Dit weekend staat voor het Nederlandse voetbal in het teken van de Bekerfinale. Het is de 99e finale van het KNVB Bekertoernooi die zoals de traditie wil in de Kuip wordt gespeeld. Zonder Feyenoord want voor de Rotterdammers leek het bekertoernooi dit jaar bijzaak en was alle aandacht op de titel gericht. Terecht, zo blijkt inmiddels.

Het KNVB Bekertoernooi

KNVB Beker

KNVB Beker (Foto Michiel Schipper)

Het KNVB Bekertoernooi is de enige competitie waar zowel profclubs uit Eredivisie en Jupiler League als de topteams uit het Nederlandse amateurvoetbal elkaar treffen. Dit betekent dat er altijd wel verrassingen zijn die van tevoren moeilijk te voorspellen waren. Dit jaar was deze eer voor de amateurs van VVSB, VV IJsselmeervogels, Jodan Boys en ASWH die het trots tot de achtste finales wisten te brengen. Ook Cambuur was een grote verrassing, want de halve finalist wist Ajax uit het toernooi te wippen. En in de halve finale tegen AZ kwam het op Tim Krul aan om in de beslissende penaltyreeks de winst alsnog naar Alkmaar te brengen.

Ook bij de favorieten voor de beker – de eredivisieclubs – is de beker interessant omdat het de subtoppers vaak de kans biedt om ver te komen en het seizoen te bekronen met een prijs en deelname aan de UEFA Europa League. Dit jaar was de top drie van de eredivisie al relatief vroeg in het toernooi uitgeschakeld. PSV kwam niet verder dan de tweede ronde waar Sparta met 3-1 te sterk was. Ajax ging er in de achtste finales uit tegen Cambuur. Feyenoord verloor in de kwartfinales met 2-0 van Vitesse.

Hoe kwamen de finalisten in de finale?

Voor AZ lagen – naast duels tegen de amateurs van Lienden en ASWH – de lastigste uitdagingen deze bekercyclus in het noorden. De club won van FC Emmen en rekende in de kwartfinale af met SC Heerenveen. Die wedstrijd leek op papier lastiger dan de halve finale tegen SC Cambuur, maar de Friezen uit de Jupiler League bleken een zeer geduchte cupfighter. Na eerder al Ajax te hebben verslagen hielden ze AZ in Alkmaar tot de 120e minuut op 0-0. Tim Krul werd vervolgens de held in Alkmaar. De doelman was in de winterstop overgekomen naar AZ maar had nog geen bijzondere dingen laten zien. In de penaltyreeks maakte hij echter alles goed bij de supporters.

Vitesse heeft in de eerste rondes – naast de amateurs van de Dijk en Jodan Boys – RKC Waalwijk verslagen. Het hoogtepunt voor de Arnhemmers lag in de kwartfinale waarin de ploeg thuis Feyenoord met 2-0 versloeg. Daarna was ook de uitwedstrijd tegen Sparta in de halve finale duidelijk voor Vitesse. Het versloeg de Rotterdammers op kwaliteit.

De experimenten met doellijn technologie en videoscheidsrechter

Dit jaar was het jaar van de experimenten rondom de arbitrage en juist het bekertoernooi leent zich daar goed voor. Zo werd de videoscheidsrechter voor het eerste geprobeerd bij wedstrijden voor de KNVB Beker. Daarnaast is in de Kuip doellijn technologie beschikbaar. Beide innovaties bleken dit jaar al van invloed op de arbitrage en het verloop van de wedstrijden. Bijvoorbeeld bij de halve finale tussen AZ en Cambuur waar een AZ-goal in de reguliere speeltijd werd afgekeurd op advies van de videoref. Ook bij de finale worden deze innovaties ingezet en we zijn dan ook benieuwd of er tijdens de bekerfinale nog een beroep op zal worden gedaan.

Bekerfinale, 30 april 2017 om 18.00 uur: AZ – Vitesse

Wat gaat het worden, komende zondag? Zes uur ’s avonds trappen de teams af onder leiding van Danny Makkelie. Op papier is het een duel tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Puur op statistieken over de afgelopen jaren scoren de Alkmaarders net iets beter, maar dit seizoen haalde Vitesse vier punten tegen de Alkmaarders, waarbij de aantrekkelijke wedstrijd in januari met 2-1 werd gewonnen. Alles bij elkaar lijkt Vitesse in deze fase van het seizoen net iets meer in vorm dan AZ, maar wat zegt dat bij een finale?

AZ brengt natuurlijk wel de meeste ervaring mee. Vitesse was in de recente bekergeschiedenis slechts een keer verliezend finalist. AZ heeft de KNVB Beker al meerdere keren gewonnen, waarvan de laatste keer in 2013 door PSV te verslaan. En oh ja, de man die er in 1990 voor zorgde dat Vitesse de bekerfinale met 1-0 verloor van PSV, heette John van den Brom. Hij miste in de slotminuut een penalty. Zondag zit hij als coach op de bank bij AZ. Laat hij Vitesse weer verliezen?