Het lange weekend van de waarheid. Maar ook een weekend dat zaterdagavond al afgelopen kan zijn als het tegenzit. De Oranje equipe van Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit moet optimaal presteren om nog een kansje te hebben op kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland.

Vanaf donderdag tot en met dinsdag wordt er een dubbele ronde gespeeld en vallen de beslissingen. Dat moet zonder oudgedienden als Wesley Sneijder en Robin van Persie (komt hij inderdaad wel naar Feyenoord??). Kevin Strootman is er wel bij, hopelijk laat hij ons zijn vorige wedstrijd snel vergeten. Virgil van Dijk staat in de basis.

Alleen een tweede plek is nog niet genoeg voor kwalificatie

oranje voorbereiding wit-rusland - nederlandNa het verlies – niets op af te dingen – tegen Frankrijk vorige maand is het voor Nederland alleen nog mogelijk om tweede te worden in de groep. In theorie lonkt zelfs nog een eerste plek maar dat zou betekenen dat Frankrijk twee gelijke spelen (of slechter) zou moeten halen tegen respectievelijk Bulgarije en Wit-Rusland. Dus die eerste plek en directe plaatsing lijken vooral theorie.

De tweede plaats is niet genoeg voor directe kwalificatie. En de slechtste nummer twee van de negen groepen valt zelfs helemaal af. En daar is Nederland nadrukkelijk kandidaat voor. In poules waar het klassenverschil wat meer is afgetekend, hebben de nummers twee voldoende punten en een mooi doelsaldo verzameld. Landen als Portugal, Ierland en Italië staan er dan ook goed voor. Nederland heeft weinig punten met een van de slechtste doelsaldo’s en zit op het niveau van Wales en Bosnië-Herzegovina. We moeten dus twee keer winnen en ook nog met stevige cijfers.

Als Nederland tweede wordt en niet de slechtste nummer twee is?

Prima, maar dan zijn we er nog niet. Want van de acht beste nummers twee, mogen er maar vier naar Rusland. Er volgt een play-off ronde waarbij de FIFA ranking meetelt voor de loting. Nederland staat lager dan veel van de andere nummers twee op dit moment. Ook als komende dagen alles goed gaat, zou er op 17 oktober zo maar eens geloot kunnen worden tegen een land als Portugal of Italië. Het is nog een hele lange weg naar het WK in Rusland.

Zaterdagavond: Wit-Rusland – Nederland

Onze eerste wedstrijd is op papier een routineklus. Wit-Rusland is evenals Luxemburg al kansloos voor het WK. Maar dat betekent ook dat de Wit-Russen zonder druk spelen en wie weet waartoe ze dan in staat zijn tegen dit matige Oranje. Extra zorgwekkend is dat Wit-Rusland – de 0-4 uitslag thuis tegen Zweden daargelaten – het thuis eigenlijk prima doet. Met een overwinning op Bulgarije en twee gelijke spelen tegen Luxemburg en zelfs Frankrijk. Een stugge ploeg dus thuis en hoewel we de neiging hebben om al over Wit-Rusland heen te kijken naar het duel tegen Zweden, kan dit gewoon al een bananenschil zijn. Bovendien zijn we er niet met winst alléén. Als we ervan uitgaan dat Zweden wint van Luxemburg zaterdag en we geen megascore kunnen halen tegen diezelfde Zweden, moeten we het doelsaldo tegen Wit-Rusland flink opvijzelen. Concreet staat Nederland met nog twee duels op de rol behalve drie punten ook zes doelpunten achter op de Scandinaviërs. En ook de Zweden maken kans op een grote uitslag. Want Luxemburg heeft net zomin als Wit-Rusland nog iets om voor te knokken. Dus voor hetzelfde geld is het doelpunten gat groter na zaterdag. We moeten zaterdagavond niet alleen winnen, we moeten ook ruimer winnen dan de Zweden.

En dan dinsdag Nederland – Zweden

Als we dus zaterdag winnen, wacht dinsdag Zweden. Daar speelden we in de uitwedstrijd tegen gelijk. Een wedstrijd waar we het zo slecht nog niet deden, de pers ook behoorlijk positief was en we simpelweg geluk te kort kwamen. En hoewel ook de Zweden het verder redelijk doen deze kwalificatie (een thuisoverwinning tegen Frankrijk, maar ook net als wij verloren van Bulgarije), hebben we natuurlijk altijd kansen tegen het elftal in het post-Zlatan tijdperk. Alleen dat doelsaldo, dat zit ons dwars. Met één of twee doelpunten verschil winnen is te doen. Maar 4-0 tegen Zweden? Dat zie ik niet gebeuren.