tour de france weddenEindelijk. Het is pas echt zomer als de Tour de France van start gaat en we weer drie weken lang kunnen genieten van prachtige etappes door Frankrijk.

Alles hoort erbij, vlakke ritten voor de sprinters, tijdritten die het klassement splijten en magnifieke klassiekers door de bergen. En uiteraard eindigt dat hele spektakel zoals altijd op de Champs-Élysées in Parijs.

We kijken al heel even vooruit naar dat moment met de vraag wie er dan op het podium kunnen staan. En of daar ook Nederlanders bij zullen zijn. Daarna kijken we vooruit naar de eerste etappe van vandaag.

De favorieten voor de gele trui

Voor veel mensen is een van de leukste weddenschappen de vraag wie er zondag 24 juli op het podium staat in de gele trui. Huizenhoog favoriet is natuurlijk Chris Froome van de dominante Sky ploeg, maar ook de namen van Nairo Quintana, Alberto Contador en Fabio Aru worden erg vaak genoemd. Het rijtje bij de bookmakers ziet er tot nu toe als volgt uit:

Chris Froome 2.20
Nairo Quintana 2.50
Alberto Contador 6.00
Fabio Aru 19.00
Richie Porte 21.00

Nederlanders in het peloton van de Tour

Nederlandse namen hoor je natuurlijk net wat minder, maar we hebben wel degelijk mannen in het peloton die kans maken op een top 10 notering.

Helaas heeft Robert Gesink zich moeten afmelden na zijn zware valpartij in de Ronde van Zwitserland. Hij stak in een uitstekende vorm en we hadden grote verwachtingen van hem.

Wilco Kelderman is bij LottoNL-Jumbo nu gepromoveerd van schaduwkopman tot echte kopman en gaat ons misschien wel positief verrassen. En uiteraard zijn ook Bauke Mollema en Tom Dumoulin klassementsrenners waar we hoge verwachtingen van mogen hebben voor deze editie van de Tour de France.

De eerste etappe: van Mont Saint-Michel naar Utah Beach

Vandaag staat de start van de Tour garant voor mooie toeristische plaatjes, want de etappe vertrekt van het rotseilandje Mont Saint-Michel met de fraaie abdij in Normandië.

Voor de sprinters van het peloton is dit een van de ritten die met een uitroepteken in de agenda staat. Vrijwel vlak met alleen in de eerste 40 kilometer twee lichte beklimmingen van de 4e categorie. Genoeg om de eerste punten voor het bergklassement uit te delen.

Verder gaat de 1ste etappe van de Tour de France lange tijd langs de Normandische kust om vervolgens het schiereiland over te steken richting de invasiestranden. De finish ligt bij Utah Beach en is dus volmaakt vlak. Dat betekent dat je bij favorieten al snel denkt aan mannen als Marcel Kittel, André Greipel, Peter Sagan en uiteraard Mark Cavendish. Ze zullen allemaal hun zinnen op deze etappe hebben gezet, want een overwinning betekent ook minimaal een dag in het geel.

Geen echte Nederlandse kanshebbers, hooguit een outsider. We zijn namelijk benieuwd naar de prestaties van de pas 23-jarige Dylan Groenewegen. Hij won het NK Sprint en heeft genoeg zelfvertrouwen. Wel heeft hij een paar mindere dagen achter de rug vanwege darmklachten. Deze zaterdag is waarschijnlijk nog wat te vroeg voor een verrassing van zijn kant. Eind van de middag weten we het. Een leuke opening van de tour en een mooie gelegenheid voor een leuke weddenschap.