Een leuk midweekje voetbal met de 8e finales KNVB Beker. En uiteraard kunnen we iedere avond van darts genieten als we dat willen. Voor de wintersportliefhebbers worden in zowel China, Frankrijk als Italië freestyle ski en snowboard wedstrijden gehouden. Kijk even mee naar de verdere sportweek 51.

FC Twente – Ajax voor de KNVB Beker

8e finales KNVB Beker FC Twente - AjaxWoensdagavond is FC Twente – Ajax de prime time wedstrijd van de 8e finales KNVB Beker. Begin van de maand troffen beide teams elkaar al in de Grolsch Veste en werd dat niet alleen het eerste punt voor Gertjan Verbeek met Twente, maar ook nog een prachtig spektakelstuk (3-3). Na die wedstrijd hebben beide ploegen zich weer verder ontwikkeld. Ajax haalde de volle buit uit de duels erna, waaronder tegen PSV en AZ. FC Twente heeft het nog moeilijk, maar heeft inmiddels wel de eerste overwinning onder Verbeek binnen. Benieuwd of Stefan Thesker ook deze avond weer twee keer weet te scoren tegen Ajax.

Overige wedstrijden 8e finales KNVB Beker

Dinsdag openen we de 8e finales KNVB Beker met PEC Zwolle – NEC, wat gezien de huidige vorm een thuisoverwinning voor PEC zou moeten zijn. Maar dit is natuurlijk cupvoetbal en dan gelden andere wetten. Dan is ook gelijk de vraag of de amateurs van GVVV de kwartfinales weten te halen tegen SC Cambuur. Ook Willem II – RKC Waalwijk is zeker geen walk-over. Woensdag treedt de voltallige eredivisie top aan. Naast FC Twente – Ajax is er PSV – VVV-Venlo en Fortuna Sittard – AZ. AZ maakt van deze drie op voorhand de grootste kans op doorbekeren.

Donderdag kunnen we kijken of er nog een amateurclub doordringt tot de laatste 8. Gezien de vorm van het huidige Roda JC denk ik namelijk niet dat VVSB op voorhand kansloos is. En de achtste finales worden afgesloten met Feyenoord – Heracles Almelo. Feyenoord haalde uit tegen Sparta een monsterzege (0-7) maar moet nog wel wat vertrouwen in eigen huis opbouwen. Heracles haalde van de week het tweede uitpunt van dit seizoen. Dat geeft hoop voor de uitwedstrijd in de Kuip.

Het WK Darts 2018

Paul Lim is geen grote favoriet tussen de dart-toppers die zich hebben verzameld voor het WK darts. Toch is het een bekendheid vanwege het huzarenstukje dat hij in 1990 uithaalde. Hij was toen de eerste darter ooit die op het Lakeside WK toernooi een nine-darter gooide. Kijk het nog even terug om de oude Lakeside sfeer terug te halen. Diezelfde Lim is er nog steeds bij en versloeg op het WK verrassend Mark Webster met 3-2. We zijn daarmee halverwege de eerste ronde van het toernooi. Van de Nederlanders zijn Benito van de Pas, Christian Kist en Jelle Klaasen al uitgeschakeld. Raymond van Barneveld moet het in zijn eerste ronde nog opnemen tegen Richard North. 22 december beginnen we met de tweede ronde.

Buiten de sportvelden

Misschien heeft het te maken met het feit dat we vlak voor de kerstvakantie zitten, maar veel sporten doen even rustig aan. Dat lijkt tegelijkertijd het moment voor gedoe buiten de sportvelden:

  • In het wielrennen leken medicatie en doping het afgelopen jaar een wat minder prominent onderwerp. Tot afgelopen week. Toen werd bekend dat bij Chris Froome tijdens de Vuelta (die hij won) een te hoge dosis salbutamol in het plasje is aangetroffen. Dat is een middel tegen astma en er is zelfs discussie over of het werkelijk prestatie bevorderend is, maar vooralsnog hangt hem een schorsing boven het hoofd.
  • De Lotto-Jumbo ploeg heeft drie renners naar huis gestuurd nadat ze zonder overleg aan de slaapmiddelen hadden gezeten. Zo heftig zelfs dat Juan-José Lobato, Pascal Eenkhoorn en Antwan Tolhoek in het ziekenhuis terechtkwamen voor verder onderzoek. Lobato is inmiddels ontslagen, de beide anderen zijn voorlopig geschorst door de ploeg.
  • Het wordt dit jaar een drukke carrousel voor Nederlandse trainers tijdens de winterstop. Het ontslag van Peter Bosz viel al eerder. Afgelopen weekend werd Alex Pastoor bij Sparta uitgezwaaid. Hij lag al niet geweldig maar de 0-7 tegen Feyenoord was de bekende druppel. Uiteraard wordt oud-Sparta man Dick Advocaat genoemd als interim. Bij Vitesse kondigde Henk Fraser al aan dat hij zijn contract niet zal verlengen. Fraser heeft weinig op met bemoeizuchtige Russen en die heb je bij Vitesse nu eenmaal rondlopen. Of hij wel het seizoen afmaakt of tussentijds al vertrekt is onduidelijk.
  • Overigens heeft KNVB-directeur Eric Gudde laten weten dat hij verwacht in februari de nieuwe technisch directeur en bondscoach bekend te maken.