Ajax – Willem II zal komend weekend meer dan gemiddelde aandacht krijgen. Na het toch plotselinge ontslag van Marcel Keizer zitten Michael Reiziger en assistent Winston Bogarde tijdelijk op de bank bij de Amsterdammers. Langs het veld zal het vooral gaan over hoe het verder moet bij de Amsterdammers.

Ajax – Willem II

Marc Overmars ontslaat Marcel Keizer voor Ajax - Willem IIMidweeks verloor Ajax van FC Twente in de beker na een 1-1 eindstand en strafschoppen. Natuurlijk geen normaal resultaat tegen een club in de onderste regionen van de eredivisie, maar het ontslag van Marcel Keizer zagen weinig mensen op dat moment aankomen. Zeker omdat de afgelopen periode de weg omhoog gevonden leek. PSV werd overtuigend verslagen en ook tegen AZ werd de volle winst gepakt. Maar donderdag verraste Ajax iedereen door Marcel Keizer te ontslaan en met hem Dennis Bergkamp en assistent Hennie Spijkerman. Het hele concept met een technisch hart is daarmee verdwenen. Het lijkt een overwinning voor Directeur Spelersbeleid Marc Overmars die in veel gevallen een andere lijn voorstond dan Bergkamp. Keizer is door hem te licht bevonden. Ook wij hadden vooraf twijfels over Keizer.

De opvolging lijkt al geregeld. Vrijdag wisten veel media te melden dat Erik ten Hag overkomt van FC Utrecht, al is dat nog niet bevestigd. Ten Hag werd ook al genoemd na het vertrek van Peter Bosz. Voor Ajax – Willem II betekent het dat Reiziger en Bogarde (coaches van Jong Ajax) op de bank zullen zitten. Hun opdracht is simpel, zorg dat de spelers zich niet laten afleiden door de randverschijnselen en geen punten morsen tegen Willem II. De inhaalrace richting PSV was namelijk net op gang aan het komen.

Openingswedstrijd vrijdagavond: ADO Den Haag – PEC Zwolle

Op de clubwebsite keek ADO-coach Alfons Groenendijk terug op het afgelopen jaar. Vorig seizoen wist hij ADO op de valreep in de eredivisie te houden. Dit jaar begon moeizaam, maar gaandeweg gaat het beter. Zelf zegt hij erover:

“Het zou echt een prestatie zijn om in het linker rijtje de winterstop in te gaan. Want de voorbereiding ging moeizaam. Met name om tot een goede selectie te komen. Het is nu gelukkig rustig bij de club. Dat is ook prettig werken.” (Alfons Groenendijk op de club-website)

Tegen PEC Zwolle is dat natuurlijk niet eenvoudig. Zowel uit als thuis doen de Zwollenaren het uitstekend. Het laatste verlies is alweer 6 wedstrijden geleden. Toen werd thuis onverdiend verloren van PSV.

Eredivisie duels zaterdagavond

Zaterdagavond hebben we een mooie line-up van wedstrijden:

  • NAC Breda – FC Utrecht. Een alleraardigst avondje NAC kan dat worden. Bij FC Utrecht is natuurlijk onrust vanwege het waarschijnlijke afscheid van Erik ten Hag die uitstekend presteert met Utrecht. NAC heeft na twee verlieswedstrijden punten nodig om niet definitief in de degradatiezone te blijven hangen.
  • PSV – Vitesse. PSV moet aan de bak om Ajax niet nog dichterbij te laten komen. Het treft daarvoor Vitesse in een matige vorm. Het houdt allemaal niet over bij de Arnhemmers die gelijkspelletjes sprokkelen. Overigens won PSV ook een belangrijke wedstrijd buiten het veld. Meer topclubs waren in de race voor het Braziliaanse talent Maximiliano Romero, maar deze week werd zijn transfer naar PSV voor komende zomer definitief bevestigd.
  • AZ – SC Heerenveen. Een duel om naar uit te kijken. AZ dat niet wil afhaken in strijd om de titel – en in ieder geval om de tweede plaats – en SC Heerenveen dat na een periode met veel tegenslag nu weer wat beter in het vel lijkt te zitten. Vorige week werd NAC verslagen en bovendien presteren de Friezen uit dit seizoen beter dan thuis.
  • Excelsior – FC Twente. Vorige week speelde Twente gelijk tegen Vitesse en midweeks werd Ajax uit de beker geknikkerd. De Tukkers zullen met goede moed afreizen richting het kunstgras van Excelsior. Al won Excelsior afgelopen week wel thuis van FC Groningen.

Eredivisie zondag 24 december

De dag voor Kerst is een mooi moment voor leuke voetbalwedstrijden. Naast de al genoemde Ajax – Willem II staan de volgende duels op de rol:

  • FC Groningen – Sparta. Na een betere periode (o.a. gelijk tegen PSV) kreeg FC Groningen vorige week zondag klop van Excelsior. Maar tegenstander Sparta kreeg diezelfde dag 7 doelpunten om de oren van stadsgenoot Feyenoord. Bij Sparta is Pastoor inmiddels vertrokken en zal Dolf Roks tijdelijk de honneurs waarnemen. Een nieuwe coach is nog niet bekend. De vaak genoemde Dick Advocaat geeft zelf aan niet benaderd te zijn.
  • VVV-Venlo – Heracles Almelo. Beide tegenstanders verloren afgelopen week in de beker. VVV verloor van PSV, Heracles kon het niet bolwerken tegen Feyenoord. Voor het team uit Almelo – waar Robin Pröpper terug is van een blessure – is er nog een kans om het jaar te beëindigen in het linker rijtje.
  • Feyenoord – Roda JC. Feyenoord weet inmiddels weer een beetje hoe er in de Kuip gewonnen moet worden, dus de kansen voor Roda JC zijn beperkt. De Limburgers staan inmiddels met elf punten onderaan en hebben geen uitzicht op het verlaten van de degradatiezone. Bij de Rotterdammers is in ieder geval Michiel Kramer er niet bij. Hij nuttigde een broodje kroket in het zicht van de camera tijdens de rust van het duel met Heracles. Dat broodje viel volledig verkeerd bij de clubleiding.