De Dakar Rally 2018 gaat weer van start. Welkom in 2018, een hopelijk mooi sportjaar met onder andere de Olympische Winterspelen. En het WK Voetbal in Rusland natuurlijk, ook al boeken waarschijnlijk behoorlijk wat Nederlanders juist dan hun zomervakantie. We gaan sportjaar 2018 van start met een mooie mix van autosport, baanwielrennen, darts en wintersport. En American Football.

De Dakar Rally 2018 gaat van start

Dakar rally 2018Deze week gaat traditiegetrouw de Dakar Rally van start. Dat is inmiddels voor de 40e keer, waarvan de laatste 10 jaar in Zuid-Amerika. Wel zien we door de jaren heen Nederlandse deelnemers afhaken. Men heeft onder andere kritiek op het parcours. Vorig jaar werd een groot deel van de klassementsproeven afgelast door wateroverlast. Ook de vele verplaatsingen, de extreme hoogte en het beperkte aantal echte woestijnkilometers leidden tot kritiek. Van 66 Nederlandse teams in topjaar 2009 zijn we dit jaar terug op 27 Dakar teams. Vooral in de vrachtwagen categorie is het aantal Nederlanders duidelijk minder geworden. Die klasse wordt overigens al jaren beheerst door de Russen van Kamaz. In bijvoorbeeld de motorenklasse is Jurgen van den Goorbergh interessant om te volgen. Het totale aantal aanmeldingen neemt trouwens niet af. Zo zitten de quads en auto’s nadrukkelijk in de lift.

Africa Eco Race

Inmiddels zijn er veel Nederlandse vrachtwagenteams overgestapt naar de Africa Eco Race. Dat evenement timmert sinds een aantal jaren aan de weg met een rally in de oorspronkelijke Paris-Dakar omgeving. De term eco verwijst naar de doelstelling om de Rally zo duurzaam mogelijk te organiseren. De vrachtwagenteams van de Rooy doen dit jaar mee aan deze rally, hoewel men ook nog teams inschrijft voor de Dakar rally in Zuid-Amerika. De Africa Eco Race is vanaf dit jaar ook uitgebreider op tv te zien in Nederland.

Zesdaagse Rotterdam 2018

Aan het begin van het sportjaar staat ook altijd de Rotterdamse Zesdaagse op het programma. De Wooning Zesdaagse van Rotterdam zoals het evenement officieel heet, wordt gehouden in Rotterdam Ahoy en krijgt top baanrenners over de vloer. Van 4 tot en met 9 januari kijken we in Ahoy naar onderdelen als de koppelkoers, de puntenkoers, de keirin, de tijdrit, races achter de derny en verschillende sprintonderdelen. We kunnen onder andere genieten van het koppel Niki Terpstra en Dylan van Baarle en de sprinters Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Jan Bos.

Meer sport in de eerste week van 2018

  • Midweeks zijn er een aantal mooie voetbalwedstrijden voor de liefhebbers. Woensdag in de Premier League Arsenal-Chelsea. Daarnaast wordt er in zowel Italië als Spanje voor de beker gevoetbald. Met bijvoorbeeld Celta de Vigo – Barcelona in Spanje en de Turijnse clash tussen Juventus en Torino.
  • De tennissers zijn alweer begonnen aan hun seizoen met het ATP-toernooi van Poona 2018 (de Maharashtra Open). Robin Haase is als een van de geplaatste spelers inmiddels een ronde verder in dat toernooi.
  • Het World Darts Championship gaat deze week van start. Hadden we dat niet net gehad? Inderdaad, we hebben de PDC WK Darts net achter de rug. Het prijzengeld van alleen al winnaar Rob Cross was daar met 400.000 pond hoger dan het totale prijzengeld van het minder bekende BDO WK Darts. Toch is dat toernooi op de beroemde Lakeside Country Club erg leuk voor de dartsfans.
  • Na de beroemde Nieuwjaars wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen zit het Duitse deel van het Vierschansentoernooi erop. De resterende wedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck en Bischofshofen worden van 3 t/m 6 januari afgewerkt.
  • En er is nog meer wintersport natuurlijk deze dagen, ook al komen de winterspelen in zicht. Er zijn nog winterbekerwedstrijden voor de bobsleeërs (Duitsland), de alpine skiërs, de freestyleskiërs en de langlaufers.
  • Beetje buiten beeld, maar niet minder interessant: Op weg naar de American Football Super Bowl in februari zijn we aangekomen bij de play-offs van de NFL. Dat is een knock-out systeem waarvan de twee overgebleven teams aan het eind de Super Bowl spelen. We beginnen 6 en 7 januari met Kansas City Chiefs – Tennessee Titans, Los Angeles Rams – Atlanta Falcons, Jacksonville Jaguars – Buffalo Bills en New Orleans Saints – Carolina Panthers.