We hebben afgelopen week onder andere kunnen genieten van het goud voor Schippers op de 200 meter en het brons van Sifan Hassan op de 5000 meter. Ook beleefden we het definitieve afscheid van Usain Bolt en een wervelende start van onze eredivisie. En nog veel meer uiteraard. Tijd voor een nieuwe week met nieuwe sport. Laten we even vooruit kijken.

Mooiste goal Premier League Dennis Bergkamp

screenshot goal bergkampNiemand die de Premier League volgt zal het zijn ontgaan, de competitie viert zijn vijfentwintigjarig bestaan. In die periode zijn er meer dan 25.000 doelpunten gescoord en het publiek mocht daaruit de mooiste kiezen. En zeker omdat zijn naam tegenwoordig nogal eens negatief in het nieuws is bij trainersperikelen binnen Ajax, is dat een goede reden om Dennis Bergkamp nu eens positief in het zonnetje te zetten. Zijn goal uit 2002 tegen Newcastle United werd door het publiek tot de mooiste van die 25 jaar en 25.000 goals gekozen. En terecht, ik kan ernaar blijven kijken.

 

 

Play-off wedstrijden Europees voetbal

Deze week worden de play-offs gespeeld voor een plekje in de groepsfase van zowel de Champions League als de Europa League. Bij de Champions League zien we alleen nog Nederlanders in buitenlandse dienst maar bij de Europa League hebben we nog kanshebbers op een plekje. Waarbij Ajax alleen maar kan verliezen en FC Utrecht alleen meer kan winnen. Ajax moet het opnemen tegen het Noorse Rosenborg BK, en daarbij is het toch eigenlijk aan zijn stand verplicht om door te gaan. Bij verlies is het seizoen net als dat van PSV al half mislukt. Voor FC Utrecht zijn de kansen tegen de Russische koploper FC Zenit natuurlijk klein. Maar feit is dat Utrecht in een positieve flow zit en ook de eredivisie prima is gestart met een ruime (0-3) uitoverwinning bij ADO Den Haag.

“Het is een grote club met goede spelers. Er zit een duidelijke visie achter qua speelwijze. Ze beheersen veel facetten van het topvoetbal. Voor ons wordt het een geweldige uitdaging en test.” (Utrecht coach ten Hag bij de NOS)

Verliezen zou geen ramp zijn, en bij winst gaat het dak eraf. En om het duel extra feestelijk te maken, wordt voorafgaand Dafne Schippers gehuldigd.

EK Hockey 2017 in Amsterdam

Het Wagener Stadion in Amsterdam heeft een nieuwe tribune en is daarmee klaar voor het Europees Kampioenschap Hockey 2017. De mannen wonnen de titel in 2015 nog en willen die prolongeren. Hun voorbereiding was niet ideaal met verliespartijen tegen India, al was er overtuigende winst tegen Duitsland en Engeland. Bij de vrouwen moeten we terug tot 2011 voor de titel en we zijn benieuwd hoe de equipe van bondscoach Alyson Annan presteert. Zij heeft stevig moeten bouwen aan een nieuw team na het stoppen van Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog.

De Spaanse Vuelta 2017

We wisten al dat de komende Ronde van Spanje de afscheidswedstrijd wordt van Alberto Contador. En we hadden natuurlijk liever Tom Dumoulin hier gezien in plaats van in de afgelopen BinckBank tour (al won hij die fraai). Maar ook met die kanttekening wordt het een interessante wedstrijd de komende weken in Spanje. Met een sterk veld waaronder klassementskandidaten Steven Kruijswijk, Chris Froome en Vincenzo Nibali.

Overige sportevenementen deze week

  • In de Diamond League wordt deze week de Müller Grand Prix Birmingham
  • De motorsporters kunnen alweer – drie weken achter elkaar – genieten van de crossers in de MXGP. Ook is er een Superbike wedstrijd in het Duitse Lausitz. En rallyfans kunnen eveneens naar Duitsland, want daar wordt een ronde voor het WK Rally afgewerkt.
  • De zeilfans kunnen naar Medemblik voor het WK in de Laser klasse.
  • Paardensportliefhebbers kunnen naar het Europees Kampioenschap Endurance kijken dat in Brussel wordt gehouden
  • En de dartfans kijken uiteraard uit naar de Melbourne Darts masters op 18 en 19 augustus.