Barcelona koopt Suarez voor 79 miljoen euro en het lijkt een volledige ommekeer in gedachtegang te zijn bij de Catalanen. Aankomend seizoen lijken de Catalanen zich meer te focussen op de aankopen in plaats van het eigen talent te laten ontwikkelen. Een club dat liever geld uitgeeft en zo het team bij elkaar koopt om te kunnen winnen. De aankoop van de, in opspraak geraakte Suarez, is een slecht teken.

De notie dat Barca altijd een romantische club zou zijn was misschien iets te idealistisch. Het spelletje is iets te radicaal veranderd om dat nog waar te kunnen maken. Ze moeten met de tijd mee of ten onder gaan in het verleden. Achter de deuren werd het al langzaam anders toen de club in handen kwam van de Qatar Foundation en voor het eerst in 111 jaar met een betaalde shirt-sponsor ging lopen.

Met dat contract ging het al mis bij Barcelona. En nu met de aankoop van Suarez baren we ons grote zorgen. Suarez is een dwaas en hoort niet meer thuis in het voetbal. Hij heeft zijn strepen verloren door zijn skills te niet te laten gaan als gevolg van zijn gedrag. En zijn gedrag zal doorslaan op de generaties die het voorbeeld nemen aan de acteurs van Barcelona.

Het verkassen van Suarez naar de club heeft Barcelona nog meer verdeeld en Barca lijkt het niet meer te interesseren. De club lijkt tevreden te zijn met dure aankopen en laat de kritiek rustig over zich heen komen. Spelers kopen, simpelweg omdat ze het kunnen.

Vanuit een economisch en marketing standpunt zijn de shirt sales en de rechten voor de naam van het stadion belangrijker dan ooit voor Barcelona. Het enige waar ze nog om schijnen te geven. De fans moeten zich er bij neerleggen dat Barcelona’s romantische aanpak in het voetbal tot het verleden behoort.

Can’t beat ‘m, join ‘m of gaat Barcelona toch een stap te ver door 79 miljoen euro te betalen voor Suarez?