Deze zaterdag vindt de apotheose plaats van het internationale voetbalseizoen 2016-2017. Er is dit jaar geen toetje in de vorm van een WK of EK, dus de Champions League finale is echt de afsluitende klapper. Zaterdagavond 20.45 wordt in het Millennium Stadium in Cardiff afgetrapt voor Juventus – Real Madrid.

Juventus, de Oude Dame met de roemruchte geschiedenis

De Oude Dame uit Turijn heeft net als Real Madrid een uitgebreide Europese geschiedenis. Toch is recent Europees succes uitgebleven. Juventus heeft nationaal een slechte periode gehad zo’n tien jaar geleden. Na de ontdekking dat de club wedstrijden manipuleerde, werd Juventus teruggezet naar de tweede divisie vanwaar het zich terug moest knokken. Inmiddels staat de club nationaal weer ongenaakbaar aan de top, en zijn ze sinds 2012 onafgebroken landskampioen. Ook dit jaar werd de titel weer gewonnen, evenals de beker.

Juventus in de Champions League

Juventus wint Europcup finale 1996

Laatste CL overwinning van Juventus. Tegen Ajax in 1996 (bron: wikipedia)

Het laatste Europese succes van Juventus dateert van 1996. Destijds werd Ajax verslagen dat voor de tweede achtereenvolgende keer in de finale van het toernooi stond. Iets dat we ons nu amper nog kunnen voorstellen. Juventus won die finale uiteindelijk na strafschoppen. Een overwinning waar altijd de geur van doping rond heeft gehangen, want uit verschillende onderzoeken in die tijd bleek dat spelers en de clubarts van Juventus zich daar nadrukkelijk mee bezighielden.

Inmiddels is het dus ruim 20 jaar geleden dat Juventus een Europese beker heeft gewonnen en de club smacht naar succes. Vooral omdat in de afgelopen 20 jaar Juventus maar liefst vier keer in de finale stond en vier keer verloor. Van achtereenvolgens Borussia Dortmund (1997), Real Madrid (1998), AC Milan (2003) en Barcelona (2015). Alles bij elkaar heeft Juventus al zes keer een finale verloren in de hoogste Europese clubcompetitie, een negatief record. In de verloren finales van 1997 en 1998 stond de huidige Real Madrid coach Zinédine Zidane als speler in het veld. Het geeft de komende finale een extra dimensie.

Real Madrid, recordwinnaar in Europa

Real Madrid is zowel nationaal als internationaal natuurlijk een veelvraat. Dit jaar was er voor het eerst sinds 2012 weer een titel in de Primera División. Real Madrid won al elf keer (!) de Champions League en de voorloper Europacup 1. Bij een van die overwinningen was Zidane als speler betrokken (2002, na zijn overkomst van Juventus) en in 2016 herhaalde hij dit als coach. De laatste twee overwinningen waren tegen stadsgenoot Atlético Madrid. Dat ging beide keren niet in de reguliere speeltijd. In 2014 werd het in de normale speeltijd 1-1 en ‘brak’ Atlético pas in de verlenging (4-1). In 2016 was het zelfs na verlengen nog gelijk en won Real Madrid in een bloedstollende penaltyserie.

Onze prognose voor Juventus – Real Madrid

Als je kijkt hoe Juventus teruggekomen is na de donkere periode 2005-2010 en hoe vaak de club er Europees net naast greep, kun je eigenlijk maar één team de overwinning gunnen. Net als vorig jaar Atlético is nu ook Juventus het team dat de historische druk zal voelen om te winnen. Er tegenover staat een Real Madrid dat kan en wil, maar niet hoeft. Al staat er nog wel een Europees record open natuurlijk. Een overwinning zou Real Madrid ook nog het eerste team maken dat twee jaar achter elkaar de Champions League wint. Maar sentimenten spelen natuurlijk geen rol als er wordt afgetrapt en als we naar de teams kijken, wordt het echt een fantastische match die alle kanten uit kan.

Wint Real Madrid de Champions League finale?

In het traject naar de finale toonde Real Madrid zich de gedoodverfde finalist. Zowel in de kwartfinale tegen Bayern München als de halve finale tegen – alweer – Atlético Madrid scoorde Ronaldo een hattrick. Zidane heeft van de sterrenbrigade meer gemaakt dan een groep individuen, het loopt geolied bij Madrid. Of Bale meedoet in de finale – het is in ‘zijn’ Cardiff – is minder zeker. Die is nog licht geblesseerd en van hem lijkt Zidane sowieso minder gecharmeerd. Let trouwens achter de aanval op het geweldig middenveld met onder andere Isco (die als vervanger van Bale excelleert), Luka Modrić en Toni Kroos. Om van te smullen.

Of wint Juventus de Champions League?

Wat zet Juventus daar tegenover? Ook Juve kwam ongenaakbaar door de knock-out fase heen en toont zich een enorm sterk collectief. In de kwartfinale serveerden de Italianen thuis Barcelona af met 3-0. De uitwedstrijd werd een beetje gevreesd na het eerdere wonder van Barcelona tegen PSG (6-1 met hulp van de scheidsrechter), maar Juventus kwam niet in de problemen. De halve finale tegen AS Monaco werd zowel uit als thuis gewonnen. Juventus coach Massimiliano Allegri laat zijn ploeg dit jaar ook wat aanvallender spelen en heeft met aanvallers als Gonzalo Higuaín en Paulo Dybala natuurlijk makkelijk scorende spitsen. Terwijl achterin een ongenaakbaar blok staat met onder andere Giorgio Chiellini die het de Madrid vedetten enorm lastig kan maken. We gaan het zien, komende zaterdag.