Deze week hebben we de kans om voor de tweede keer binnen 7 dagen naar Ajax – Heerenveen te gaan kijken. Na de dramatische wedstrijd voor de competitie afgelopen zondag staat donderdag het kwartfinale bekerduel op het programma.

Kwartfinales KNVB Beker met Ajax – Heerenveen

Ajax - Heerenveen opnieuw een verrassingDeze midweek trappen we de kwartfinales af voor de KNVB Beker 2019-2019. Zo rond de kwartfinales zijn de traditionele cup-sensaties uit de amateurs verdwenen en komen de wedstrijden die interessant zijn voor de ‘landelijke voetbalfan’. En door de bijzondere competitiestart afgelopen weekend is het dit keer nog iets specialer. Met name Ajax – Heerenveen zal op extra belangstelling kunnen rekenen:

  • AZ – Vitesse op dinsdag is een interessant test tussen de leuk voetballende nummers 4 en 5 van de eredivisie.
  • Woensdag is het interessant om te kijken wat FC Twente kan betekenen tegen een eredivisieploeg. Dat is toch het niveau waar de Tukkers snel weer terug willen zijn, dus benieuwd waar ze staan.
  • Feyenoord – Fortuna Sittard is een cruciaal treffen voor de Rotterdammers. Na het verlies afgelopen weekend tegen het PEC Zwolle van Jaap Stam kan echt alleen de bekerwinst het seizoen nog redden.
  • Maar het meest curieuze duel is donderdag Ajax – Heerenveen. Nadat afgelopen zondag eerst PSV punten morste tegen FC Emmen, dacht Ajax koploper van de eredivisie te worden. Na een wervelend begin van Ajax knokte Heerenveen echter fel terug en werd het 4-4. Een stevige domper in Amsterdam en een interessante opmaat voor Ajax – Heerenveen aanstaande donderdag.

Verrassende winnaar bij Australian Open 2019?

Onze eigen Kiki Bertens werd als snel uitgeschakeld in Melbourne, maar er zit toch nog een Nederlands tintje aan het huidige toernooi. Danielle Collins en Petra Kvitová zijn de eerste vrouwen die zijn gekwalificeerd voor de halve finales van de Australian Open. Het succes van Danielle Collins straalt ook af op haar Nederlandse coach Stijn de Gier. Hij is pas een maand in dienst van de 25-jarige Amerikaanse. Die wist nog nooit een speelronde in een Grand Slam toernooi te winnen maar staat nu plotseling bij de laatste vier, onder andere door te winnen van de als nummer 2 geplaatste Angelique Kerber. Het verhaal van de Gier toont hoe snel het soms kan gaan. Hij trainde tot voor kort recreanten in Noord-Brabant maar was bij een bevriende coach in Amerika op bezoek:

“We zaten samen in de auto toen hij gebeld werd door de zaakwaarnemer van Collins. Ze zochten iemand die met haar mee wilde tijdens een trip naar Australië. Ik tikte hem aan en zei: ‘Dat lijkt me wel vet om te doen.'” (Stijn de Gier tegen de NOS over zijn ‘sollicitatie’)

Bij de mannen is de verrassing de Griek Stefanos Tsitsipas. Hij stuurde inmiddels titelverdediger Roger Federer naar huis en mag het in de halve finale opnemen tegen de andere grootheid Nadal.

Schaatsen de komende week

Er ligt ijs en dat betekent dat iedereen met schaatsen nu vreemd doet. Vooral de marathon top zal mixed feelings hebben. Die zijn inmiddels massaal afgereisd richting de Weissensee voor de jaarlijkse KPN Grand Prix en het Open Nederlands Kampioenschap Marathon, maar tegelijkertijd kan er hier dus op natuurijs worden geschaatst. Er is daarnaast ook veel te genieten voor de liefhebbers van kunstschaatsen, want het EK Kunstrijden wordt gehouden in Minsk. Dichter bij huis is er het NK Allround & Sprint.

Meer te doen in de sportweek van 21 tot 27 januari 2019

  • De Formule 1 is nog niet begonnen maar toch is het een boeiend autosportweekend. Denk aan de Rally van Monte Carlo (een klassieker), maar ook de Grand Prix Formule E in Chili. Die laatste race-serie zal steeds meer interesse krijgen nu ook de elektrische auto versneld de markt lijkt te veroveren.
  • Paardensportliefhebbers kunnen naar Amsterdam waar zowel de Wereldbeker Jumping voor de springruiters als de Wereldbeker Dressuur worden gehouden.
  • In Berlijn wordt de wielerzesdaagse gehouden.
  • De toppers in het veldrijden kunnen naar Wereldbeker wedstrijd voor de Heren Elite bij Hoogerheide.