AZ – Ajax is absoluut de topper het komende eredivisie weekeinde. Na een midweeks tussendoortje in de eredivisie staat er dit weekend weer een volledige 17e speelronde op het programma. De vrijdagavond is even geen speeldag, alle wedstrijden zijn zaterdagavond en zondagmiddag. Kijk even mee naar onze eredivisie voorbeschouwing.

Zondagmiddag AZ – Ajax

AZ - Ajax zonder Joël VeltmanHet AZ van John van den Brom is aan een uitstekend seizoen bezig. Ook vorig jaar ging het natuurlijk goed met de Alkmaarders, maar oogde het soms nog wat moeizaam. De afgelopen wedstrijdreeks is de ploeg echter wervelend en dwingend. Weliswaar speelde AZ deze week gelijk tegen PEC Zwolle maar dat was het eerste puntverlies in zeven wedstrijden! Bovendien is op dit ogenblik PEC Zwolle een tegenstander van formaat zoals het week in week uit laat zien. En uiteraard had AZ natuurlijk gewoon kunnen winnen als Bram van Polen een penalty in de slotfase niet iets te ontspannen over had geschoten.

Ajax deed afgelopen weken helemaal prima zaken. Marcel Keizer bestreed PSV met een tactiek die zomaar tot witte doekjes had kunnen leiden (drie verdedigers in een topper) maar geweldig uitpakte. Ook midweeks was er een overwinning, 3-1 tegen Excelsior. Dat betekent dat AZ en Ajax gelijk staan met inmiddels nog maar 5 punten achterstand op PSV. Het vormt de perfecte aanloop naar een heerlijke topper komende zondag. Wel heeft Ajax zorgen achterin met een blessure van Maximilian Wöber. En door Joël Veltman die van de KNVB zijn kaartenverzameling op de tribune mag overdenken. Marcel Keizer bleef er tegenover de NOS camera nuchter onder:

“We hebben zat spelers bij Ajax, dus zullen er tegen AZ echt wel vier spelers achterin staan.”

Vier, zei hij. Geen drie. Het zegt iets over hij aankijkt tegen AZ – Ajax want tegen de counteraars van PSV bleek Keizer er aan drie genoeg te hebben.

Zaterdagavond met FC Twente – Vitesse

Gertjan Verbeek zat afgelopen week tegen NAC alweer voor de zesde keer op de bank bij een competitietreffen en zal ongelooflijk opgelucht zijn geweest met de overwinning, zijn eerste bij de Tukkers. Gaat het FC Twente ook thuis een keer lukken de volle winst binnen te halen? Vitesse zakt langzamerhand richting middenmoot of erger en kan na een mager gelijkspelletje tegen Willem II ook wel weer wat punten gebruiken.

Overige zaterdagwedstrijden

  • Willem II – PEC Zwolle. Bij Willem II heeft Erwin van de Looi het lek nog niet boven maar de ploeg begint wel beter te presteren. Zo werd er een punt gepakt bij Vitesse afgelopen woensdag. Of de Tilburgers thuis ook tegen PEC Zwolle overeind blijven is een interessante weddenschap. De Zwollenaren stijgen bijna wekelijks boven zichzelf uit.
  • SC Heerenveen – NAC Breda. Met een goal van Henk Veerman en mooie reddingen van doelman Warner Hahn wist SC Heerenveen een punt mee te nemen uit de Kuip deze week. Een opsteker voor de geplaagde Friezen. Ze zullen erop gebrand zijn tegen NAC thuis weer eens de volle buit te pakken. NAC heeft ondertussen een discipline probleem. Coach Stijn Vreven mag binnenkort weer op de tribune plaats nemen nadat hij zich ook nu weer liet gaan tegen de scheidsrechter. En doelman Nigel Bertrams is zes wedstrijden geschorst na een dwaze charge op Luciano Slagveer van FC Twente.
  • PSV – ADO Den Haag. Het kan snel gaan. Nog maar twee wedstrijden terug had iedereen het erover dat PSV de titel nu al bijna binnen leek te hebben. Vervolgens verloor de ploeg van Ajax en liet de wedstrijd erna tegen FC Groningen ook twee punten liggen. Inmiddels staan zowel Ajax als AZ op vijf punten. Thuis tegen ADO Den Haag moet het beter gaan om van december geen complete rampmaand te maken.
  • Roda JC – VVV-Venlo. Een Limburgs onderonsje tussen Roda dat dit seizoen de degradatiezone nog niet uit is geweest en VVV Venlo dat na een superstart in de eredivisie nog wel gelijke spelen bij elkaar sprokkelt, maar de echte flow een beetje kwijt is.

Eredivisie wedstrijden van zondag 17 december

Naast de topper AZ – Ajax staan er nog meer leuke wedstrijden op de rol deze zondag:

  • Sparta – Feyenoord. Een Rotterdamse derby tussen twee moeizaam presterende teams. Alex Pastoor verloor met zijn ploeg de laatste drie wedstrijden. Ook tegen Heracles ging het met een gelijke stand op de valreep alsnog fout. En Feyenoord verloor voor de verandering weer eens twee punten in eigen huis, tegen SC Heerenveen dit keer.
  • FC Utrecht – Heracles Almelo. Op papier zou dit een overwinning voor de domstad moeten zijn. FC Utrecht staat met leuk voetbal inmiddels op een vijfde plek op de ranglijst. Heracles Almelo doet het ook heel aardig, maar wel alleen thuis op het eigen kunstgras. Op basis van thuiswedstrijden staat de ploeg tweede. Uit werden van de zeven wedstrijden er zes verloren en één gelijk gespeeld.
  • Excelsior – FC Groningen. Een mooi rechtstreeks duel om de elfde plek. Beide ploegen hebben 17 punten uit 16 wedstrijden. Groningen scoort daarbij net iets makkelijker dan de Rotterdammers.