Duitsland is wederom een van de favorieten op het aankomende WK, en ik moet toegeven dat ze normaliter daar ook bij horen te staan. Dit jaar echter niet. De afgelopen jaren hebben ze de kans gehad om een EK of WK naar zich toe te trekken en de laatste keer wanneer men écht dacht dat Duitsland als winnaar uit de bus zou komen was in 2010. Dat jaar had Duitsland een monsterteam en was iedereen zwaar onder de indruk en een tikkeltje jaloers. Echter mocht niet zo zijn en werd het een ietwat onverwachte, maar leuke finale tussen Spanje en Nederland. De Duitsers waren niet eens meer in zicht.

Het team dat bestond uit Ozil, Mueller, Khedira, Schweinsteiger en nog vele andere Duitse toppers. Een team dat mogelijk nog wat meer van elkaar moet leren, maar een geoliede machine zoals we zagen op het WK in 2010 lijkt ons al een hoogtepunt. Echter nu, de vooravond van het toernooi, is Khedira nog steeds niet fit genoeg om te spelen. Mueller zijn plek voor zowel club als land is niet zeker en Ozil lijkt niet bij de startende elf te zitten. Vier jaar geleden had niemand deze situatie voorspelt, maar dat is voetbal. Je moet de kans pakken op het moment dat de kans voor het grijpen valt.

Je kunt niet aanmemen dat een team beter wordt als ze nog een aantal jaar samen zijn. Er zijn geen garanties dat Duitsland dit keer weer naar de halve finale gaat. Iedereen moet hard werken om de halve finale of de finale te bereiken, zo ook Duitsland. En met het huidige team zal dat niet van harte gaan. Kijk alleen al naar de aanvallende linie, een 35-jarige spits genaamd Miroslav Klose. Hij heeft een groot deel van het seizoen gemist en als je wedstrijden wilt winnen moet je goals maken. Klose mag dan veel goals gemaakt hebben in het verleden, maar zonder een goed wedstrijdritme wordt het voor Klose ook een lastig verhaal. Daarnaast is het nog maar de vraag of Mueller en Goetze in de basis staan van Loew’s elftal. Hoewel zij natuurlijk geen echte spitsen zijn kunnen zij wel doelpunten en kansen forceren.

De grote vraag is echter Bastian Schweinsteiger. Hij heeft een hoop voetbal gemist dit seizoen als gevolg van een blessure. Hij miste de Duitse beker drie weken terug al en hij heeft diverse operaties ondergaan. Het lijkt er sterk op dat hij niet fit genoeg is voor het WK, dat terwijl hij de drijvende motor achter het team is. De Duitse Pirlo kunnen we wel zeggen. En zonder Schweinsteiger is het Duitse elftal een stuk zwakker. Maar ook met Schweinsteiger kwamen ze de afgelopen paar toernooien niet terug met een prijs, dus ook alleen aan hem zal het niet liggen.

Dan hebben we nog het verhaal Ozil. Het lijkt erop dat hij niet in de basis staat en hij speelde nog niet op zijn beste kunnen bij Arsenal. Die vorm neemt hij nu ook mee naar het Duitse nationale elftal en dat kunnen ze in Duitsland natuurlijk niet gebruiken. Echter zijn sommige spelers beter in het nationale shirt dan in het clubshirt, maar of dat bij Ozil ook het geval zal zijn zal de tijd ons leren.

De hele wereld wilde de Duitse spelers hebben vier jaar geleden. Sommige spelers maakten dan ook transfers mee voor grove bedragen en sommige wonnen een aantal competitietitels en ook de Champions League. Maar op dit moment zijn ze niet in de vorm waar ze in waren op het WK van 2010. En als ze toen het WK niet konden winnen, dan kunnen ze dat nu ook niet.