Er bestaat een speciale band tussen Neymar en Brazilië. De 22-jarige aanvaller speelt gepassioneerd, maar heeft nog niet laten zien wat hij kan. Niet écht laten zien wat hij kan. Neymar is een ideaal figuur. Hij is succesvol, ziet er goed uit en hij is rijk. Maar hij heeft ook de intensiteit en emoties zoals zijn landgenoten dat hebben. Je kunt het aan hem zien als het volkslied wordt gezongen en aan zijn huilbui na de penalties tegen Chili.

Neymar is de spiegel dat het ideale plaatje schetst, hij is de ansichtkaart dat Brazilië graag aan de wereld laat zien. Dat zijn landgenoten hem bijna als een bezit zien is omdat hij is geworden wie hij is ín Brazilië, niet in het buitenland bij Barcelona of in de Champions League. Hij was al een superster toen hij het land verliet. Een kampioen. En dat hij er niet bij kan zijn tegen Duitsland breekt niet alleen zijn hart, maar ook die van iedere Braziliaan.

In de laatste paar minuten van de kwartfinale tegen Colombia sprong Zuniga achter op Neymar met zijn knie waardoor hij hard viel. Het nieuws is niet goed. Neymar kan de rest van het WK niet meer spelen aangezien de dokters zijn rug hebben geïmmobiliseerd om te kunnen genezen.

Hij heeft een derde ruggenwervel gebroken en Zuniga kreeg geen gele kaart. Tot grote verontwaardiging van de Brazilianen. Zuniga deed het niet met opzet, maar kwam wel te hard in. Reden voor een kaart, een kaart die uit bleef.

De Brazilianen zullen nu zonder Neymar én zonder T. Silva (die geschorst is vanwege een gele kaart in de wedstrijd tegen Colombia) tegen Duitsland in de halve finale moeten strijden. Het zal een lastige opgave worden, zeker omdat de Duitsers échte toernooi spelers zijn.

Neymar was het hart van het Braziliaanse team en als Brazilië nog wat kans wil maken op de titel zal het ritme van het hart nu van het publiek moeten komen.