Speelt Ajax Champions League in het seizoen 2019-2020? Eigenlijk te gek voor woorden dat de smaakmaker van het afgelopen seizoen zich nog kwalificeren moet, maar het is niet anders. Deze week al speelt Ajax dus een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Want hoe belangrijk een kwartfinale, halve finale of zelfs finale in de Champions League ook is, het allerbelangrijkste is toch dat er wordt meegedaan aan het hoofdtoernooi. Vraag maar aan PSV.

Bereikt Ajax Champions League groepsfase?

Speelt Ajax Champions League in 2019?PSV struikelde namelijk vorige week al in de Champions League voorronde tegen FC Basel. Een stugge ploeg die niet al te indrukwekkend speelde maar toch in staat bleek PSV uit het miljoenenbal te houden. Een forse domper voor de ploeg van Mark van Bommel en zeker de financiële mannen in Eindhoven zullen die avond de prullenbak door de skybox hebben getrapt. De groepsfase van de Champions League missen betekent financieel een enorme strop.

Bereik je als club de groepsfase dan deel je mee in het bijna 2 miljard euro prijzengeld voor 32 clubs. Alleen al deelname betekent dat er gegarandeerd meer dan 15 miljoen wordt bijgeschreven. Een bedrag dat toeneemt naarmate er meer gewonnen wordt en men ook nog verder komt in de knock-out fase. Vorig jaar ging Ajax uiteindelijk richting de 100 miljoen euro. Voor PSV is dat dit jaar dus niet weggelegd.

Maar Ajax Champions League kansen staan nog overeind. Deze week start men in de derde kwalificatieronde met eerst PAOK Saloniki – Ajax en een week later de return. Donny van de Beek is meegevlogen richting Griekenland en zal beide wedstrijden spelen volgens Erik ten Hag. Morgen zal nog wel lukken, maar of hij er ook de return volgende week bij is, is de vraag. Zijn vertrek naar Real Madrid lijkt aanstaande. Maar ook zonder hem zou PAOK eigenlijk een maatje te klein moeten zijn om het Ajax echt lastig te maken. De start van de Amsterdammers in de eredivisie was niet briljant, maar de Griekse competitie is helemaal nog niet begonnen. Mocht PAOK inderdaad verslagen worden, dan wacht in de play-offs APOEL Nicosia of Qarabag. Ook geen grote tegenstanders. Dus speelt Ajax Champions League in 2019? We zijn optimistisch.

Europa League voor PSV, AZ en Feyenoord?

En hoe zit het met de kansen voor de drie ploegen in de Europa League? Drie inderdaad, want FC Utrecht strandde afgelopen week in het troosteloze decor van Zrinjski Mostar. Maar PSV, AZ en Feyenoord zijn nog in de race:

  • PSV faalde dus in de Champions League maar heeft bij de Europa League betere vooruitzichten. Ze beginnen deze week tegen FK Haugesund. Dat lijkt te doen en daarna wacht Austria Wien of Apollon. Wat betekent dat ze Torino of de Rangers niet kunnen tegenkomen en daar zal van Bommel niet rouwig om zijn.
  • Voor Feyenoord is de eerste voorronde het lastigst want dan wacht Dinamo Tbilisi. Maar mocht die horde worden genomen dan is het vervolg met Norrköping of Hapoel Beer-Sheva relatief gunstig. Ploegen als Aberdeen en AEK Athene waren lastiger geweest.
  • AZ start tegen Mariupol en komt daarna Royal Antwerp of Viktoria Plzen tegen. Door de prima start tegen Fortuna Sittard in de eredivisie en de eerdere zege op BK Häcken zullen de Alkmaarders er optimistisch tegenaan kijken.

Verdere sportweek 32 van 5 augustus tot 11 augustus 2019

Je kunt deze week uiteraard naar meer sport kijken, want er is niet alleen voetbal:

  • De volleybal vrouwen hebben zich in hun OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) niet weten te kwalificeren na een kansloos verlies tegen Italië. Een herkansing volgt in januari tijdens het Europees Kwalificatietoernooi. Deze week is ook het OKT heren volleybal in Rotterdam.
  • Het EK wielrennen wordt deze week (van woensdag tot en met zondag) in Alkmaar gehouden. Eerst start woensdag de gemengde ploegentijdrit en op donderdag de tijdritten voor mannen en vrouwen. Op zaterdag is de wegwedstrijd voor vrouwen en zondag het klapstuk met de mannen.