Deze week worden de voorlaatste wedstrijden in de Champions League poulefase gespeeld. Tijd om even de stand van zaken door te nemen. Hoe staat het met Ajax en de andere Europese topploegen? En dezelfde vraag geldt natuurlijk voor de Europa League met drie Nederlandse deelnemers. Vanzelfsprekend nemen we ook nog even de overige sportevenementen met je door.

Champions League poulefase, de voorlaatste ronde

De Champions League poulefase bestaat uit 8 poules met ieder 4 teams. Die spelen een volledige onderlinge competitie van 6 wedstrijden. Deze week staat ronde 5 op het programma en dat betekent dat in veel gevallen de kaarten aardig zijn geschud. Voor het vervolg na de Champions League poulefase gelden de volgende eenvoudige regels:

 • De nummer 1 en 2 van iedere poule gaan door naar de knock-out fase die begin 2020 van start gaat. Dan is het dus iedere wedstrijd erop of eronder.
 • De nummers 3 missen de CL knock-out fase maar gaan wel verder in het Europa League toernooi.
 • De hekkensluiters van de groepen zijn Europees uitgevoetbald.

Kansen voor Ajax in groep H

In tegenstelling tot sommige andere poules is het in Groep H nog spannend. Ajax, Chelsea en Valencia hebben ieder 7 punten. OSC Lille is met 1 punt het lelijke eendje van de groep. Woensdagavond staat Lille OSC – Ajax op het programma en spelen tegelijkertijd Valencia en Chelsea tegen elkaar. Voor Ajax is een overwinning cruciaal omdat erna nog een zware wedstrijd thuis tegen Valencia wacht.

luxe positie Ajax in Champions League poulefase

De voorlaatste Europa League wedstrijden

Ajax staat er in de Champions League poulefase erg gunstig voor maar ook de Nederlandse collega’s in de Europa League hebben nog behoorlijke kansen:

 • Het recente dramatische verlies tegen LASK Linz doet bijna vergeten dat PSV het toernooi niet slecht is begonnen en met 7 punten nog alle kansen heeft om door te gaan. Dan is een goed resultaat bij Sporting Lissabon – PSV wel belangrijk aanstaande donderdag.
 • Feyenoord staat in groep G 3 inmiddels 3 punten achter op leiders Young Boys en Rangers. Niet onoverkomelijk maar vanaf nu moet er dan wel gewonnen worden. Donderdag kunnen we in de Kuip naar Feyenoord – Rangers kijken.
 • AZ doet het geweldig in de EL, net als in de Eredivisie. De ploeg strijdt nog met Manchester United om de groepswinst. De afsluitende wedstrijd in Manchester gaat waarschijnlijk de beslissing brengen. Eerst wacht thuis AZ – FK Partizan.

Loting voor het EK 2020

Komende zaterdag vindt de loting plaats voor het EK 2020. Wat staat daar voor Nederland op het spel? De poules worden samengesteld door een land te trekken uit 4 verschillende potten.

 • De beste groepswinnaar van de kwalificatie (België, Italië, Engeland, Duitsland, Spanje en Oekraïne) komen in pot 1 bij de loting en kunnen elkaar dus niet treffen.
 • In pot 2 komende resterende groepswinnaar en de beste nummers 2. Daar hoort Nederland bij en we zitten bij de loting dus in deze pot. Onze ‘potgenoten’ die we dus in de groepsfase zeker niet tegenkomen zijn Frankrijk, Polen, Zwitserland, Kroatië, en Rusland.
 • In pot 3 vinden we Portugal, Turkije, Denemarken, Oostenrijk, Tsjechië en Zweden en in Pot 4 naast Wales en Finland nog 4 landen die uit de Nations League play-offs komen.
 • De loting is niet volledig vrij omdat gastlanden thuis moeten kunnen spelen en er ook nog wat andere restricties zijn (Rusland en Oekraïne mogen bijvoorbeeld vanwege de onderlinge spanningen niet tegen elkaar spelen in de poule). Dat betekent dat we uit pot 1 al weten dat we tegen de relatief lichte tegenstander Oekraïne spelen.
 • Uit pot 3 missen we in ieder geval Denemarken, maar Portugal, Turkije, Oostenrijk, Tsjechië of Zweden kunnen dus wel worde geloot.
 • De tegenstander uit pot 4 kan nog alle kanten op omdat de loting plaatsvindt voorafgaand aan de play-off wedstrijden.

Verdere sport in de week van 25 november – 1 december 2019

 • Het Formule 1 seizoen wordt afgesloten met de Grand Prix van Abu Dhabi.
 • De eredivisie gaat verder met speelronde 15.
 • De biljartliefhebbers hebben het druk bij de tv. Zowel het grootste poolevenement ter wereld (de Mosconi Cup) als het WK Driebanden gaan deze week van start.
 • Je moet vroeg op voor de wereldbeker wedstrijden Short Track in het Japanse Nagoya.
 • De handbal vrouwen beginnen komend weekend aan het wereldkampioenschap handbal.