We gaan een prachtige sportweek tegemoet met de Champions League finale, de GP Formule 1 in Monaco en de eindstrijd in de Giro. Kijk mee naar de mooie sportagenda van deze week.

Twee Nederlanders in de Champions League finale 2018

virgil van dijk Champions League finale 2018De bekroning van de Champions League is voor ons Nederlanders een interessante wedstrijd. Dat is het natuurlijk sowieso met topploegen, maar als er Nederlanders meedoen in de Champions League finale, maakt dat alles nog net even boeiender. Na Arjen Robben met Bayern München staan dit keer maar liefst twee Nederlanders in het veld. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum treden namens Liverpool aan in Real Madrid – Liverpool, zaterdag om 20.45. Liverpool is daarin statistisch gezien de underdog, maar als we kijken naar het vertoonde spel in de Champions League hangt een verrassing wel degelijk in de lucht. Kan Mohamed Salah zijn reeks doelpunten voortzetten? Of moet hij toch zijn meerdere erkennen in Cristiano Ronaldo die de Cup al voor de 5e keer kan winnen? En wie wordt de kampioen van de onverzettelijkheid? De immer irritante maar evenzo belangrijke Sergio Ramos, of onze eigen Virgil van Dijk?

De finale van de Giro d’Italia

Kan Tom Dumoulin zijn huzarenstukje van vorig jaar herhalen en nogmaals de Giro winnen? Zijn odds zijn niet geweldig want Simon Yates fietst tot op heden een weergaloze ronde van Italië en lijkt voor Dumoulin wat te snel in de bergen. Op het moment van schrijven heeft Dumoulin echter wel ruim een minuut van zijn achterstand teruggepakt in de tijdrit. Na bijna 67 uur op de fiets staat hij in het algemeen klassement 2e op 42 seconden. We hebben nog 2 heuvelritten en 2 bergritten voor de boeg. Fingers crossed voor Tom de komende dagen.

Afscheid Dirk Kuyt

De dag na de Champions League Finale staat ook de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt op het programma. De NOS zendt het spektakel rechtstreeks uit. We zijn benieuwd hoeveel boeren met kiespijn we zullen zien in de Kuip. De recente biografie van Kuijt werd daar niet erg enthousiast ontvangen, omdat Kuijt zichzelf wel erg belangrijk lijkt te vinden. Hij schreef onder andere dat van Bronckhorst hem als belangrijkste speler te weinig had laten spelen in het kampioensjaar. Ietwat over de top. Of, zoals Sjoerd Mossou in het AD schrijft:

“Een carrière lang bewaakte Dirk Kuyt zijn imago van de onbaatzuchtige, bescheiden teamspeler. Die act leidde bij insiders en ploeggenoten al langer tot ergernis, maar binnen een jaar verwoestte Kuyt dat beeld hoogstpersoonlijk, voor iedereen zichtbaar en op onbegrijpelijke wijze.”

Geheel in stijl is dit afscheid voor hem dan ook niet georganiseerd door Feyenoord, maar door het eigen management van Kuyt. Maar goed, die carrière was wel erg mooi natuurlijk, dus een leuk afscheidsfeestje is hem van harte gegund.

GP Formule 1 in Monaco én Indianapolis 500

Twee weken terug wist Max Verstappen een tot dan toe beroerd verlopen seizoen wat bij te kleuren door een strakke 3e plek op het circuit van Barcelona. Is dat de opmaat voor een puntenrijk vervolg? Hoewel de Red Bulls nog steeds wat tekort lijken te komen bij de kwalificatie – er ontbreekt de zogenaamde party mode waarmee Ferrari en Mercedes net een paar tienden harder kunnen – is Monaco bij uitstek een circuit waar het chassis en de wegligging belangrijker zijn dan paardenkrachten. Kansen dus voor Verstappen en wat zou het mooi zijn als hij deze klassieker onder de Formule 1 races zou kunnen winnen.

Overigens wordt dit weekend ook de al even beroemde Amerikaanse tegenhanger verreden. De beroemdste race in het Indycar circus, de Indianapolis 500. Overigens zijn beide races absolute tegenpolen. Monaco met zijn constante bochtenwerk versus de Indy 500 op het volmaakt ovale circuit met snelheden boven de 350 km/uur.

Roland Garros van start

Deze week is het kwalificatietoernooi van Roland Garros – de French Open – al gespeeld maar komend weekend gaat het hoofdtoernooi van start. Voor ons is het vooral de vraag hoe Kiki Bertens het gaat doen. Ze heeft met name bij het toernooi in Madrid getoond in blakende vorm te verkeren en gravel is natuurlijk haar ondergrond. Van Robin Haase hebben we iets minder hooggespannen verwachtingen, maar wie weet.

Meer sport 21-27 mei 2018

  • Atletiek fans kunnen nog kijken deze week naar de Eugene Prefontaine Classic in het kader van de Diamond League. En de Hypo-Meeting wordt gehouden in het Oostenrijkse Götzis.
  • Motorsportfans kunnen gaan kijken naar de Superbike Wereldkampioenschap wedstrijd op Donington Park.
  • Bij de darters treedt veelvraat Michael van Gerwen aan in de German Darts Masters 2018.