dat geval af van de laatste wedstrijden volgende week. Maar haalt Nederland een punt tegen de Ieren – dat zou toch moeten kunnen – dan zijn we door. Kijken dus.

Verrassende debutant bij de EK Kwalificatiewedstrijden

Myron Boadu debutant bij EK kwalificatiewedstrijden (foto AZ)Wat het spannender maakt dan we misschien willen, is dat er op de valreep nog wat onzekerheden en nieuwelingen zijn:

  • Memphis Depay kampt met een blessure, evenals de PSV aanvallers Steven Bergwijn en Donyell Malen.
  • Daar staat tegenover dat er twee topfitte, zelfverzekerde en in bloedvorm verkerende AZ spelers bij de groep zijn gehaald. Calvin Stengs was geen verrassing maar Myron Boadu wel. Het gaat ongelooflijk snel met de AZ spits.
  • Jeroen Zoet is bij PSV in ongenade gevallen na de dramatische periode en het is maar de vraag of hij onder Koeman nog tweede keeper is. Nu ook Kenneth Vermeer geblesseerd is, heeft Koeman op de valreep nog AZ-goalie Marco Bizot opgeroepen.

Ook vrouwen spelen EK Kwalificatievoetbal deze week

Niet alleen de Nederlandse mannen moeten aan de bak. Ook het vrouwenvoetbal heeft een leuke week. Dinsdag wonnen ze overtuigend tegen Slovenië in het Gelredome. Daarmee zijn ze al vrijwel gekwalificeerd na de eerdere 8-0 winst vorige week tegen Turkije. Maar helemaal zeker weten doen we dat pas aan het slot van het EK Kwalificatievoetbal volgend jaar. Het EK Voetbal voor vrouwen staat voor 2021 gepland, een jaar na de mannen van Koeman.

Meer sport van 11 tot 17 november

  • De voorlaatste Grand Prix Formule 1 wordt verreden. Nu de Ferrari’s wat van hun snelheid lijken te hebben ingeleverd, gaat het er bij de laatste twee wedstrijden voor Red Bull vooral om te kijken hoe groot het gat nog is dat ze moeten overbruggen naar de topteams. Volgend jaar moet immers alles van begin af aan kloppen om Verstappen de jongste wereldkampioen ooit te laten worden. Het ultieme doel van zowel Red Bull als Verstappen zelf.
  • Spannend ook om te zien waar de voetballers onder de 17 eindigen op hun WK Voetbal in Brazilië. Ze staan donderdag in de halve finale tegen Mexico.
  • Schaatsliefhebbers kunnen kijken naar de wereldbekerwedstrijden in het Russische Minsk.
  • En ook de veldrijders hebben een wereldbeker weekend. Zij rijden in Tabor.