Etappe van vandaag 8 Juli Tour de France – Vandaag beginnen we met de eerste echte bergrit. We kijken nog even terug naar gisteren maar omdat dat een echte vlakke sprintersrit was, houden we het kort.

Etappe 6: Weer Cavendish!

tour de france cavendishNa de derde etappe werd Cavendish gefeliciteerd met 28 overwinningen in de Tour, een evenaring van het record van Hinault. We voorspelden toen dat een evenaring van Eddie Merckx (34) er niet inzat, maar inmiddels beginnen we te twijfelen. Cavendish was door veel ploegen en volgers al afgeschreven, maar haalde vandaag in de etappe naar Montauban alweer zijn derde overwinning deze tour en heeft ook al voor het eerst in zijn carrière in het geel gereden.

Het was een vlakke etappe met de welbekende ontsnapping. Heel soms hebben die succes, meestal worden ze ingelopen. Je ziet het al gebeuren, 50 kilometer voor het einde hebben de koplopers ruim 5 minuten op het peloton niks aan de hand… Tot een kilometer of 20-25 voor de meet… dan komt de trein op gang en zie je de voorsprong smelten als sneeuw voor de zin.  Zo ook gisteren

Deze keer probeerden de Tsjech Jan Bárta en de Japanner Yukiya Arashiro het, maar ook deze ontsnapping mislukte uiteindelijk. Daarna kwamen de sprinttreintjes op gang en bleef Cavendish in de eindsprint Marcel Kittel en Daniel McLay voor. Dylan Groenewegen had geen helpers in de buurt en werd 7e.

Vandaag, 7e etappe: L’Isle-Jourdain – Lac de Payole

We gaan de eerste echte bergetappe rijden en daar was de Tour ook wel aan toe na al het sprintgeweld in de eerste week. Vandaag starten we in L’Isle-Jourdain en dan is er de eerste 100 kilometer nog weinig te klimmen. Vervolgens moeten de renners bij kilometer 117 de Côte de Capvern beklimmen, een klim van de 4e categorie.

Daarna blijft het weer een hele tijd vlak totdat we na 143 kilometer in de etappe beginnen aan de loodzware Pyreneeën beklimming van de Col d’Aspin. Deze klim is 12 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent.

De finish van de etappe ligt overigens niet op de top, maar 7 kilometer erachter. De mannen die als eerste op de top aankomen, krijgen daarna nog een moeilijke afdaling en uiteindelijk nog een fel klimmetje naar de finish in Lac de Payole.

Nog Nederlandse bergen in aantocht?

We hebben er zin in en het is de opmaat naar nog een paar prachtige bergetappes in het weekend en zouden daar ook “Nederlandse bergen” bijzitten?! Maandag mogen de renners rusten. Wie er wint morgen? Krijgen de losse aanvallers nog een kans of gaan de klassementsmannen op de pedalen? Wij zetten onze kaarten op de klassementsrijders. Het wordt tijd voor ze dus Froome of Quintana bijvoorbeeld. Maar vlak ook Dumoulin niet uit die kan ook sterk zijn in de bergen. Hij kan vrijuit voor zijn kansen gaan.

De bookies denken het volgende voor de bergetappe:

  1. Chris Froome – 2.00
  2. Nairo Quintana – 2.10
  3. Fabio Aru – 9.00
  4. Tejay Van Garderen – 29.00
  5. Alberto Contador -36.00

Direct inzetten op je favoriete renner kan HIER!