Het lot heeft het geen enkel team eenvoudig gemaakt dit WK en ook Brazilie zal het niet makkelijk krijgen tegen Brazilië. Althans, zonder Neymar zouden ze ook wel gevaarlijk kunnen zijn. Sommige zeggen zelfs nóg gevaarlijker. Juist omdat de wil om te winnen en de wil om zich te bewijzen op dat moment groter is.

Vanaf het begin liet Duitsland al zien dat ze wat geluk hadden gehad in de groepsfase. Toch komen de Duitsers vaak wel door de eerste paar rondes heen, al dan niet zonder kleerscheuren. Ze moeten altijd even in het toernooi komen. De diesel moet even gaan draaien. De druk is groot. Op zowel de Duitsers als de Brazilianen. Van allebei wordt door het eigen volk verwacht dat ze in de prijzen zullen vallen, dus voor een van hen zal het doek vroegtijdig vallen.

Brazilië heeft natuurlijk het thuisvoordeel, maar of ze daar tegen de Duitsers genoeg aan hebben is nog maar de vraag. Het WK en het feit dat het in hun eigen land wordt georganiseerd heeft alleen maar geresulteerd in vervelende vragen waar de lokale overheid zich eigenlijk niet mee bezig wil houden. Laat staan dat de FIFA er interesse in heeft om de lokale problemen wil oplossen. Zij zijn alleen geïnteresseerd in de 1,5 miljard euro winst die er gemaakt gaat worden.

De geschiedenis tussen de twee landen zal in dit geval niet veel verschil maken. Hoewel het misschien ietwat effect kan hebben. Klose staat immers weer in de basis, net als in de finale van 2002, toen Klose in de finale verloor van Ronaldo. Het zal een mooie dubbele revanche zijn als Klose én kan scoren én dat Duitsland door gaat naar de finale.

De wedstrijd is zeker te winnen, maar zolang de Brazilianen weinig fouten permitteren dan wordt het nog een moeilijke wedstrijd voor Duitsland.