Eindelijk, het EK kwalificatie voetbal circus gaat van start. De kwalificatie voor het EK Voetbal in 2020 verloopt iets anders dan we gewend zijn en dus goed om er hier even wat aandacht aan te besteden.

Opzet van de Kwalificatie voor het EK Voetbal 2020

Het EK 2020 wordt voor het eerst niet meer in een of twee gastlanden georganiseerd, maar verspreid over verschillende speelsteden in meerdere landen. De openingswedstrijd is in Rome en Wembley is gastheer van de finale. Ook de Johan Cruijff Arena in Amsterdam is een van de stadions tijdens het EK.

In totaal zullen 24 van de 55 Europese landen meedoen aan het EK2020. 20 landen kunnen een ticket verdienen via de reguliere kwalificatie die nu van start gaat en loopt tot november 2019. Daarnaast zijn er nog 4 kwalificatieplekken beschikbaar via de UEFA Nations League play-offs in maart 2020. Door de goede resultaten van Oranje heeft Nederland recht op een plek in die play-offs. Ook als de reguliere EK kwalificatie onverhoopt niet succesvol is, hebben we dus via de Nations League play-offs nog een alternatieve route naar het EK Voetbal 2020.

EK kwalificatie voetbal voor het Nederlands elftal

ek kwalificatie voetbal 2020 van startOranje is voor de EK kwalificatie voetbal ingedeeld bij Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. De nummers 1 en 2 van deze groep C kwalificeren zich direct. De anderen zijn uitgeschakeld maar hebben dus eventueel nog een kans via de play-offs. De eindpositie in de kwalificatiegroep heeft daar verder geen invloed op, alleen de eerdere resultaten in de Nations League.

Hoewel er al heel lang geen echte ‘kleine landen’ meer zijn, moet Nederland in principe geen probleem hebben om minimaal tweede in de groep te worden. Nederland en Duitsland staan in de UEFA ranking beide in de top 10. Noord-Ierland is 33e, Estland 38e en Wit-Rusland 40e. Het grootste risico is onderschatting. Zeker omdat na de eerste resultaten onder Ronald Koeman het pessimisme razendsnel omsloeg in complete euforie. Euforie die nog wordt versterkt door het Europese succes van Ajax en internationals als Virgil van Dijk die schitteren bij internationale topclubs.

De eerste wedstrijden voor de EK kwalificatie voetbal

Deze week trapt Oranje af met de volgende twee wedstrijden:

    • Donderdag spelen we in de Kuip Nederland – Wit-Rusland. Een onbekend voetballand met spelers die voornamelijk in de Oost-Europese competities spelen. Sommige spelers kennen we misschien van Bate Borisov. Die club verloor in de Champions League kwalificatie weliswaar afgetekend van PSV, maar werd pas in februari door Arsenal uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg won thuis zelfs van de Engelsen.
    • Zondag staat de kraker Nederland – Duitsland op het programma in de Johan Cruijff ArenA. Dit duel is de echte graadmeter hoever Nederland is in de ontwikkeling. De vorige wedstrijd in de Nations League tegen de Duitsers thuis won Oranje – enigszins geflatteerd – met 3-0. De return ging moeizamer maar eindigde uiteindelijk gelijk via de nu al legendarische goal na ‘het briefje’.

Meer sport in de sportweek van 18 maart t/m 24 maart

Wat extra kijktips de komende sportweek:

  • Van 16 t/m 29 maart wordt in Skopje (Macedonië) het Europees Kampioenschap Schaken gespeeld.
  • Het laatste evenement van het schaatsseizoen vindt in Japan plaats, het WK kunstrijden.
  • De mannen en vrouwen tennissers spelen in de Verenigde Staten respectievelijk het Masters 1000 toernooi Miami en het WTA Premier toernooi Miami.
  • Na de mooie start van het Formule 1 seizoen kunnen we dit weekend in het Turkse Sanya naar de Formule E kijken.
  • In Matterley Basin (Groot-Brittannië) wordt een wedstrijd verreden van het MXGP Motorcross WK.
  • En de wielren liefhebbers kijken uiteraard op zaterdag naar Milaan-San Remo.