Buitenlands voetbal is een van die zekerheidjes rond de feestdagen. Waar de eredivisie spelers aan hun winterstop beginnen, zijn er wat buitenlandse competities die door voetballen. Minder leuk misschien voor de spelers maar prima natuurlijk voor supporters die alle tijd hebben om met hun gezin de stadions te bezoeken of voor de tv te gaan zitten. De Premier League en Serie A hebben op Boxing Day en de dag erna een volledig competitieprogramma.

Buitenlands voetbal in Engeland en Italië

Buitenlands voetbal waaronder de premier leagueEerlijk is eerlijk, ook in het buitenlands voetbal staan er niet alleen maar topwedstrijden op het programma. Maar dat neemt niet weg dat als je tweede kerstdag – de Engelse Boxing Day – er voor gaat zitten, je leuke wedstrijden kunt bekijken in zowel de Premier League als de Italiaanse Serie A:

  • In de Premier League was het enkele weken terug Derby Day met meerdere topwedstrijden op dezelfde dag. Komende Boxing Day is niet zo’n Derby Day maar toch is er wel het een en ander te zien rond de kerstdagen. We zijn natuurlijk benieuwd naar de eerste thuiswedstrijd van interim-coach Solksjaer van Manchester United. Hij zal een warm welkom krijgen op Old Trafford voorafgaand aan Manchester United – Huddersfield Town. Zeker na de mooie winst (1-5) in de uitwedstrijd tegen Cardiff City. Maar ook Watford FC – Chelsea is interessant na het recente verlies van Chelsea tegen Leicester City. En om het nog leuker te maken, staat ook Leicester City – Manchester City op het programma. De vedettes van Pep Guardiola verloren afgelopen weekend van het als 14e geklasseerde Crystal Palace.
  • In de Serie A wordt woensdagavond Internazionale – Napoli gespeeld, die respectievelijk de derde en tweede plaats bezetten in de Serie A. Inter speelde twee weken gelijk in de Champions League tegen PSV en moet teleurgesteld verder in de UEFA League. Daarna ging het ook verre van gesmeerd. Eerst werd in de competitie moeizaam gewonnen van Udinese en afgelopen zaterdag was hekkensluiter Chievo zelfs te sterk voor de ploeg uit Milaan. Dat wordt dus een zware opgave tegen Napoli. Ook de mannen uit Napels waren niet gelukkig in de Champions League (Liverpool bleek thuis te sterk) maar wonnen de afgelopen tijd wel gewoon hun competitiewedstrijden.

Het NK Schaatsen 2018 in Heerenveen

Maar er is meer dan alleen buitenlands voetbal. Wie worden er bijvoorbeeld Nederlands kampioen op de langebaan afstanden? Veel schaatsliefhebbers zullen blij zijn dat we weer gewoon kunnen gaan schaatsen na alle oude dopingverhalen van de afgelopen tijd. Eerst ging het over urinemonsters van onze nationale heldinnen Yvonne van Gennip en Ria Visser die in 1985 door bondsarts Rob Pluijmers uit het ziekenhuis zouden zijn gestolen. Bewijzen doet het niets, maar tegelijkertijd lijkt het onwaarschijnlijk dat de man slechts een voorliefde had voor vreemde souvenirs. Daar kwam vervolgens het laatste interview in de Volkskrant bij met de inmiddels overleden sportarts Michel Karsten. Hij bevestigde dat hij in diezelfde periode meerdere schaatsers had begeleid bij hun anabolengebruik, zonder overigens namen te noemen.

Pure schaatsliefhebbers zullen dus blij zijn dat we gewoon weer gaan schaatsen. In Heerenveen staat 3 dagen lang het NK Schaatsen op de rol:

  • Vrijdag avond 28 december worden de 500 meter heren, de 1500 meter dames en de 5000 meter heren verreden.
  • Zaterdag 29 december is het tijd voor de 500 meter dames, 1500 meter heren en 3000 meter dames.
  • Zondag 30 december sluiten we het NK Schaatsen af met de 5000 meter dames, de 10.000 meter heren en de 1000 meter van zowel dames als heren, alsmede de mass start.

Meer sport in de kerstweek van 2018

Er is natuurlijk nog meer te zien de komende periode:

  • Paardensportliefhebbers reizen af richting Mechelen voor de wereldbekerwedstrijden voor dressuur en springruiters.
  • In Duitsland begint voor de skischansspringers het traditionele Vierschansentoernooi.
  • De darters zijn nog altijd bezig met hun WK Darts. Van Barneveld beleefde al vroeg een dramatische uitschakeling, maar Michael van Gerwen is nog steeds op schema voor de titel op 1 januari. Na de kerst staat hij in de 8e finale tegen Adrian Lewis.
  • En in België blijven ze doodgemoedereerd verder fietsen door de modder. Er is een wedstrijd veldrijden in Loenhout (Azencross) en een superprestige veldcross in Diegem.