nederland europees kampioenWat een prachtige finale serveerden onze voetbalvrouwen afgelopen weekend. Ook internationaal was er volop lof voor de sprankelende finale. Waar finales van grote toernooien nogal eens een slaapverwekkend schaakspel zijn – behalve misschien voor de eigen fans – zetten de Deense en Nederlandse vrouwen een prachtig staaltje voetbal neer. Dat uiteindelijk door het sterkste team werd gewonnen. Klasse!

Wereldrecord Ranomi Kromowidjojo 50 meter vrije slag

We hebben het WK Langebaan zwemmen net achter de rug. Daar deed Ranomi Kromowidjojo het goed, maar verloor ze wel haar wereldrecord op de 50 meter vrij aan haar Zweedse rivale Sarah Sjöström. Kromo sloeg direct terug. Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn zwom de Groningse een nieuwe recordtijd van 22,93 seconden.

BinckBank Tour 2017

Dicht bij huis gaan wij natuurlijk naar de BinckBank Tour 2017 kijken. Die voert ons met een aantal vlakke en daarnaast wat heuvelachtige ritten door het Nederlandse en Belgische landschap. Echte klimmers worden er niet warm van maar de typische allrounders en klassiekerrijders houden er wel van. Tom Dumoulin zou het klassement natuurlijk naar zich toe kunnen trekken (al had ik hem liever in de Vuelta gezien). Ook mannen als Tony Gallopin of Greg van Avermaet hebben kansen. En Tim Wellens uiteraard die de ronde – toen nog Eneco’s Ronde van Nederland geheten – al twee keer won. Ook het voltallige eindpodium van vorig jaar met Niki Terpstra, Oliver Naesen en Peter Sagan is van de partij.

Afscheid van Alberto Contador

Deze week kondigde ook een grootheid van het wielrennen zijn afscheid aan. Alberto Contador stapt nog op voor de Ronde van Spanje over anderhalve week, maar daarna hangt hij de fiets aan de spreekwoordelijke wilgen. De man werd vroeg in zijn loopbaan getroffen door een bijna fatale hersenbloeding (het gevolg van een erfelijke afwijking) maar won daarna maar liefst 7 grote rondes (2x de Tour, 2x de Giro en 3 x zijn thuis-Vuelta). Twee zeges werden hem afgenomen omdat hij in 2010 op doping (clenbuterol) werd betrapt. Hij werd voor twee jaar geschorst maar weet de positieve test aan het eten van vervuild vlees. Zijn uitspraak bij de persconferentie werd een klassieker:

“Er is een miljoenste deel clenbuterol in mijn urine aangetroffen. Cero coma cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco gramos…” (Alberto Contador naar aanleiding van zijn dopingschorsing)

Medailles voor Nederland op WK Atletiek

Dafne Schippers heeft inmiddels op de 100 meter haar eerste medaille binnengehaald. Niet helemaal de kleur die ze had gewenst, maar ook brons is iets dat we op deze afstand jaren terug niet hadden durven dromen. De 200 meter en de 4x 100 meter estafette volgen nog later deze week. Heel bijzonder ook was de bronzen medaille voor Anouk Vetter op de zevenkamp.

Het afscheid van Usain Bolt werd enigszins verstoord door Justin Gatlin en Christian Coleman. Net als Schippers eindigde ook Bolt met brons. Hoewel het publiek Gatlin – vooral vanwege zijn dopingverleden – uitfloot, reageerde Bolt zelf laconiek op zijn verlies. Hij lijkt vooral opgelucht te zijn dat het erop zit. Tijd dus om nog even in te zoomen op zijn snelste tijd ooit.

Uiteraard krijgen de sprintnummers altijd wat meer aandacht dan de rest, maar er is deze week nog veel meer top atletiek te zien. Wat doet bijvoorbeeld Sifan Hassan op de 1500 meter dinsdagavond laat?

Auto- en motorsport

Het Formule E seizoen is afgerond en de Formule 1 even op vakantie, maar de motorcrossers gaan onvermoeid door. Afgelopen week was Jeffrey Herlings ongenaakbaar bij de MXGP Motorcross in het Belgische Lommel. Komend weekend gaat het cross circus verder in Zwitserland.

Auckland Darts Masters 2017

De darters gaan Down Under de komende tijd. Ze starten deze week met hun Masters in Auckland, daarna volgen toernooien in Melbourne en Perth. Raymond van Barneveld verdedigt onze driekleur in Auckland. Michael van Gerwen geniet thuis nog even van z’n pasgeboren dochter.