Mogen we afgelopen week een fantastische sportweek noemen? Ja, dat mogen we. Want naast de spectaculaire ontknoping in de play-offs, de tactische spanning bij de formule 1 van Monaco en het rauwe racegeweld van de Indy 500, werd zomaar de sportman van het jaar 2017 bepaald. In mei al.

Tom Dumoulin wint de Giro d’Italia!

Tom Dumoulin winnar giro d' italia 2017

Tom Dumoulin (bron: Wikimedia)

Vorige week schreef ik over Dumoulin die weliswaar in het roze reed, maar dat het nog spannend zou worden met zware bergritten voor de boeg en de concurrentie van Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. En spannend maakten ze het. Gedurende de week werd zijn voorsprong kleiner en vrijdag werd hij zelfs uit het roze gereden. Op dat moment hadden veel mensen het gevoel dat hij definitief gepasseerd was en leek het volgende ‘Dutch Disaster’ geboren. Nadat Tom zaterdag de schade beperkt hield, was de Dumoulin-koorts toch weer terug. Want hij moest in de afsluitende tijdrit minder dan een minuut goedmaken op Quintana en Nibali. Geen kleine jongens op deze discipline, maar absoluut niet van de uitzonderlijke tijdrijdersklasse van Dumoulin.

Historische tijdrit Dumoulin

Die slotrit zou historisch blijken. Als Jack van Gelder het commentaar had moeten geven, had hij waarschijnlijk een half uur lang alleen maar “Tom Dumoulin, Tom Dumoulin” geroepen. Zelden zal iemand zo overtuigend hebben afgerekend met de concurrentie. Al bij de eerste officiële tijdmeting na pas negen van de 29 kilometer was het grootste deel van de achterstand ingelopen. De rest is geschiedenis. Voor het eerst sinds Joop Zoetemelk in 1980 wint een Nederlander een grote ronde. Extra bijzonder was dat Dumoulin niet eens de winnaar was van de tijdrit. Dat was namelijk een andere Nederlander, Jos van Emden. Yes, we’re back!

Dutch Lady Day op Roland Garros

Nu we het toch over sporthistorie hebben, gaan we ooit nog meemaken dat we een Nederlandse tennisvrouw krijgen die verder reikt dan Betty Stöve (één Grand Slam finale + een aantal dubbeloverwinningen)? In Parijs zou je bijna denken dat er een mooi tijdperk zit aan te komen. Op de openingsdag van Roland Garros zagen we zomaar drie Nederlandse tennisvrouwen op de baan. Kiki Bertens had als leading lady de week ervoor het WTA toernooi van Neurenberg gewonnen en versloeg in de eerste ronde Ajla Tomljanovic in drie sets.

Maar ook Richel Hogenkamp was succesvol en won van Jelena Jankovic. De derde Nederlandse dame, Quirine Lemoine kon zich bij haar debuut in Parijs nog niet onderscheiden en verloor. Bij de mannen won Robin Haase zijn eerste partij eenvoudig. In het mannentoernooi zijn natuurlijk alle ogen op Nadal gericht. Gaat hij zijn 10e titel winnen op het Franse gravel? Z’n openingspartij ging nog moeizaam.

Het wereldkampioenschap tafeltennis

In de schaduw van het echte tennis wordt in Düsseldorf deze week het WK Tafeltennis gehouden. Voor Nederland komen bij de vrouwen Li Jie, Britt Eerland en Kim Vermaas aan de tafel. Bij de mannen vormen Nederlands Kampioen Rajko Gommers, Laurens Tromer en Ewout Oostwouder de selectie. Overigens wordt bij dit WK zwaar ingezet op online, zodat veel van de matches live en met speciale cameratechnologie zijn te volgen.

Wielrennen Critérium du Dauphiné

Veel mensen zullen net Als Dumoulin even het gevoel hebben dat ze de roes van zijn overwinning moeten vasthouden en nog niet aan andere wedstrijden moeten denken. Maar over een maand lonkt de Tour alweer en een van de belangrijkste voorbereidingen daarop is de 69e editie van het Critérium du Dauphiné. De etappekoers duurt een week en begint op 4 juni. Het venijn zit hem in de staart met de drie laatste etappes in de bergen, waaronder een finish in Alpe d’Huez. Chris Froome verdedigt er zijn titel.

Meer sport deze week?

  • Nee, we vergeten natuurlijk het voetbal niet. Komend weekend hebben we de slagroom + kers op de taart van dit seizoen, de Champions League finale. We gaan vrijdag uitgebreid voorbeschouwen op deze site.
  • Ook komend weekend gaan de matadoren van de MotoGP weer van start. Het circus is neergestreken in het Italiaanse Mugello.
  • In Minsk (Wit-Rusland) is de schaaktop aan het Europees kampioenschap Schaken begonnen.
  • Op verschillende locaties wordt in de maand juni gespeeld om de Volleybal World League. De Nederlandse mannen starten komend weekend met wedstrijden tegen Egypte, Turkije en China.
  • Van 1 t/m 4 juni komen namens Nederland Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld uit in de World Cup of Darts.